STÖD OSS
Sightsavers Reports

Alla barn ska få gå i skolan

February 2018
Namukolos berättelse - Namukolo i sin by.

Föreställ dig att dina ögon orsakar så mycket smärta och obehag att du inte längre kan arbeta.

Eller föreställ dig att din syn försämrats så mycket att du har svårt att göra något överhuvudtaget.

Tänk dig att plötsligt vara helt beroende av omgivningen och till sist inte kunna se dina nära och kära. Det är en skrämmande tanke. Och det skulle ha kunnat bli sexåriga Namukolos verklighet.

Namukolo i sin by.

Namukolo vill inte sluta gå i skolan

Fram till nyligen led Namukolo av trakom. Det är en otäck infektion som kan leda till ärrbildning på insidan av ögonlocken och resultera i att ögonfransarna vänder sig inåt och skrapar mot ögat. Utan behandling kan det leda till blindhet.

Namukolo bor i en by i Zambia som i stort sett är avskild från omvärlden. Trots sin unga ålder har hon sorgligt nog redan lidit av trakom i fyra år. Hennes mamma Namakou berättade för oss att Namukolo brukade gråta av smärta när det var som värst och att hon ofta hade feber under nätterna.

Problem med kliande ögon gjorde också att Namukolo missade skolan. Hon kunde inte se ordentligt vad som stod på tavlan eller vad hon skrev i sina anteckningar.

Namukolo sitter i knät på sin mamma.

Namakous oro för familjen

Namakou var orolig över hur mycket hennes dotter missade i skolan och att problemen med ögonen blev värre. Hon tog med henne till en vårdcentral och där skrev de ut allergimedicin som visserligen hjälper mot hösnuva, men föga mot trakom.

Namakou arbetar med jordbruk och oroade sig över att om tillståndet förvärrades, så skulle hon behöva ta hand om sin dotter på heltid och få mindre tid över till arbetet på fälten. Det skulle hota försörjningen för hela familjen.

En närbild på Namukolo när hon får sina ögon undersökta.

Så kan du hjälpa

Lyckligtvis för Namukolo fick hon besök av doktor Ndalela, som arbetar med stöd från Sightsavers. Hon fick diagnosen trakom och behandlades med antibiotika och efter bara några minuter var hon full av energi och tog glatt bilder tillsammans med sin tvillingbror.

Det är tack vare generösa gåvor från våra bidragsgivare som vi kan behandla barn som Namukolo mot trakom och ge dem en ljusare framtid. Men det finns fortfarande tusentals barn i samma situation som behöver vår hjälp.

Du kan vara med och göra skillnad.

Namukolo och hennes bror bär vattenhinkar genom byn där de bor.

Tack vare bidragsgivare som du är Namukolo fri från smärta och tillbaka i skolan.

Namukolo och hennes bror bär vattenhinkar genom byn där de bor.

Du kan hjälpa fler barn som Namukolo

STÖD OSS

Fler berättelser

Madalitso Nyangulu sitter på sin motorcykel.
Sightsavers Reports

Madalitsos berättelse

Varje onsdag ger sig Madalitso ut på Malawis landsbygd med sin motorcykel för att behandla människor med nedsatt syn.

September 2018
Zamurrad sits alone in her home in Pakistan.
Sightsavers Reports

Zamurrads berättelse

Zamurrads liv stannade av när hon utvecklade grå starr men tack vare en rutinoperation så fick hon tillbaka sin självständighet.

September 2018
Sightsavers Reports

Winesis berättelse – uppföljning

Efter år av rädsla och kamp har Winesi och hans familj funnit hopp tack vare en gråstarrsoperation som var möjlig tack vare ditt stöd.

September 2018