Sightsavers Reports

Majiduls berättelse

Majidul smiles, with his glasses on top of his head.

Deltat i Bangladesh med alla dammar, sjöar och floder är en farlig miljö för vilket barn som helst.

Men för en liten pojke med nedsatt syn kan det innebära livsfara.

När sjuåriga Majidul bara var ett år gammal hamnade han i vattnet och var nära att drunkna. Strax efteråt upptäckte hans mamma vita fläckar på hans pupiller och hon trodde att vattnet hade påverkat hans ögon. Två år senare bekräftade en lokal sjukvårdare familjens farhågor. Majidul hade problem med synen, men läkaren rådde dem att vänta tills han fyllt tolv år innan de sökte behandling.

Det är en vanlig missuppfattning bland sjukvårdare som saknar specialistkunskaper inom ögonsjukvård att ögonsjukdomar bör behandlas när barnet är äldre. I vissa fall kan det leda till blindhet som inte kan behandlas.
När Majiduls syn försämrades spenderade familjen en halv dagslön på en 20 kilometer lång resa, så att han kunde genomgå en synundersökning finansierad av Sightsavers. Där bekräftades att Majidul hade gråstarr och han fick en remiss för operation.

Majidul behöver hjälp med nästan allt. Han kan inte leka så mycket med andra barn, trots att han gör så gott han kan med cricket och badminton. Han kan inte klä på sig själv om han inte fått kläderna framlagda, han kan inte gå på toaletten utanför huset på egen hand och han ser inte bra nog för att kunna läsa eller skriva i skolan. Han måste alltid ha någon med sig på grund av riskerna med det omgivande vattnet där de bor.

Det är en källa till konstant oro och ängslan för hans föräldrar. ”Vi bor i en mycket vacker by – blå himmel, gröna träd och människor i färgglada kläder. Min son kan inte se något av det”, säger hans mamma Salma. ”Tänk om något skulle hända med hans pappa eller mig? Han skulle inte klara sig. Om min son blir bra kommer allt – hela min värld – att fyllas med glädje.”

”Det skulle göra mig oerhört glad om min son blev bra”, säger hans pappa Earok. ”Om han förblir blind kommer han att vara en börda för oss. Han kommer inte kunna skaffa familj, han kommer att vara helt ensam. Han vill bli polis, men om han är blind kommer han inte kunna studera eller få ett arbete.”

Dagen efter sin första gråstarrsoperation sitter Majidul på sjukshussängen mellan sina föräldrar med en nalle i famnen i väntan på att kirurgen ska ta bort bandagen. Dr Khatun tar av dem, en sjuksköterska rengör Majiduls öga och sen frågar de vad han ser. Först reagerar han inte så mycket, men när man plockar fram färgstarka mjukisdjur sträcker han sig efter dem. Han lägger dem ovanpå varandra och fnissar. Det är ett underbart ögonblick som säger allt som familjen och läkarteamet behöver veta.

När Majiduls ögon börjar fokusera uppmuntras han att gå runt på avdelningen. Han går direkt till en matta och tar av sig skorna vid mattkanten. Han plockar upp leksaker och placerar dem på rad vid sängen. De tar med honom utanför sjukhuset där hans mamma pekar ut träd, människor och bilar. Det är en morgon full av ren glädje och Majiduls föräldrar pussar och kramar honom spontant medan de ser honom ta in omgivningen.

Hans andra operation blir också lyckad. Efteråt går han ut och blåser såpbubblor i trädgården och skrattar högt. Han plockar en rosa blomma till sin mamma. Han känner på gräset och jagar fjärilar. Förändringen som skett på en vecka från en oengagerad pojke till detta entusiastiska, glada barn är otrolig.

 

Majidul stands with his smiling family.

Det är en källa till konstant oro och ängslan för hans föräldrar

”Majidul sa inte mycket efter den första operationen och höll sig nära sina föräldrar”, säger dr Khatun. ”Efter den andra operationen frågade jag honom om han ville gå i skolan och han sa ja. Det var annorlunda när han inte kunde se, han trodde inte att han någonsin skulle kunna gå i skolan. Men nu har han höga förväntningar. Det är som att hela hans personlighet har förändrats.”

”När jag först träffade Majidul”, fortsätter dr Khatun, ”var det inte lätt att undersöka honom. Han förstod inte vad som hände. Men nu är han ett glatt, samarbetsvilligt barn. Han är inte rädd för mig längre, han pratar, skrattar och försöker att ta leksaker från mig. Han förstår att detta är en trygg plats och att det inte finns någonting att oroa sig för längre.”

Uppdatering: Juli 2016

Sedan vi senast såg Majudul har han börjat i grundskolan Azoil (klass 1) och nu kan han skriva alfabetet. Innan gick han sporadiskt på en skola för barn med funktionsnedsättning och kunde varken läsa eller skriva.

Majidul gillar att spela fotboll och cricket med sina vänner Anis, Salkat och Zihad, och framförallt att klättra i träd. Nu kan Majidul hjälpa sin mamma med matlagningen. Han klipper gräs och bananträd för att mata kon och han samlar löv och matar sin get på egen hand (se nedan).

Majidul, wearing glasses, smiles.

Majidul behöver hjälp med nästan allt

Majiduls föräldrar säger att även om de är fattiga så vill de att han ska fortsätta studera så länge som möjligt. Och Majidul säger att han vill ha ett arbete en dag – något som inte skulle ha varit lätt innan ingreppet.

Det är fantastiskt att se hur dramatiskt Majiduls självförtroende förändrats efter operationerna och tack vare stöd från Sightsavers bidragsgivare kan vi fortsätta vårt arbete för att minska antalet fall av blindhet som kan förhindras i några av världens fattigaste samhällen.

Majidul helps to feed the cow.

”Om min son blir bra kommer allt – hela min värld – att fyllas med glädje”

Majidul helps to feed the cow.

Läs mer om vårt arbete

Ögonhälsa

Fler berättelser

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.

Mercia laughs and celebrates with a trachoma surgery patient after her bandages have been removed.
Sightsavers Reports

Mercias berättelse

Mercia från Moçambique har arbetat för Sightsavers i nio år. Hon är fast besluten att se till så att alla har tillgång till god ögonvård.