STÖD OSS
Sightsavers Reports

Simon Peters berättelse

Simon Peter sits in a chair.

Simon Peter Otoyo hade precis kommit hem från skolan när rebeller från Joseph Konys Lord’s Resistance Army kom till hans by i norra Uganda.

Han fick sina händer bakbundna och tvingades att marschera tillsammans med tre av sina bröder till ett rebelläger ute i bushen.

Som barnsoldat för LRA fick 11-åriga Simon Peter ett vapen och skickades ut för att slåss mot regeringsstyrkorna. Under en våldsam sammandrabbning 1996 träffades han av en kula i tinningen. Den fastnade bakom hans vänstra öga och gjorde honom permanent blind. I dag lever han ett helt annat liv och kämpar för att förändra attityderna till blinda i Uganda.

”Blinda personer ses som en börda”, säger Simon Peter där han sitter på en blå stol utanför sin hydda i staden Bweyale. ”Människor ser på oss som om vi vore smutsiga och de tror inte att vi kan utföra ett ordentligt arbete. Men jag ville visa samhället att personer med funktionsnedsättningar kan vara produktiva de också.”

Efter att ha blivit skjuten tillbringade Simon Peter 10 dagar i koma. Rebellerna tog honom till olika sjukhus, men det fanns ingen som vågade avlägsna kulan bakom hans öga. Under de nästkommande nio åren tvingades han leva med smärtan medan han flyttade med rebellerna från läger till läger i gränsområdet mellan Uganda och Sudan. Han fick stanna hos kvinnorna och barnen medan de andra männen gick ut i strid.

Till slut fick han chansen att fly när armén överrumplade rebellerna i ett bakhåll. Medan missiler regnade ner över rebellernas läger sprang Simon Peter för sitt liv rakt ut i djungeln. Han träffades av en kula i benet, men han fortsatte springa tills dess att ljudet från striderna dött ut. I tre dagar vandrade han runt i vildmarken med bara sin hörsel och känsel till hjälp innan han hittades och togs till ett sjukhus.

I dag är han 31 år gammal och har en heltidstjänst som lärare på Amor Foundation Vocational Training Institute, där han undervisar i handarbete. Tjänsten innebär att han kan försörja sin fru och tio månader gamla son och han krossar stereotyperna om personer med synnedsättning.

Simon Peter laughing and joking with a friend.

Utav Ugandas befolkning på 34,6 miljoner har 14 % av alla över fem år en funktionsnedsättning, med ännu högre siffror i landsbygdsområdena, enligt 2014 års folkräkningsresultat. Trots mer inkluderande riktlinjer på politisk nivå innebär bristen på data och statistik över människor med funktionsnedsättningar att det är oerhört svårt att kontrollera och följa upp riktlinjerna. Till följd av detta har person med funktionsnedsättningar inte fått tillräckligt med uppmärksamhet och resurser, vilket ytterligare har begränsat de tjänster de har tillgång till och de satsningar som görs för att förändra samhällhets uppfattning om funktionsnedsättningar.

Edith Kagoya, koordinatorn för ett Sightsavers-projekt som syftar till att få in unga människor på arbetsmarknaden, berättar att den största utmaningen är att förändra människors attityder.

”Man tror ofta att det vilar en förbannelse över personer med funktionsnedsättningar”, säger hon och lägger till att många därför försummas av sina familjer. Andra överbeskyddas, så att de aldrig blir självständiga och lär sig hur de kan klara sig själva i världen. Många går aldrig ut skolan och i ett land med utbredd arbetslöshet är det extra svårt för personer med funktionsnedsättningar att hitta arbete.

Sightsavers-programmet Connecting the Dots har utbildat över tre hundra unga människor med olika typer av funktionsnedsättningar inom yrkesförberedande kurser som snickeri, stickning och IT samt sett till att de fått praktikplatser. Det var genom det projektet som Simon Peter lärde sig sitt yrke.

 

”Min familj frågade mig om en blind man verkligen kan undervisa.”

En måndag i slutet av november kommer Simon Peter till sin arbetsplats för att fira att studenterna tagit examen. Oklanderligt klädd i en ljusgrå tredelad kostym och med sin yngre bror vid sin sida kramar han om sina elever och småpratar med sina lärarkollegor.

”Först trodde jag inte att han skulle kunna lära oss någonting”, säger Awello Younes, en 16-årig student som tillbringat ett år i Simon Peters stickningsklass. ”Min familj frågade mig om en blind man verkligen kan undervisa. Min bror kom till och med hit för att se det med egna ögon.”

Nu tjänar Awello pengar genom att sälja sjalar och tröjor som skyddar mot de kalla kvällarna i den här delen av nordvästra Uganda och planerar att fortsätta väva på heltid.

Simon Peter with his family.

”Blinda personer ses som en börda”

”Jag har arbetat hårt för att öppna ögonen på människor och visa dem att blinda ska stöttas”, säger Simon Peter. ”Vi kommer att få dem att ändra inställning, men vi har inte nått dit än.”

Att lära sig ett yrke och sedan föra det vidare till andra har hjälpt Simon Peter att bearbeta traumat efter ett årtioende i bushen med en av världens mest brutala rebellstyrkor, varav nio år i totalt mörker.

”De lärde oss att använda vapen och föra bort andra barn. De tvingades oss att göra saker”, säger Simon Peter.

”Men jobbet som lärare hjälper mig att glömma det som hänt. Vänskap, ett kärleksfullt hem och ett bra liv hjälper mig att gå vidare. Det finns ingen situation som varar förevigt, och för första gången är jag fri.”

Simon Peter smiles as he instructs a student.

”Jag ville visa samhället att personer med funktionsnedsättningar kan vara produktiva de också”

Simon Peter smiles as he instructs a student.

Läs mer om vårt arbete

Funktionsnedsättning

Fler berättelser

Mwiza sitter utanför sitt hem. Han ser ledsen ut.
Sightsavers Reports

Mwizas berättelse

Som så många andra åttaåringar älskar Mwiza att spela fotboll och leka med sin bästa kompis. Men han lider av trakom och utan behandling riskerar han att förlora synen.

Madalitso Nyangulu sitter på sin motorcykel.
Sightsavers Reports

Madalitsos berättelse

Varje onsdag ger sig Madalitso ut på Malawis landsbygd med sin motorcykel för att behandla människor med nedsatt syn.

Zamurrad sits alone in her home in Pakistan.
Sightsavers Reports

Zamurrads berättelse

Zamurrads liv stannade av när hon utvecklade grå starr men tack vare en rutinoperation så fick hon tillbaka sin självständighet.