Sightsavers Reports

”Att rädda syn är inte bara ett arbete, det är mitt kall”

Mr Ndalela står i sina kirurgkläder och ler brett in i kameran.

Mr Ndalela är en stor personlighet. När vi träffade honom på ett sjukhus i Mongu i västra Zambia blev vi tillrättavisade för att vi antecknade i stället för att lyssna på honom.

Han är som sagt karismatisk. I byarna vi besökte med honom fick han alla att känna sig trygga och avslappnade med sin sympatiska charm.

Han hade mycket goda förhållanden med alla byäldstar och umgicks ordentligt med dem, och fick dem att skratta. Utan deras tillstånd skulle vi inte ha fått komma och undersöka och behandla dem som så desperat behöver det.

Närbild av Mr Ndalela när han undersöker en ung flickas ögon.

Mr Ndalela önskar att han kunde göra mer uppsökande arbete

Mr Ndalela har arbetat som oftalmolog i åtta år och är nu även chef för ögonkliniken på Senanga Health Clinic. Han hjälper också det lilla kirurgiteamet i oftalmologi som är baserat i Mongu.

Han är en klassisk ”läkare på motorcykel” som tar sig till de fattigaste och mest avlägsna byarna med lite eller ingen tillgång till hälso- och sjukvård för att göra uppsökande arbete. För honom handlar det inte bara om att hjälpa någon att kunna se, det handlar om att hjälpa samhället och sitt land.

Mr Ndalela undersöker en äldre kvinnas ögon för att leta efter tecken på trakom.

Därför är det så viktigt att rädda syn på landsbygden

Mr Ndalela förklarade för oss varför hans arbete är livsnödvändigt. ”Barnen som inte kan se, och inte kan få hjälp av någon annan, är de som nästan aldrig kan gå i skolan, som inte kan arbeta, som inte kan vara produktiva.”
”Man ökar familjens börda, och det ökar distriktets börda, vilket i sin tur ökar provinsens börda – provinsen, landet, Afrika, hela världen.”

”Men ögonsjukdomar som gör människor blinda är inte bara ett socioekonomiskt problem”, fortsätter han. ”Konsekvenserna för människors mentala hälsa kan också vara allvarliga. Ofta blir de som förlorar synen deprimerade också, de förstår inte varför de drabbats, och varför de inte kan se andra barn som leker eller ansiktena på sina nära och kära.”

En mamma hjälper Mr Ndalela att hålla barnet så att han kan undersöka ögonen.

Det är människors tacksamhet som driver honom

Mr Ndalela berättade för oss att tacksamheten från människorna han hjälpt hjälper honom att fortsätta arbetet. Ibland kommer föräldrar till barn vars syn han räddat med mat och gåvor som tack, men mr Ndalela förväntar sig inget i utbyte. Han är bara glad över att kunna hjälpa barnen att få en ljusare framtid.

Med sin starka vilja att förändra liv, blev mr Ndalela glad över möjligheten att resa med oss och kunna behandla fler människor med Sightsavers team. Det är inte svårt att se hur mycket han verkligen älskar sitt arbete och vilken tillfredställelse han får av att hjälpa människor att se igen.

Men hur ser framtiden ut? Han berättade att han hoppas få åka till Tanzania och utbilda sig vidare för att kunna göra gråstarrsoperationer så att han kan rädda synen på ännu fler människor.

Mr Ndalela står på ett knä och undersöker ögonen på barn som står på kö.

Den enda kirurgen i Senangaregionen som kan utföra avancerade kirurgiska ingrepp. Men han är frustrerad över att inte kunna hjälpa fler.

Mr Ndalela står på ett knä och undersöker ögonen på barn som står på kö.

Hjälp oss att nå fler samhällen på landsbygden

STÖD OSS