Sightsavers Reports

”Jag besöker patienter på de mest avlägsna platser, även om jag måste färdas till fots”

Madalitso Nyangulu sitter på sin motorcykel.

Varje onsdag gör Madalitso Nyangulu den 40 minuter långa resan till den avlägsna regionen Thambani i Malawi. Hans motorcykel är fullpackad med utrustning för synundersökningar och medicin.

Madalitso är ögonsjukvårdare och behandlar många olika ögonrelaterade problem, från glaukom och grå starr till allergier och synfel. Under sina onsdagsresor försöker han träffa så många patienter som möjligt på morgonen. På eftermiddagarna gör han hembesök hos dem som inte kan ta sig till vårdcentralen. Det var under ett sådant uppsökande besök som han träffade Winesi och kunde remittera honom vidare för operation.

Många av hans patienter bor i extremt isolerade områden som bara kan nås till fots. ”Jag tar mig till de mest avlägsna platser, även om man inte kan komma dit med bil eller motorcykel och jag blir tvungen att gå”, berättar han. ”Jag tar mig dit patienterna bor, inte bara dit ett fordon kan ta en.”

Det här är i sig en bedrift, men Madalitso ansvarar också för uppsökande undersökningar på två andra vårdcentraler i Mwanza-distriktet och arbetar fyra dagar i veckan på distriktssjukhuset.

Madalitso arbetar i ett område där det bor mer än 45 000 människor och han är den enda specialiserade ögonsjukvårdaren.

Besök på Malawis landsbygd

Det är en tung och stressig arbetsbörda som han också måste balansera med att umgås med sin fru Bridget, som är sjuksköterska på Mwanzas sjukhus, och deras 18 månader gamla son Eric. Madalitso (vars namn betyder välsignelser, även om hans vänner kallar honom Mada) finner också tid till sin andra passion i livet: fotboll. Han hejar på det lokala laget i Blantyre och är också en hängiven Manchester United-supporter.

Trots hans ibland komplicerade livspussel så är det fantastiskt att få se Madalitso jobba. Han övertalar ömt och försiktigt småbarn att titta på honom och får dem att le. Han är lugn och tålmodig och pratar med patienterna om hur de har det. Han kommer ihåg att en kvinna var dålig i ena benet senast han träffade henne och vet att hon har det svårt utan hjälp. Han förklarar för patienter som ska opereras vad de kan förvänta sig och lugnar dem och ser till att de förstår hela behandlingen.

Kliniken på sjukhuset är inte idealiskt utrustad för Madalitsos arbete – den var först tänkt som ett kontor. ”Den är väldigt liten, det vore mycket bättre med ett större rum. Det vore också fördelaktigt att ha en operationssal och en hel avdelning för ögonpatienter. Det vore bra att utbilda fler kirurger och att ha mer personal att dela arbetsbördan med.”

Övervinner hinder för att kunna ge alla behandling

Även om kliniken har sina begränsningar så är det uppsökande arbetet ännu svårare. Ett område som visserligen kan nås med bil eller motorcykel kan ha andra hinder. ”Transporten är ett problem”, säger Mada. ”Ibland är det problem med bränslet. Ibland finns det inte fordon att köra patienterna till sjukhuset med. För många patienter är det i princip omöjligt att gå till fots.”

”Det är väldigt svårt att gå tre mil så det underlättar att jag är mobil och kan utbilda volontärer för att sköta enklare vård. Det finns kollektivtrafik och motorcykeltaxi men en enkel resa på tre mil kostar 3 500 kwacha (cirka 53 kr). Det är mycket mer än de flesta tjänar. De flesta byinvånare har inga job utan ägnar sig endast åt jordbruk för självhushåll.”

Ett ytterligare hinder är att Madas arbete i vissa samhällen betraktas med misstänksamhet eftersom människor där använder sig av traditionella healingmetoder och inte litar på västerländsk medicin. ”Jag sa till en patient att komma och bli opererad”, minns han. ”Men bakom min rygg sa andra människor i byn till henne att inte åka och att om hon genomgick operationen så skulle hon bli blind. Så vi försöker fortfarande utbilda människor om gråstarrsoperationer.”

Bristen på medicinska förnödenheter gör det också svårare för Mada att utföra sitt arbete. När vi besökte honom var han tvungen att ringa till ett närliggande distrikt för att be dem ge ögondroppar till en man med glaukom.

Utbildar fler sjukvårdare varje år

”Om det inte vore för Sightsavers stöd skulle vi ligga mycket längre efter när det gäller ögonsjukvård”, säger Mada. ”Sightsavers tillhandahåller motorcykeln, utrustningen, utbildning åt mig, utbildning åt kirurgerna. Om inte Sightsavers fanns här skulle vi ha mindre än 10 utbildade ögonspecialister i landet. Men nu utbildas en ny ögonsjukvårdare i Malawi varje år. Sightsavers spelar en vital roll för ögonvården i Malawi, inte bara i Mwanza.”

”Det är mycket att göra. Det blir fullt upp för mig, men det får mig att må bra. Det finns en man som fick synen återställd genom en gråstarrsoperation förra året. Han är så glad och lycklig nu. Varje gång han säljer bananer utanför sjukhuset hälsar han på mig. Han gör mig alltid på gott humör och får mig att le, det förgyller alltid dagen när han kommer.”

”Det känns bra i hjärtat att fira med någon som en gång hade dålig syn men som nu fått den återställd. Det får mig att må väldigt bra att veta att jag bidrog till det.”

 

Madalitso Nyangulu

”Om inte Sightsavers fanns här skulle vi ha mindre än 10 utbildade ögonspecialister i landet.”

Madalitso Nyangulu

Vill du läsa mer om vårt arbete?

Sightsavers och ögonhälsa

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

Amina håller handen för ena ögat och ler efter gråstarrsoperation.
Sightsavers Reports

“Många människor som hade blivit blinda har fått synen återställd”

Projektkoordinatorn Magdalena Focus berättar om utmaningarna de mött och framgångarna de nått under 2020.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.