Sightsavers Reports

Criscents resa från blindhet till återställd syn

Criscent ler stolt i sina nya glasögon. Han står vid skogskanten utanför sin hemby i Uganda.

Det var som ett mirakel att få se sexårige Criscent spela sitt livs första fotbollsmatch på gräsmattan utanför sjukhuset.

Bara några dagar tidigare hade Criscent fått treva sig fram vart han än gick för att hitta stöd eftersom han var blind på grund av grå starr i båda ögonen.

Före operationen på Ruharo Eye Hospital i Mbarara, Uganda kunde han knappt urskilja ansiktsdrag och brukade komma väldigt nära och använda mycket beröring när man pratade med honom. Det var som om han ville förstå mer om vem du var och känna din närvaro.

Det enda tecknet på att Criscent kunde urskilja rörelse var när Johnson, specialist på nedsatt syn, lyste med en ficklampa i ögonen på honom under operationsförberedelserna. Det var både fantastiskt och väldigt rörande att se hur Criscent sken upp när han såg ljus och rörelse. Han sträckte sig till och med efter ljuset från ficklampan.

Criscent sitter i knät på sin mormor medan en specialist på nedsatt syn lyser honom i ögonen med en ficklampa.

Criscent vill lära sig att spela fotboll

Criscent var väldigt entusiastisk inför operationen, något som är ganska ovanligt när det gäller barn. Vi frågade honom vad han hoppades skulle hända men utan att ha någon riktig uppfattning om vad det innebär att kunna se så svarade han bara ”mer ljus”. Men efter att ha tänkt lite till sa han att han också skulle vilja lära sig att spela fotboll.

Dagen efter såg vi honom ute på gräsmattan. Där sprang han efter bollen tillsammans med en grupp äldre pojkar som också njöt av att ha fått kraftigt förbättrad syn tack vare operation.

När fotbollsmatchen var slut fick vi vara med när Criscent kastade frisbee för första gången i livet. Han tyckte det var så roligt att det blev en lång match – vi hade inte hjärta att sluta.

Criscent springer efter en rosa fotboll under en fotbollsmatch på sjukhusets gräsmatta.

Att se för första gången

När vi till slut fick en liten paus så lyfte Sightsavers Sarah Filbey upp Criscent i famnen och pratade med honom via vår tolk.

Sarah berättar: ”Han vände sig upp mot mig. Hans pupiller som nu blivit mörka igen där den grå starren suttit fokuserade på mitt ansikte och jag kände verkligen intensiteten i ögonblicket – att bli sedd av honom för första gången. Jag var säkert bara en suddig blandning av färger eftersom Criscents ögon ännu inte hade återhämtat sig helt efter operationen och hans syn aldrig kommer att bli perfekt. Men oavsett det så såg han mig, och kände igen mig.”

Efteråt pratade vi om Criscents prognos med Dr Ssali och Johnson, specialisten på nedsatt syn. Dr Ssali berättade att på grund av att Criscent inte fått vård förrän sent i utvecklingen så skulle han troligen bara nå 50 procents syn. Barns syn slutar att utvecklas vid sju års ålder och därför är det mycket viktigt att behandla grå starr i tid för att deras ögon ska kunna utvecklas som de ska. Men med hjälp av regelbundna kontrollundersökningar och med anpassade glasögon trodde han att Criscent skulle kunna fungera väl som en seende person och förhoppningsvis även kunna läsa.

Redan samma dag som man tog bort bandagen på Criscent så pratade han om att få börja skolan. Vi hoppas att vi, när vi följer upp den här berättelsen om några månader, får träffa honom med sin nya klass. Lika omtänksam, artig och kvicktänkt som alltid och med glasögonen som bokstavligt talat öppnat en ny värld.

”Operationen lyckades och han har god syn”

Det har nu gått två och en halv månad sedan Criscent opererades och under den tiden har teamet på Ruharo Eye Hospital undersökt honom två gånger. Första gången kom Nelson Chwa hem till honom i hans hemby Bundibugyo för att kontrollera att ögonen läkte som de skulle. Den andra gången fick Criscent åka till sjukhuset för att få sina nya glasögon utprovade.

Och han har gjort fantastiska framsteg. ”Criscents ögon har läkt väldigt bra,” berättar Joseph Magyezi, samordnare för gråstarrsoperationer för barn på Ruharo. ”Operationen lyckades och han har god syn på sitt högra öga med 60 % funktion och viss navigationssyn med 40 % funktion på det vänstra.”

