Sightsavers Reports

Skolbarn på Zanzibar får en synundersökning

Lärare som utbildats att utföra ögonundersökningar kan identifiera vilka elever som behöver hjälp under hela året. Det är till stor hjälp då ögonspecialister inte kan komma på besök mer än enstaka gånger.

Det är väldigt viktigt med tidig diagnos av sjukdomar som grå starr och trakom eftersom de med tiden kan leda till permanenta skador och blindhet. Tack vare undersökningarna kan man också identifiera barn med brytningsfel och sprida kunskap i lokalsamhällena om vikten av god ögonhälsa.

Dr Rajab (till höger) är koordinator för ögonhälsa på Zanzibars hälsodepartement. Här besöker han ön Tumbatu för en dag fylld av ögonundersökningar.
Dr Rajab (till höger) är koordinator för ögonhälsa på Zanzibars hälsodepartement. Här besöker han ön Tumbatu för en dag fylld av ögonundersökningar.

På Jongowe-skolan

För tre veckor sedan var Dr Rajab och hans kollegor här för att träna gymnasielärarna att utföra ögonundersökningar. Tack vare träningen har lärarna kunnat identifiera vilka elever som har nedsatt syn eller lider av någon ögonsjukdom. När vi anlände mötte vi eleverna med potentiella problem med ögonhälsan tålmodig väntande på att bli undersökta av en ögonspecialist.

Elever på Jongowe-skolan köar tålmodigt i väntan på ögonundersökning. Man kan till exempel identifiera synfel.
Elever på Jongowe-skolan köar tålmodigt i väntan på ögonundersökning. Man kan till exempel identifiera synfel.

Stort behov av glasögon

Teamet med ögonspecialister undersökte 67 elever under dagen och av dem behövde 28 glasögon. Tyvärr var behovet större än man förväntat sig och man kunde endast förse 19 av dem med glasögon. En av lärarna får nu resa till huvudstaden på Zanzibar och bege sig till hälsodepartementet för att hämta de nio paren som saknades.

18-åriga Nachum var en av dem som fick sina glasögon.

Nachum hade svårt att se svarta tavlan

Nachum började själv märka att hon hade svårt att se. ”Jag märkte att jag inte kunde se små bokstäver på svarta tavlan”, berättar hon. ”Och när det var väldigt ljust kunde jag inte heller se bra.” När hon berättade för sina föräldrar så försökte de se till att hon kunde få komma till sjukhuset och bli undersökt – men det blev aldrig av. ”Jag tror att det var därför att de inte hade råd”, förklarar hon.

Nachum tycker om sina nya glasögon men när hon först provade dem hade hon svårt att få dem att sitta kvar utanpå huvudduken. När vi visade henne hur hon kan stoppa in dem innanför i stället så var problemet löst.

När vi tagit farväl gav vi oss av med båt. Känslan av att ha hjälpt 19 barn att få glasögonen de behövde kommer att stanna hos oss länge.

Du kan hjälpa oss rädda någons syn

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.

Lär mer om vårt arbete med att rädda syn