Sightsavers Reports

“Hela min familj är blind på grund av grå starr”

Porträtt av hela familjen Yadav.

Hjälp andra som familjen Yadav

STÖD OSS

Familjen Yadavs situation var så ovanlig att till och med kirurgen sa att hon aldrig varit med om något liknande.

Av nio familjemedlemmar är det bara ett av barnen som inte drabbats av grå starr som leder till blindhet.

Både mamma Chandrakala och pappa Sanjesh har haft grå starr sedan barndomen. Chandrakala har försökt få behandling två gånger tidigare men båda gångerna fick hon höra att man inte kunde hjälpa henne. Sanjesh har försökt ordna remisser för att deras barn ska kunna opereras men det har inte heller gått.

Svårt att umgås med andra

Chandrakala säger att barnen haft det svårt att leka och umgås med andra. ”Medan de andra barnen lekte så satt de bara utanför huset. De bara sitter”, berättar hon. Shrasthi, en av döttrarna i familjen, förklarar vidare: “En del barn säger ’prata inte med dem, de är blinda. Om du pratar med dem blir du också blind.’”

Som tur var gick två av döttrarna, Muskan och Anshu, i en mellanstadieskola där Sightsavers har ett program för att kontrollera ögonhälsa. Lärarna där har utbildats i att upptäcka synproblem och förstod att både Muskan och Anshu hade grå starr. Men eftersom Chandrakala och Sanjesh inte kan läsa så hade de svårt att förstå hur de skulle gå vidare för att deras döttrar skulle kunna få behandling.

Remiss för behandling

Till slut besökte en sjukvårdare familjen Yadav och upptäckte att alla utom en av familjemedlemmarna hade grå starr. De remitterades då direkt till Sewa Sadan-sjukhuset i Bhopal, ungefär sex mil från deras hem. Sightsavers kunde täcka kostnaderna för operation och transport tack vare våra generösa givare. Det var en stor lättnad för familjen, som är beroende av Sanjeshs fabriksjobb.

På grund av svårigheterna att leva med blindhet klarade sig familjen bara precis. Men deras dotter Muskan sa att hon såg fram emot att kunna hjälpa till mera hemma. ”Efter operationen kommer jag att kunna hjälpa till mer med mina syskon, som att klä på dem” säger hon. ”Och jag kan också hjälpa dem med skolan.”

Ju mer vi lärde känna Muskan så förstod vi hur beslutsam hon är. Hon berättade att hennes skolkamrater till och med trott att hon ljög om att inte kunna se, eftersom hon ändå gjorde sitt bästa för att studera och delta i skolaktiviteter.

Vikten av tidig diagnos

Man hade planerat att operera barnen först. Den ansvariga kirurgen Dr Peena förklarar: ”Om vi kan fånga upp dem tidigt blir resultaten bättre. Annars blir ögat undertryckt.” Tyvärr hade många i familjen en infektion när vi var på besök så det var bara Muskan som kunde opereras.

Trots att bara en operation blev av var hela familjen Yadav märkbart lättade när vi träffade dem i deras hem. Barnen fnissade och lekte tillsammans och Chandrakala tog ömt våra händer i tacksamhet. ”Vi är alla väldigt glada”, sa hon. ”Nu kan Muskan läsa och skriva. Hon har fått livet tillbaka. Nu kan hon få en ljus framtid.”

Men det är Sanjeshs förändring som är tydligast. Innan Muskan opererades var han väldigt olycklig och med böjt huvud gick han oroligt fram och tillbaka på sjukhuset. Men nu går han med huvudet högt och berättar för oss att han är hoppfull inför sina döttrars framtid.

Muskan sitter på sängen hemma med sina syskon. De ler och vinkar åt kameran. Muskan har solglasögon på sig för att skydda sina nya linser mot solen.

En uppdatering från fältet

Efter vårt besök hos familjen Yadav så har vi nåtts av fantastiska nyheter. Hela familjen har nu genomgått gråstarroperationer, utom Chandrakala som fortfarande håller på att bestämma sig . ”Jag är väldigt glad för att mina ögon nu opererats och att mina barn kan se. De går också regelbundet i skolan nu” berättar Sanjesh.

Familjen Yadavs öde upptäcktes och fick sin lösning tack vare givare som dig. Arbetet vi gör skulle inte vara möjligt utan ditt stöd.

Familjen Yadav står på rad. Efter operationerna bär alla glasögon eller solglasögon.

“Nu ska jag visa världen att jag kommer att åstadkomma något.”
Muskan

Familjen Yadav står på rad. Efter operationerna bär alla glasögon eller solglasögon.

Hjälp andra som familjen Yadav

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.

Lär mer om vårt arbete med att rädda syn