Sightsavers Reports

Nadirs berättelse

Treåriga Nadir från Bangladesh.

Möt treåriga Nadir som föddes med gråstarr på båda ögonen. Han bor i en liten by i Bangladesh med sin mamma Nasima, pappa Anwar, storebror Nahid och sina farföräldrar.

Nadir älskar att leka med bilar. Han tycker också om cricket och att leka med sin farbror Mehedi som bara är 12 år gammal. Mehedi berättar för oss: ”Jag måste hjälpa Nadir när vi leker med bollar. Om bollen är på marken kan han inte hitta den, så jag måste hämta den åt honom. Jag tycker om att leka med Nadir – jag har tänkt på att om hans syn vore bättre skulle det vara enklare.”

Nadir håller en leksak nära ansiktet för att kunna se den bättre.

”Vi trodde att Nadir skulle dö”

På grund av sin gråstarr måste Nadir hålla sina leksaker väldigt nära ögonen för att kunna se dem. Ibland kan han inte hitta sina leksaker överhuvudtaget och Nasima måste ofta hjälpa honom att hitta dem. Nadir kan bara leka på gårdsplanen utanför huset där han vet var allt är – hans familj vill inte att han går längre än så. Men han har bra hörsel: när han hör sin mamma eller farfar ropa på honom vet han var de befinner sig.

Nadir föddes för tidigt och var väldigt undernärd. Hans familj trodde inte att han skulle överleva födseln så de skyndade sig till sjukhuset med honom och hans mamma. ”Vi var väldigt oroliga”, berättar hans farfar Abdul. ”Vi trodde att Nadir skulle dö.” Efter sju dagars behandling blev Nadir bättre och fick åka hem med sin mamma.

Nadir bärs in i operationssalen av en sköterska.

Diagnostiserades med gråstarr

Men när Nadir var tre månader gammal upptäckte familjen vita fläckar på hans ögon och insåg att han hade problem med synen. De tog honom till ett kostnadsfritt eye camp i närheten. Där diagnostiserades han med gråstarr, men läkarna sa att han inte kunde behandlas eftersom han var för liten.

När Nadir fyllt tre år besökte hans familj sjukhuset igen. ”Vi var väldigt oroliga över Nadirs syn”, berättar Abdul. ”Men när vi kontaktade sjukhuset försäkrade läkaren att hans syn kunde återställas och att han skulle kunna leva ett normalt liv.”

Dagen för operationen, tidigt på morgonen, förbereds Nadir för ingreppet och förs in i operationssalen. Operationen som ska komma att förändra hans liv tar bara 30 till 40 minuter.

Nadir sitter bredvid familjens getter och ler.

Ser klart för första gången

När hans bandage tas bort är Nadirs syn fortfarande lite suddig, men några dagar senare kan han se klart för första gången i sitt liv.

”Nadir är botad och kan se allting”, säger Abdul. ”Innan operationen såg ena ögat mindre ut. Nu är båda ögonen lika stora. Nadir var helt beroende av sin familj – nu kommer han att kunna göra saker på egen hand. Min förhoppning är att han ska få en utbildning. Det ska jag se till.”

Nadir är lyckligt lottad: om han inte genomgått operationen innan han fyllt sju år hade hans syn kanske aldrig kunnat återställas. Men tack vare bidrag från människor som du har Nadirs liv tagit en positiv vändning.

Genom att skänka en gåva kan du hjälpa fler barn som Nadir.

Nadir ler och visar upp sina leksaker.

”Nadir var helt beroende av sin familj. Nu kommer han att kunna göra saker på egen hand.”

Nadir ler och visar upp sina leksaker.

Ditt bidrag kan hjälpa fler barn som Nadir

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.