Sightsavers Reports

Möt Baraka som är omtyckt av alla i byn

Möt Baraka, beundrad av alla i byn

Tvåårige Baraka från Tanzania gillar att kramas och alla älskar att krama honom.

När vi först träffade Baraka kunde han inte se ansiktet på dem han kramade, inte ens sin mamma. Han led av grå starr och hade kraftigt nedsatt syn.

Zena, Barakas mamma, började märka att han hade problem med synen för ett år sedan. ”Baraka leker mindre än andra barn”, berättade hon. ”Han går omkring men för det mesta håller han sig nära väggarna. Ibland ramlar han och slår sig.”

Baraka vill inte lämna sin mammas sida

Zena var väldigt orolig för sin son.

Grå starr förknippas oftast med äldre människor, inte med barn, men det kan drabba alla. Proteinet som ansamlas i ögat på grund av sjukdomen är särskilt skadligt för barn eftersom det kan hindra deras ögon från att utvecklas ordentligt. Om grå starr inte behandlas i tid kan det leda till oåterkallelig blindhet.

Zena märkte att Barakas syn försämrades. ”Han har aldrig råkat ut för någon allvarlig olycka men en gång när han var ute och gick var det ett träd precis framför honom. Eftersom han inte kan se gick han rakt in i det och fick ett skärsår i ögat.”

Zenas oro växte och hon försökte desperat hitta någon som kunde hjälpa hennes son. Till slut diagnostiserades Baraka med grå starr i båda ögonen och han fick en remiss till regionsjukhuset, men där hade de inte den medicinska utrustningen för att kunna behandla honom. Och trots att man nu visste vad som var fel så fick Zena återvända hem med Baraka utan att han fått behandling.

Baraka ser sorgset in i kameran och man kan se hans grå starr.

Varför är gråstarrsoperationer för barn dyrare?

Det finns tre anledningar till att gråstarrsoperationer är dyrare för barn än för vuxna. För det första kräver operation av en så ung patient narkos för att förhindra rörelse och smärta. För det andra tar det längre tid för barn att återhämta sig, så de behöver ofta stanna över natten på sjukhuset. Och för det tredje krävs särskild kirurgisk utrustning och specialistkunskaper hos personalen, vilket gör att kostnaderna snart stiger.

Barakas mamma kände sig nedslagen. ”När jag kom hem var jag väldigt ledsen”, minns hon. ”Jag kände att det inte fanns något hopp för framtiden.”

Zena kunde inte arbeta och tjäna pengar. Hon var hemma hela dagarna istället för att ta hand om Baraka. När man är så liten och dessutom har en synnedsättning är risken för att skada sig stor.

Zena håller om Baraka och försöker trösta honom.

Diagnosen som blev början på en lång resa

En kort tid efter att Baraka diagnostiserats fick Zena som tur var reda på att Sightsavers arrangerat en tillfällig ögonklinik i närheten. ”Jag tog med honom dit och när de undersökt honom sa de att de skulle ta med honom till Muhimbili för operation. Det var en oerhörd lättnad för mig.”

Zena var på gott humör trots att de hade en lång resa framför sig,  sjukhuset i Muhimbili ligger över 15 mil bort. ”Jag är glad och förväntansfull inför operationen och jag vet att det kommer att gå bra. Tack vare operationen kommer Baraka att kunna göra mer, som att leka med andra.”

Lille Baraka var däremot inte lika entusiastisk inför resan. Zena lyckades dock bra med att distrahera honom och kittlade och fnissade lekfullt med honom i ambulansen från Sightsavers. Men när de närmade sig sjukhuset hade även hon svårt att inte visa sin oro.

Zena tröstar Baraka bak i ambulansen.

Nya linser som kommer att vara hela livet

Väl framme på sjukhuset var det trångt och fullt av folk och man såg att allt var ganska överväldigande för Baraka. Han höll hårt i sin mamma, märkbart otrygg i den främmande miljön.

Följande morgon kom sköterskorna för att ta med Baraka till operationsavdelningen. Stressen av ännu en ny miljö och att bli separerad från sin mamma gjorde att han började gråta. Men snart hade narkosen verkat och kirurgen Dr Nyaluke började operationen. Han avlägsnade försiktigt de grumliga linserna från Barakas ögon och ersatte dem med nya konstgjorda linser som kommer att vara hela livet.

Zena väntar oroligt på att Baraka ska komma tillbaka

Det var en känslosam dag för Zena också. Hon blev märkbart nervös av att sitta och vänta på att hennes son skulle komma tillbaka. När solen gick upp nästa dag var dock alla bekymmer glömda och det var dags att ta bort Barakas bandage.

Så fort läkaren hade tagit bort bandagen började Baraka att se sig omkring. Först var han lite orolig men sa sedan ”Jag ser dig” till sin överlyckliga mamma.

Efter operationen skulle det bli ett par dagars återhämtning på det lokala sjukhuset för Baraka innan han fick åka hem igen. Men på vägen dit stannade ambulansen vid Zenas och Barakas hus och Baraka fick för första gången se sin familjs ansikten.

Baraka tar sina först steg efter att ha återhämtat sig från operationen.

Äntligen kan Baraka se sin familj

När han kom hem var han först lite osäker, men han följde instinktivt sina mostrars och sin morfars röster och en efter en gav han dem en stor kram. För Baraka var det ett stort ögonblick och för hans familj var det ren glädje.

Zena uttryckte sin tacksamhet: ”Jag är så tacksam [till dem som stöder Sightsavers] och jag uppmanar människor att fortsätta göra den här fina insatsen. Det finns många som inte har råd med operation men med deras stöd kan fler människor få hjälp.”

Baraka och Zena i sin by tillsammans med mostrarna.

Barakas resa gick från hopp till lycka. Och du kan hjälpa fler familjer att göra samma resa.

Baraka och Zena i sin by tillsammans med mostrarna.

Vill du läsa mer om vårt arbete?

Sightsavers och ögonhälsa

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

Amina håller handen för ena ögat och ler efter gråstarrsoperation.
Sightsavers Reports

“Många människor som hade blivit blinda har fått synen återställd”

Projektkoordinatorn Magdalena Focus berättar om utmaningarna de mött och framgångarna de nått under 2020.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.