Sightsavers Reports

Äntligen slipper Sayon smärtan från trakom

Sayon sitter utomhus i skuggan och ler.

Sayon Coulibaly bor i en avlägsen by i sydvästra Mali som bara kan nås via dåliga vägar. Hon tror att hon är i 75-årsåldern, men hon vet inte säkert.

Sayon har gråstarr på sitt vänstra öga och innan hon opererades led hon också av svår smärta till följd av trakom. Infektionen gjorde att ögonfransarna vände sig inåt och skrapade mot hornhinnan vid varje blinkning.

Pincett hjälpte mot smärtan

Sayon bor i en lugn by: när vi kommer på besök sitter 13 av familjemedlemmar i skuggan under ett stort mangoträd, omgivna av hyddorna där de sover. Trots att Sayon har nedsatt hörsel skrattar och skojar hon hela tiden.

När vi frågar hur det var att leva med trakom går hon in i sitt sovrum – ett kvalmigt varmt rum med endast en enkelsäng – för att leta reda på en pincett. Hon förklarar hur hon brukade använda den för att lindra smärtan, om så bara för några dagar.

”Jag led under en lång tid och mina barn brukade hjälpa mig genom att använda den här [pincetten]. När ögonfransarna nådde ögonen var det omöjligt för mig att göra någonting, så vi använde den här för att rycka bort dem. Då kändes det bättre, men när ögonfransarna började växa ut igen blev smärtan ännu värre.

”Mina ögon blev sämre: efter tre dagar började ögonfransarna skava mot ögat igen och det fick mig att gråta. Om vi inte tog bort dem kunde jag inte göra någonting.”

 

Sayon står i dörröppningen till sitt hus. Hon bär en lång, blå klänning och en sjal över huvudet.

Gratis behandling mot trakom i Mali

Sayon har lång erfarenhet av trakom: hennes mamma led av infektioner under många år och det var Sayon som brukade använda en pincett för att lindra hennes smärta, precis som Sayons barn gör nu. ”Min mamma var tvungen att stå ut med smärtan, för på den tiden kunde man inte opereras”, förklarar hon.

Lyckligtvis för Sayon arbetar Sightsavers med Hälsoministeriet i Mali för att hitta människor med trakom och erbjuda gratis behandling. Efter att en hälsoarbetare besökt Sayon fick hon snabbt en remiss för operation. Ett operationsteam reste från Kati, en stad som ligger cirka 50 minuter med bil från Sayons by, för att utföra operationen.

En operation för att lindra smärtan

En av Sayons släktingar, Alou Diarra, berättar: ”När de skickade hit läkarna var hon först skeptisk till operationen. När hon såg människor med bandage trodde hon att de hade förlorat synen efter operationen. Det finns så många som lider, men tack vare projektet är vi så lättade.”

Sayon har fortfarande gråstarr på sitt vänstra öga, vilket innebär att hon aldrig kommer att ha perfekt syn. Men trakomoperationen har förbättrat hennes liv markant: nu slipper hon den smärtsamma och tillfälliga lösningen att rycka bort ögonfransarna och hon ser betydligt bättre.

”När man blir äldre drabbas man av många sjukdomar som kan kopplas till hög ålder”, förklarar Sayon. ”Men nu kan jag se med mitt högra öga.”

Sayon sitter på sin säng och tittar in i kameran med ett stort leende.

”Nu kan jag göra saker som jag inte kunde innan.”

Sayon sitter på sin säng och tittar in i kameran med ett stort leende.

Du kan hjälpa oss rädda någons syn

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.