Sightsavers Reports

Hibrets berättelse

Hibret's eyes are checked by a health official.

Om du är förälder tycker du säkert att stunderna när du får kramas med dina barn eller hålla dem i handen är fina och speciella.

Men tänk om dessa stunder också innebar en risk att du eller dina barn skulle drabbas av blindhet?

Så var det för trebarnsmamman Hibret Dessu från Etiopien. Ute på landsbygden där Hibret bor är tillgången till rent vatten liten och i kombination med bristande kunskap kring varför hygien är så viktigt resulterar det i att människorna där löper större risk att drabbas av hemska sjudomar som trakom.

Hibret är gift med en lantbrukare och spenderar en stor del av sin tid i hemmet. Där tar hon hand om barnen, lagar mat och ser till djuren. Hon visste inte att det var där risken att drabbas av trakom var som störst. En öppen eld och små barn med kladdiga händer kan förvärra situationen och påskynda spridningen av denna fruktansvärda sjukdom.

Trakom är den vanligaste smittsamma anledningen till blindhet i världen och upprepade infektioner kan leda till att ögonfransarna växer inåt och orsakar svår smärta när de skrapar mot ögat. Det kan behandlas, men bara om det upptäcks i tid.
Sannolikheten att kvinnor som Hibret, som ofta är hemma med barnen, till slut behöver opereras på grund av långt framskridet trakom är fyra gånger högre än för män. Och det värsta av allt är att de lätt kan föra över det på sina barn.

Hibret and her children stand nearby as health details are checked on a mobile phone.

Nyligen upptäckte Hibret bestört att två av hennes tre barn också hade drabbats av sjukdomen – själv led hon redan av smärtan från upprepade infektioner och var rädd att hennes barn skulle få lida som hon hade gjort.

Men med din hjälp kan vi nå utsatta kvinnor som Hibret och erbjuda dem den trakomoperation som krävs för att sätta stopp för deras smärta och lidande – och även distribuera antibiotika för att behandla och skydda deras familjer mot framtida återinfektioner.

Som tur var kom Hibret i kontakt med en av våra utbildade medarbetare som besökte hennes by och hon fick genomgå den operation hon så akut behövde. Hennes två barn behandlades också med antibiotika, så nu kan Hibret krama sina barn utan rädsla för att skada deras eller sin egen syn.

Tack vare våra bidragsgivare är Hibret och hennes barn skyddade mot trakom. Genom att skänka en gåva är du med och hjälper fler familjer.

 

Hibret looks down at the ground.

Nu kan Hibret krama sina barn utan rädsla för att skada deras eller sin egen syn

Hibret looks down at the ground.

Läs mer om vårt arbete

Försummade tropiska sjukdomar

Fler berättelser

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.

Mercia laughs and celebrates with a trachoma surgery patient after her bandages have been removed.
Sightsavers Reports

Mercias berättelse

Mercia från Moçambique har arbetat för Sightsavers i nio år. Hon är fast besluten att se till så att alla har tillgång till god ögonvård.