Sightsavers Reports

”Att rädda människors syn är inte bara ett jobb för mig, det är mitt kall”

Mr Ndalela står i sina kirurgkläder och ler brett in i kameran.

Mr Ndalela är en riktig karaktär. När vi träffade honom första gången, på ett sjukhus i Mongu, sa han till oss för att vi antecknade i stället för att lyssna på honom.

Med det sagt, så kan man lugnt säga att han är väldigt karismatisk. I alla byar vi besökte tillsammans så spred han ett lugn omkring sig och alla charmades av honom.

Han hade väldigt bra förhållanden med de byäldste, han umgicks och skämtade med dem. Och utan deras tillåtelse hade vi inte fått undersöka och behandla dem som var i desperat behov av vård.

Närbild av Mr Ndalela när han undersöker en ung flickas ögon.

Mr Ndalela önskar att han kunde göra mer uppsökande arbete

Efter att ha varit verksam inom oftalmologi de senaste åtta åren, är Mr Ndalela nu chef för ögonavdelningen på Senangas sjukvårdsklinik och leder dessutom det lilla teamet med ögonkirurger i Mongu.

Han är den klassiska ”man on a bike”, det vill säga en läkare som färdas med motorcykel för att kunna komma till de mest avlägsna och fattiga byarna där man har liten eller ingen tillgång till sjukvård. Han försöker nå så många som möjligt, men brist på pengar och resurser gör att han ofta inte kan nå dem som behöver hjälp allra mest.

Att inte kunna nå människor som behöver hjälp är det som mest bekymrar Mr Ndalela. För honom handlar det inte bara om att kunna hjälpa en människa att kunna se, det handlar om att hjälpa sin hembygd och sitt land.

Mr Ndalela undersöker en äldre kvinnas ögon för att leta efter tecken på trakom.

Vikten av att rädda människors syn i landsbygdsområden

Mr Ndalela förklarade för oss varför hans arbete är så viktigt. ”Barn som inte kan se, och som inte kan få hjälp, är de som nästan aldrig kan gå i skolan, inte kan jobba, som inte kan vara produktiva”, berättade han. ”Man blir ytterligare en börda för familjen, och det blir i sin tur ytterligare börda för närområdet, sedan för regionen, för landet, för Afrika och till slut för hela världen.”

”Men ögoninfektioner som orsakar blindhet är inte bara ett socioekonomiskt problem”, fortsatte han. ”Det kan också allvarligt påverka en persons psykiska hälsa. En person som blir blind blir också ofta deprimerad, eftersom man inte förstår varför man drabbats, och varför man inte kan se andra barn som leker, eller se sina nära och kära.”

En mamma hjälper Mr Ndalela att hålla barnet så att han kan undersöka ögonen.

Människors tacksamhet får honom att fortsätta

Tacksamheten från andra människor han hjälpt ger honom motivation att fortsätta. Ibland kommer föräldrarna till barn vars syn han räddat med mat eller gåvor som tack. Men Mr Ndalela förväntar sig inte något i gengäld, han är bara glad över att han kan hjälpa barnen till en ljusare framtid.

Mr Ndalela uppskattade verkligen möjligheten att kunna resa med oss och behandla fler människor tack vare Sightsavers team. Det är lätt att se hur mycket han älskar sitt arbete och vilken tillfredsställelse han får av att hjälpa människor att kunna se igen.

Men hur ser framtiden ut? Han berättade att han hoppas kunna åka till Tanzania för fortbildning för att kunna utföra gråstarroperationer. Med den ytterligare kompetensen skulle han kunna rädda synen på ännu fler människor.

Mr Ndalela står på ett knä och undersöker ögonen på barn som står på kö.

Den enda kirurgen i Senangaregionen som kan utföra avancerade kirurgiska ingrepp. Men han är frustrerad över att inte kunna hjälpa fler.

Mr Ndalela står på ett knä och undersöker ögonen på barn som står på kö.

Hjälp oss att nå fler samhällen på landsbygden

STÖD OSS