Nelson Chwa är en av endast fyra utbildade synterapeuter i Uganda. Han arbetar tillsammans med en optiker för att utreda och bedöma vilken styrka Criscent behöver på sina glasögon.

Så fort man har tillverkat glasögonen så går Criscent till Nelsons undersökningsrum för att prova dem. Ett stort leende breder ut sig i Criscents ansikte och det är ett säkert tecken på att han kan se tydligt. Han vänder sig till och med om för att titta på alla som iakttar honom.

Criscent tittar uppmärksamt ut genom ett bilfönster.

Criscents syn kommer att förbättras med tiden

”Att bli seende är en process”, säger Joseph. ”När Criscent får sina glasögon kommer han att lära sig använda ögonen med hjälp av det han ser genom dem. Det kommer att bli så han tolkar världen, medan han tidigare gjorde det med känseln och hörseln.” Man kommer nu att regelbundet undersöka Criscents ögon och allt eftersom hans syn förbättras så kommer man förhoppningsvis också kunna minska styrkan på glasögonen.

Under den långa resan hem från sjukhuset sitter Criscent vid fönstret och tittar uppmärksamt ut på det omgivande landskapet. Han är tyst för det mesta men då och då ser man en frågande blick i hans ansikte som får en att undra vad han ser. Hans mormor sitter bredvid honom, hon vill komma hem så fort som möjligt för att kunna visa upp Criscents nya glasögon för resten av familjen.

Criscents lärare visar honom hur man skriver bokstaven A med en krita.

Besök på hans nya skola

Vi följer med Criscent när han ska besöka den kommunala skolan i Galiraya där också hans bror Isingoma Gilbert går. Han är klädd i sina finaste kläder och skor för att det ska passa tillfället. Han ser självsäker ut och vill gärna gå i skolan men säger att han är lite rädd.

När Criscent entusiastiskt går in genom dörren till klassrummet ser han sin bror som sitter och skriver bokstaven A och samtidigt uttalar ljudet enligt lärarens instruktion. Criscent ger sig hän direkt och hänger med. Läraren får alla barnen att uttala vokalljudet och Criscent säger efter läraren med ett leende – ”Aaaaa”. Han ler stolt för sig själv. Det är ingen tvekan om att Criscent gillar skolan och han tittar hela tiden koncentrerat på läraren och svarta tavlan.

Under tiden har hans mormor suttit och väntat på stentrappan utanför klassrummet. Hon utstrålar både glädje och stolthet. Trodde hon någonsin att den här dagen skulle komma? ”Nej”, säger hon. ”Jag hoppades och bad för det men under lång tid kunde jag inte skaffa den hjälp han behövde eftersom vi var så fattiga att vi inte hade råd med operation, och jag fick acceptera att han skulle få ett liv med blindhet.”

Criscents syster visar honom en av sina läroböcker.

Dags att ta farväl

Det blir snart dags för oss att ge oss av. ”Chai” (hej då), säger Criscent och fortsätter sedan att prata på. Man berättar för oss att han säger att han är så tacksam för sina glasögon, som han inte tagit av sedan i morse, och för att vi följt honom till skolan.

Joseph Magyezi berättar: “Projektet som Sightsavers stöder har tillsammans med liknande program hjälpt till att förändra situationen för barn som Criscent i Uganda. Med hjälp av projektet och andra uppsökande program för barn med grå starr kan vi nå barnen mycket tidigare och utföra operation, samt erbjuda stöd med rehabiliteringsprogram.”

Criscent står i skogsbrynet nära sin hemby och ler brett mot kameran.

Det är tack vare bidragsgivare som du som Criscent nu kan få en utbildning och chansen till en ljusare framtid.

Criscent står i skogsbrynet nära sin hemby och ler brett mot kameran.

Lär dig mer om vårt arbete med att rädda människors syn

Sightsavers och ögonhälsa

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

Amina håller handen för ena ögat och ler efter gråstarrsoperation.
Sightsavers Reports

“Många människor som hade blivit blinda har fått synen återställd”

Projektkoordinatorn Magdalena Focus berättar om utmaningarna de mött och framgångarna de nått under 2020.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

Lär mer om vårt arbete med att rädda syn