Sightsavers Reports

”Jag känner mig som en kung!”

Winesi ler tillsammans med sin familj utanför deras hus i Malawi.

Du har givit Winesi och hans familj lycka och hopp om framtiden efter år av oro och kamp.

Det går bra för Winesi nu. Tillsammans med sin fru Namaleta har han planterat en extra omgång majs och lyckats spara tillräckligt med pengar för att kunna laga taket på sitt hus och köpa virke till en dörr i trä. Livet är gott. Och det är långt ifrån vad det var för tre år sedan när vi först träffade honom.

Winesi och hans fru ler mot varandra.

Ett liv i rädsla

Grå starr berövade Winesi synen. En stolt och självständig man blev ängslig, rädd för att röra sig några längre sträckor, orolig för att falla och skada sig eller bli biten av en orm. Han kunde inte längre bruka jorden och tvingades att sitta hjälplös på en matta vid sitt hus medan Namaleta och barnen utförde allt arbete. Han oroade sig för att Namaleta skulle tröttna och lämna honom och kunde ofta inte hålla tårarna tillbaka.

”Jag kommer ihåg det som igår när jag förlorade synen”, berättar Winesi. ”Det var så oerhört smärtsamt, jag kommer aldrig att glömma det. För första gången förstod jag varför människor begår självmord. En gång stod jag till och med ovanför ett djupt hål med sopor och var redo att kasta mig ner i mörkret.”

Tack vare dig fick Winesi hjälpen han behövde. Vändpunkten kom när ögonsjukvårdaren Madalitso Nyangulu undersökte invånarna i byn och berättade för Winesi att han kunde få gratis behandling genom Sightsavers – tack vare ditt stöd.

Winesi och hans fru arbetar på fälten vid deras hem.

Direktsänd operation

Winesi kunde inte ana vilken viktig roll han skulle komma att spela i vår största insamlingskampanj någonsin, En Miljon Mirakel. Vi frågade honom om vi fick filma hans operation och streama den direkt på nätet. Vi ville visa världen hur en rutinmässig operation, som tar 10 minuter och bara kostar 300 kr, kan bli till ett mirakel som räddar synen på den som drabbats av grå starr.

Winesi sa ja och tiotusentals människor följde operationen live när han fick tillbaka sin syn. Gensvaret blev fantastiskt och tillsammans hjälpte ni till att stödja mer än en miljon ytterligare livsförändrande gråstarrsoperationer som befriat hundratusentals barn och vuxna från blindhet.

En bild på läkarteamet och operationssalen där Winesi genomgick gråstarrsoperationen.

”Det är som att få ett helt nytt liv!”

Sedan operationen sändes på nätet har Winesi inte bara fått ett nytt liv, han har också blivit lite av en lokalkändis. Och han använder sin kändisstatus för att hjälpa andra.

”Folk kommer ofta hem till mig för att kolla om jag verkligen kan se igen”, berättar han. ”Jag berättar min historia för dem och hoppas att det ska sporra dem till att också söka vård.”

Hjälp till att rädda synen på andra som Winesi

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

Amina håller handen för ena ögat och ler efter gråstarrsoperation.
Sightsavers Reports

“Många människor som hade blivit blinda har fått synen återställd”

Projektkoordinatorn Magdalena Focus berättar om utmaningarna de mött och framgångarna de nått under 2020.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.