STÖD OSS
Sightsavers Reports

Yaya kan leda sin by igen

juli 2018
En manlig trakompatient sitter utomhus med ett leende på läpparna.

Yaya Manneh är 75 år gammal och byledare i byn Mariama Kunda i Gambia.

För fyra år sedan drabbades han av trakom, en smärtsam försummad tropisk sjukdom som kan orsaka bestående blindhet om den inte behandlas snabbt. Här är hans berättelse.

Yaya med några barn i byn.

“Till och med att blinka var smärtsamt”

“Det bor fler än 2 500 människor i Mariama Kunda och där finns elva olika stammar. Min roll som byledare är att se till att samhället håller ihop och att konflikter mellan oss kan lösas.

För ungefär fyra år sedan började mina ögon klia och göra ont. När det inte blev bättre blev jag orolig. Till slut var smärtan konstant och jag kunde inte fortsätta med mina dagliga sysslor. När du leder människor måste du kunna besöka dem. Men när jag fick trakom kunde jag inte göra någonting. Jag bara satt utanför mitt hus.

Jag visste inte vad som var fel förrän en hälsoarbetare berättade för mig att jag troligtvis hade trakom. Innan jag visste vad det var och hur det skulle behandlas brukade vi använda en liten pipa och blåsa rök i människors ögon för att bli av med det.

Som ledare eller familjeöverhuvud med den här sjukdomen kan du inte arbeta och det påverkar din familj. Du han ingen inkomst och du blir beroende av andra människor.”

Yaya sitter på en bänk i sin by.

“Jag fortsatte att be till Gud att jag skulle få hjälp”

”Jag levde med smärtan under en lång tid då jag inte kände till något ställe i närheten där jag kunde opereras. Det är svårt att leva med lidandet. Jag trodde att det var ett tillstånd som Gud hade bestämt och som jag måste acceptera, men jag fortsatte att be till Gud att jag skulle få hjälp och så en dag fick jag det.

Någon som kunde genomföra trakomoperationer kom till den lokala kliniken. Efter att ha levt med trakom i tre år blev jag opererad för åtta månader sedan.

Jag var väldigt glad. Det tog inte lång tid och sjukvårdspersonalen förklarade vad som skulle hända – de gav mig något så att jag inte skulle känna smärta och sedan opererade Lamin, sjuksköterskan, mitt öga.”

Sightsavers har jobbat med partnerorganisationer för att eliminera trakom i Gambia.

“Lamin och de andra hälsoarbetarna tittade ofta till mig efter operationen. Jag ser mycket bra nu och jag har till och med glasögon som jag fick på kliniken. Sedan operationen kan jag arbeta med mitt jordbruk och delta i bylivet som byäldste, precis som jag brukade. Människor säger att de är glada att jag är tillbaka. Ögonprogrammet har gynnat hela byn. Jag kan hänvisa alla med ögonproblem till kliniken och människor känner till behandlingen nu, vilket är mycket bra.

Färre människor klagar över trakom i byn numera, eftersom många har fått sina ögon undersökta och opererade, och har fått mediciner, och detta gör mig väldigt glad.”

Yaya Manneh vandrar genom sin by.

“Sedan operationen kan jag arbeta med mitt jordbruk och delta i bylivet som äldste, precis som jag brukade. Människor säger att de är glada att jag är tillbaka.”

Yaya Manneh vandrar genom sin by.

Lär dig mer om vårt arbete med att rädda människors syn

Sightsavers och ögonhälsa

Fler berättelser

Mayasa håller Bibie i famnen utanför deras hus

Tanzanias bortglömda familjer

Bortglömda, isolerade och krossade av trakom. Kan du hjälpa till att rädda synen på fler familjer som Bibies?

mars 2019
Dr Paul Nyaluke undersöker ögonen på en patient.

Vad är glaukom?

Glaukom orsakas av att tryck byggs upp inuti ögat och skadar synnerven som förbinder ögat med hjärnan. Om det inte behandlas i tid kan det leda till oåterkallelig blindhet.

mars 2019
En lokal volontär i Elfenbenskusten lär sig att upptäcka trakom genom att undersöka ögonen på ett barn.
sightsavers_news

Höjdpunkter i februari: uppdateringar från hela världen

En uppdatering från Sightsavers Indien som vunnit flera prestigefyllda priser för sitt arbete. Dessutom nyheter från Nigeria, Elfenbenskusten och Senegal.

februari 2019

Lär mer om vårt arbete med att rädda syn