Sightsavers Reports

Utrotningen av trakom

En ung pojke håller upp sin hand mot kameran och visar tabletterna han fått mot trakom.

Trakom är en extremt smärtsam sjukdom som kan leda till blindhet och som oftast drabbar de fattigaste, mest utsatta människorna – oftast i varma, torra och dammiga områden som saknar rent vatten och har bristande sanitet.

Sjukdomen sprids av knott och överförs enkelt via beröring och när ömma, infekterade ögon gnids mot kläder och sängkläder. Men med ditt stöd är vi nära att eliminera sjukdomen.

Genom drottning Elizabeths Diamond Jubilee Trusts ”Trachoma Initiative” hjälper vi till att genomföra ett omfattande hälsoprogram som följer Världshälsoorganisationens SAFE strategi (Surgery, Antibiotics, Facial cleanliness och Environmental improvement). Resultaten är fantastiska så här långt.

Barbaca kliar sina infekterade ögon med en smutsig t-shirt.

Tillsammans kan vi eliminera trakom

I tio av Malawis distrikt har trakomnivåerna minskat till den grad där vi inte längre behöver genomföra behandlingar och operationer. Vår förhoppning är att detta kommer att innefatta ytterligare sju distrikt i slutet av året. Vi kommer att bevaka distrikten under tre år och om trakomnivåerna inte stiger kommer sjukdomen att vara utrotad!

Agnes sitter utanför sitt hem i Tanzania.

Ett nytt liv

Efter en lång och smärtsam kamp mot trakom kan Agnes le igen.

Om trakom inte behandlas leder det till trichiasis, ett tillstånd där ögonfransarna vänder sig inåt och skrapar mot ögat med varje blinkning. Agnes vet alltför väl hur smärtsamt det är. Under tre långa år led hon av sjukdomen och blev mer och mer beroende av sin familj för att klara försörjningen när hennes syn blev allt sämre. Lyckligtvis kunde Agnes opereras tack vare Trachoma Initiative innan det var för sent och hennes liv förändrades totalt.

”Min familj är väldigt glada! Det var de som uppmuntrade mig att söka hjälp” – Agnes John Milanzi

200
Miljoner riskerar att bli blinda på grund av trakom
61 596
genomförda trichiasisoperationer
24,7
miljoner genomförda trakombehandlingar

Hopp för Sudan

Med ditt stöd kunde vi framgångsrikt avsluta det globala projektet för att kartlägga trakom förra året – det var den största kartläggningen av en infektionssjukdom som någonsin genomförts. Under ledning av Sightsavers inkluderade detta banbrytande samarbete 30 hälsoministerier, London School of Hygiene & Tropical Medicine, International Trachoma Initiative, Världshälsoorganisationen och över 20 icke statliga organisationer, varav de flesta är medlemmar i International Coalition for Trachoma Control.

Resultat visade att 5,4 miljoner i Sudan riskerar att drabbas av trakom och hundratusentals lider redan av sjukdomen. Vi når redan några av dem. Till exempel finns vi för första gången på plats i Darfur, där vi massdistribuerar antibiotikan Zithromax för att behandla och förebygga trakom. Fram till i maj i år var du med och bidrog till att 1,7 miljoner människor kunde behandlas, men vi behöver fortfarande nå ytterligare 887 000 människor och läget är akut.

Barbaca mäts för att få rätt dos av behandlingen.

Tack var dig är vi nära att eliminera trakom i Malawi.

Barbaca mäts för att få rätt dos av behandlingen.

Hjälp fler människor genom att stötta oss idag

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.