STÖD OSS

Ögonhälsa och syn

Vi stöttar våra partnerorganisationer så att de kan utföra miljoner ögonundersökningar om året och ge människor tillgång till behandlingar som förebygger blindhet och återställer synen.

A girl from Sierra Leone, Africa

Volontärer från de drabbade områdena hjälper oss distribuera medicin som förebygger och botar de sjukdomar som orsakar blindhet. Vi finansierar operationer för dem som behöver det, och vi utbildar ögonvårdspersonal och kirurger.

Här berättar vi mer om några av de sjukdomar och synproblem som vi fokuserar på samt hur vi behandlar och förebygger dem.

Grå starr

Grå starr, eller katarakt som det ibland kallas, beror på ansamlingar av protein i ögat. Dessa gör att ögats lins blir grumlig och om inget görs blir synen gradvis sämre tills man blir helt blind.

Även om man ofta associerar grå starr med åldrande är sjukdomen ett enormt problem bland barn i många utvecklingsländer. Man tror att grå starr är orsaken till mer än 60% av alla fall av blindhet i vissa delar av Afrika, och mer än 20 miljoner människor är blinda på grund av sjukdomen.

Vårt arbete

2016 finansierade Sightsavers över 260 000 synåterställande gråstarrsoperationer.

Synfel

Synfel eller refraktionsfel är ett samlingsnamn för de synproblem som orsakas av att ögat är ojämnt format och att man därför inte kan fokusera ordentligt.

Även om vi i dagligt tal gärna använder ordet ”synfel” för att beskriva många olika ögonproblem, så är det rent medicinskt bara så kallade brytningsmässiga fel eller refraktionsfel som räknas in i denna kategori. Dessa refraktionsfel är: närsynthet (myopi),översynthet (hyperopi), brytningsfel (astigmatism) och så kallad ålderssynthet (presbyopi). Dessa synnedsättningar kan ha en oerhört negativ effekt på människors liv i fattiga länder där många inte har råd med synundersökningar eller glasögon.

Vårt arbete

Sightsavers delar ut glasögon och hjälper till att träna optiker i att diagnostisera synproblem.

Försummade tropiska sjukdomar

Försummade tropiska sjukdomar är ett samlingsnamn för en grupp parasit- och bakterieinfektioner som påverkar mer än en miljard människor runt om i världen, men som tidigare i stor utsträckning har ignorerats.

Dessa sjukdomar, som kan orsaka allvarliga fysiska funktionsnedsättningar, är vanligast i avlägset belägna områden, i städernas slumområden och i konfliktzoner. De drabbar framförallt de allra fattigaste och leder till en ond cirkel av fattigdom, sjukdom och utstötthet. Det arbete som Sightsavers och våra samarbetspartner utför visar att dessa sjukdomar kan förhindras, behandlas och till och med utrotas.

Vårt arbete

Sightsavers arbete fokuserar på att behandla och förhindra fem försummade tropiska sjukdomar: trakom, flodblindhet, lymfatisk filariasis (elefantisis), inälvsmask och bilharzia (snäckfeber).

Andra ögonsjukdomar

Sightsavers arbetar också med att behandla och förebygga ett antal andra ögonsjukdomar som kan leda till nedsatt syn eller blindhet

Dessa inkluderar grön starr (glaukom) vilket skadar synnerven och på så sätt leder till sämre syn och retinopati, där blodkärlen i ögats näthinna påverkas. Det sistnämnda är vanligt vid diabetes.

Du kan vara med och förändra liv

Jag vill ge en
Asha smiles outside her home following her cataract operation.

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare. Som månadsgivare gör du skillnad under ett helt år. Det är många människor som får sina liv förändrade tack vare dig. Du kan välja att stödja vår verksamhet med olika belopp per månad och vi ser till att din gåva används där den gör störst nytta och skapar långsiktig förändring.

Kan behandla 12 familjer så de slipper drabbas av den smärtsamma sjukdomen trakom.

Kan ge en skola två braille-kit så synskadade barn kan lära sig läsa och räkna med punktskrift.

Kan ge tre vuxna familje-försörjare en synåterställande gråstarrsoperation.

kr
0 kr
Tyvärr kan vi inte ta emot såhär stora donationer online. Kontakta info@sightsavers.org så hjälper hon dig mer än gärna. 0 kr