STÖD OSS
Sightsavers Reports

Riyas berättelse

Riya, without glasses, stands against a wall.

Kommer du ihåg hur gammal du var när du genomgick din första synundersökning?

Det kanske var när du börjat skolan, eller ännu tidigare om dina föräldrar upptäckte att du behövde glasögon. Men framförallt, minns du hur enkelt det var att få ett par glasögon om du behövde dem? Det gör många av oss här på Sightsavers.

Tråkigt nog är det inte en möjlighet för tusentals människor som lever i länder med extrem fattigdom.

För barn som Riya (på bilden) kan något så enkelt som ett par glasögon utgöra skillnaden mellan en ljusare framtid och ett liv i fattigdom.

Att korrigera brytningsfel (även känt som närsynthet, översynthet och astigmatism) är en viktig del av vårt arbete. Det innebär att vi kan göra en viktig insats för att bryta den onda cirkeln för barn som Riya.

Nioåriga Riya upptäckte att hon hade problem med synen när hon fick svårt att läsa på svarta tavlan i skolan. Hon koncentrerade sig så hårt att ögonen tårades, vilket gjorde det svårt att följa med i undervisningen och hon hamnade efter.

Allt eftersom synen försämrades blev situationen värre för Riya. Hon slutade att gå ut för att leka med sina vänner av rädsla för att göra sig illa. De började reta henne: ”De sa att jag var en dålig flicka”, säger hon.

Riya dances in front of her class.

Riya, som lever i Patna i Indien tillsammans med sina mostrar och sin mormor, visste inte att hon behövde glasögon. Hennes mormor sa att hon helt enkelt hade svaga ögon och att det skulle korrigera sig själv.

Lösningen är så enkel och kan vara livsförändrande. Ge en gåva och du kan hjälpa ett barn som Riya att få en synundersökning och ett par helt nya glasögon.

Riya var en av de lyckligt lottade. Tack vare stöd från människor som du fick hennes lärare genomgå en utbildning så att han kan undersöka synen hos alla barnen i klassen för att upptäcka eventuella synproblem, däribland brytningsfel.

Vi hade möjligheten att besöka Riya när hon fick sina glasögon utprovade i skolan och skillnaden var omedelbar. Hon började le och tittade sig nyfiket omkring när hon äntligen kunde se omgivningen utan problem.

Riya berättade för oss att hon alltid drömt om att bli läkare. Nu, med sina nya glasögon, är hon ett steg närmare att nå sitt mål. ”Utbildning är viktigt för mig. Jag vill bli läkare – jag vill hjälpa människor”, berättade hon.

Senare satt vi med på Riyas danslektion där hennes klass visade upp en dans för oss. Ta del av videoklippet nedan och se skillnaden med egna ögon!

Riya, wearing her glasses, smiles.

”Jag vill bli läkare – jag vill hjälpa människor”

Riya, wearing her glasses, smiles.

Läs mer om vårt arbete

Funktionsnedsättning

Fler berättelser

Mwiza sitter utanför sitt hem. Han ser ledsen ut.
Sightsavers Reports

Mwizas berättelse

Som så många andra åttaåringar älskar Mwiza att spela fotboll och leka med sin bästa kompis. Men han lider av trakom och utan behandling riskerar han att förlora synen.

Madalitso Nyangulu sitter på sin motorcykel.
Sightsavers Reports

Madalitsos berättelse

Varje onsdag ger sig Madalitso ut på Malawis landsbygd med sin motorcykel för att behandla människor med nedsatt syn.

Zamurrad sits alone in her home in Pakistan.
Sightsavers Reports

Zamurrads berättelse

Zamurrads liv stannade av när hon utvecklade grå starr men tack vare en rutinoperation så fick hon tillbaka sin självständighet.