Sightsavers Reports

Omringad av faror, till och med i sitt eget hem

Aklima klamrar sig fast i ett av fönstrens rör i sitt hem.

Aklima är tre år gammal, och hennes hem i Bangladesh är omringat av stora kvadratiska dammar som används för att förvara fisk – en av dammarna är bara fem meter från hennes dörr.

Byn där Aklima bor, Harulia Bazar, har haft problem med översvämningar, så invånarna där har varit tvungna att lära sig att bygga sina hem med korrugerad plåt och rör. De använder även betongblock under för att komma upp en bit från marken.

När det är monsunsäsong och regnet börjar falla blir det väldigt halt på grund av all lera. Detta innebär stor fara för ett litet barn, inte minst för en som sakta håller på att bli blind på grund av grå starr.

Aklima håller sin mammas hand när de går förbi en damm vid deras hem.

Oroade föräldrar

Aklima har haft grå starr i båda ögonen sedan hon föddes, men hennes föräldrar märkte problemet först nyligen när de insåg att hon inte kunde se saker som de gav till henne. Sharmin Akhter, Aklimas mamma, berättade för oss att: ”När jag gav henne något att äta, kunde hon inte hitta maten framför sig. Då förstod jag att det var problem med hennes syn.”

Sharmin blev snabbt väldigt orolig för sin dotter. ”Efter att jag märkte att Aklima inte kunde se ordentligt har jag varit med henne konstant. Vi har många områden runt vårt hus där man kan halka omkull – det finns även dammar där Aklima kan trilla i och drunkna. Oavsett var jag går tar jag Aklima med mig.”

Aklimas mamma håller henne i sin famn.

Vikten av diagnos

I desperation att hjälpa deras dotter, så tog Aklimas far Saidul henne till en lokal ögonklinik, där hon blev diagnostiserad med grå starr och blev remitterad till operation – vilket Sightsavers delvis betalade för.

Det är viktigt att små barn som diagnostiseras med grå starr, som Aklima, får operation så snart som möjligt. I deras ålder utvecklas ögonen fortfarande, och grå starr blockerar deras syn och kan sakta ner denna process. Om grå starr inte behandlas tillräckligt snabbt kan deras syn vara borta för evigt.

Som tur är för Aklima kom hennes diagnos i rättan tid. ”Läkaren gav oss hopp om att Aklima kunde bli helt återställd ifall operationen bara gjordes direkt” berättade Aklimas pappa för oss. ”Vi är redo för att hon genomgår operationen. Vi är hoppfulla om att Aklima ska bli frisk snart.”

Aklima vilar sitt huvud på sin mammas knä på sjukhuset.

Operationsdagen

Aklima är det yngsta barnet som ska bli opererad den här dagen, så hon går först. Det är nervösa 45 minuter för hennes mamma, men Aklima kommer snart ut ur operationssalen och kan återförenas med sin familj.

Nästa dag är Aklima mer pratsam och nyfiken än nånsin. Läkarna tar sakta bort bandaget. De rengör hennes öga och täcker det med en grön kopp som tejpas fast på hennes ansikte för att hon inte ska klia på ögat eller röra vid det.

Innan Aklima får gå sitter hon glatt och leker med mammas scarf, fascinerad av alla färger hon inte kunde se för ett par dagar sen. ”Jag tror att det kommer vara säkrare i byn för Aklima nu” säger hennes mamma. ”Om hennes andra öga behandlas kommer hon vara helt återställd, och då kommer jag att kunna vara helt lättad.”

Aklimas mamma kramar om henne efter operationen. Hon har en grön plastkopp på ansiktet för att skydda sitt öga.

Tack vare de generösa donationerna från våra givare kan Aklima nu leka, utforska och lära sig tillsammans med alla de andra barnen i hennes by. Hon har fått tillbaka sin barndom.

Aklimas mamma kramar om henne efter operationen. Hon har en grön plastkopp på ansiktet för att skydda sitt öga.

Du kan hjälpa fler barn som Aklima

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.