STÖD OSS
Sightsavers Reports

Äntligen slipper Sayon smärtan från trakom

January 2018
Sayon sitter utomhus i skuggan och ler.

Sayon Coulibaly bor i en avlägsen by i sydvästra Mali som bara kan nås via dåliga vägar. Hon tror att hon är i 75-årsåldern, men hon vet inte säkert.

Sayon har gråstarr på sitt vänstra öga och innan hon opererades led hon också av svår smärta till följd av trakom. Infektionen gjorde att ögonfransarna vände sig inåt och skrapade mot hornhinnan vid varje blinkning.

Pincett hjälpte mot smärtan

Sayon bor i en lugn by: när vi kommer på besök sitter 13 av familjemedlemmar i skuggan under ett stort mangoträd, omgivna av hyddorna där de sover. Trots att Sayon har nedsatt hörsel skrattar och skojar hon hela tiden.

När vi frågar hur det var att leva med trakom går hon in i sitt sovrum – ett kvalmigt varmt rum med endast en enkelsäng – för att leta reda på en pincett. Hon förklarar hur hon brukade använda den för att lindra smärtan, om så bara för några dagar.

”Jag led under en lång tid och mina barn brukade hjälpa mig genom att använda den här [pincetten]. När ögonfransarna nådde ögonen var det omöjligt för mig att göra någonting, så vi använde den här för att rycka bort dem. Då kändes det bättre, men när ögonfransarna började växa ut igen blev smärtan ännu värre.

”Mina ögon blev sämre: efter tre dagar började ögonfransarna skava mot ögat igen och det fick mig att gråta. Om vi inte tog bort dem kunde jag inte göra någonting.”

 

Sayon står i dörröppningen till sitt hus. Hon bär en lång, blå klänning och en sjal över huvudet.

Gratis behandling mot trakom i Mali

Sayon har lång erfarenhet av trakom: hennes mamma led av infektioner under många år och det var Sayon som brukade använda en pincett för att lindra hennes smärta, precis som Sayons barn gör nu. ”Min mamma var tvungen att stå ut med smärtan, för på den tiden kunde man inte opereras”, förklarar hon.

Lyckligtvis för Sayon arbetar Sightsavers med Hälsoministeriet i Mali för att hitta människor med trakom och erbjuda gratis behandling. Efter att en hälsoarbetare besökt Sayon fick hon snabbt en remiss för operation. Ett operationsteam reste från Kati, en stad som ligger cirka 50 minuter med bil från Sayons by, för att utföra operationen.

En operation för att lindra smärtan

En av Sayons släktingar, Alou Diarra, berättar: ”När de skickade hit läkarna var hon först skeptisk till operationen. När hon såg människor med bandage trodde hon att de hade förlorat synen efter operationen. Det finns så många som lider, men tack vare projektet är vi så lättade.”

Sayon har fortfarande gråstarr på sitt vänstra öga, vilket innebär att hon aldrig kommer att ha perfekt syn. Men trakomoperationen har förbättrat hennes liv markant: nu slipper hon den smärtsamma och tillfälliga lösningen att rycka bort ögonfransarna och hon ser betydligt bättre.

”När man blir äldre drabbas man av många sjukdomar som kan kopplas till hög ålder”, förklarar Sayon. ”Men nu kan jag se med mitt högra öga.”

Sayon sitter på sin säng och tittar in i kameran med ett stort leende.

”Nu kan jag göra saker som jag inte kunde innan.”

Sayon sitter på sin säng och tittar in i kameran med ett stort leende.

Du kan hjälpa oss rädda någons syn

STÖD OSS

Fler berättelser

Madalitso Nyangulu sitter på sin motorcykel.
Sightsavers Reports

Madalitsos berättelse

Varje onsdag ger sig Madalitso ut på Malawis landsbygd med sin motorcykel för att behandla människor med nedsatt syn.

September 2018
Zamurrad sits alone in her home in Pakistan.
Sightsavers Reports

Zamurrads berättelse

Zamurrads liv stannade av när hon utvecklade grå starr men tack vare en rutinoperation så fick hon tillbaka sin självständighet.

September 2018
Sightsavers Reports

Winesis berättelse – uppföljning

Efter år av rädsla och kamp har Winesi och hans familj funnit hopp tack vare en gråstarrsoperation som var möjlig tack vare ditt stöd.

September 2018