Sightsavers Reports

”Jag tänker på när jag kan se världen igen”

Zamurrad sitter ensam i sitt hus i Pakistan.

Zamurrad och hennes man Tariq levde ett liv utan trygghet även innan hon drabbades av grå starr.

Zamurrads svåger äger huset de bor i och de lever med en ständig oro över att bli tillsagda att flytta. Tariq jobbar som grovarbetare utan anställningstrygghet. Men trots osäkerheten i tillvaron trivdes Zamurrad bra med att ta hand om hemmet och åttaåriga dottern Rania och sälja sina stickarbeten för att dryga ut inkomsten.

Zamurrads liv stannade av när hon utvecklade grå starr och hennes syn försämrades. Det blev svårt för henne att sköta sig själv och familjen och hon blev rädd för att gå ut. Tariq blev väldigt orolig och slutade arbeta för att i stället ta hand om henne och deras dotter och de tvingades lita till grannarnas välvilja eftersom släkten inte ville försörja dem.

Zamurrad leds av sin dotter och man över en trafikerad väg.

”Ibland känns det som att jag vill fly bort”

”Jag kan inte göra någonting”, sa Zamurrad. ”Jag bara sitter hela tiden. Jag är inte till någon nytta för min familj.”

”Innan jag miste synen hade min man arbete. Jag lagade mat åt honom, städade huset, tvättade och stickade och sydde lite. Jag brukade gå till marknaden själv. Nu kan jag inte längre gå ut på grund av min dåliga syn. För några månader sedan ramlade jag när jag gick ut och sedan dess har jag hållit mig inne.”

Hon blev också deprimerad av att inte kunna ta hand om sin familj. ”Jag tillbringar mina dagar i sängen. Jag oroar mig hela tiden för hälsan och min hjälplöshet. Jag tänker på synen och när jag ska få se världen igen. Jag tänker också på livet efter döden och ibland känns det som att jag vill fly bort, bort från den här miljön. Jag vill ta mig ur den här situationen.”

Zamurrad stöder sig mot en vägg med ena handen och hennes dotter håller henne i den andra.

En möjlighet till gratis gråstarrsoperation

Zamurrad höll på att bli galen av oro men så en dag berättade en granne att man kunde opereras gratis på ett av Sightsavers partnersjukhus. ”Min granne behandlades gratis på sjukhuset”, sa Zamurrad. ”Jag förstod att det fanns hopp, att man kunde behandla mina ögon utan att det skulle kosta något.”

Men det behövdes fortfarande pengar för att kunna ta sig till sjukhuset. ”Vi hade ingenting”, förklarade Tariq. ”Vi hade inte pengar till transporten. Returresan kostade 300 rupier [cirka 21 kr] och vi hade inte råd.”

Efter att Zamurrad varit nästan helt blind i några månader stod hon inte längre ut och övertalade Tariq att arbeta några dagar. Hon lovade honom att inte gå ut och han gick med på det för att kunna skrapa ihop pengar till resan.

Undersökning av Zamurrads ögon.

Att kunna se sin dotters ansikte igen

Zamurrad och Tariq lyckades till slut ta sig till Sightsavers partnersjukhus LRBT där de fick den goda nyheten att man kunde operera Zamurrad. Hennes ansikte sken upp. ”De sa att synen skulle komma tillbaka och att jag skulle bli frisk, jag blev väldigt glad när de berättade det. Jag kommer att kunna göra mitt jobb. Nu är vi hjälplösa och förlitar oss på alla andra men efter operationen ska jag göra allt själv. Jag blir lycklig av att kunna ta mig igenom det här.”

Nästa dag fanns Zamurrads dotter Rania vid hennes sida när man försiktigt tog bort bandagen och undersökte ögat. När läkarna försiktigt flyttade sig spred sig ett leende i ansiktet på Zamurrad och hon vände sig om för att titta på sin dotter. Hon började direkt att peka ut alla detaljer hon såg, vilket förvånade familjen som knappt kunde tro att hennes syn förbättrats så snabbt.

”När bandagen togs bort såg jag ett väldigt vackert ansikte, Rania”, minns Zamurrad. ”Hon var så vacker, när jag såg hennes ansikte tyckte jag att hon förändrats lite.”

Zamurrad håller ena handen för ögat och både hon och hennes dotter ler in i kameran.

Hopp om framtiden

Zamurrads leende är fortfarande kvar när hon några dagar senare kommer hem. Hon småskrattar medan hon självsäkert rör sig runt i huset och berättar om allt hon kan göra nu och hur deras liv kommer att förändras.

”Jag ska sy och sticka, jag ska göra tröjor och mössor till min dotter”, säger hon. ”Jag ska ta hand om köket och hemmet, laga mat, städa, tvätta. Nu kan jag gå ut, jag ska gå till marknaden och träffa mina vänner.”

”Min man har hjälpt mig mycket men nu ska jag ta hand om honom och han ska arbeta. När han kommer hem på kvällarna kommer jag att möta honom med ett leende.”

Tariq är också glad för den förändring han ser hos sin fru. ”Innan var hon spänd hela tiden”, säger han. ”Nu är hon glad, hon ler.”

Zamurrad sitter med sin man och rör vid hans ansikte.

”Jag är den som blir gladast av att se henne så lycklig. Nu vet jag att vi inte kommer att ha några bekymmer.”

Zamurrad sitter med sin man och rör vid hans ansikte.

Du kan hjälpa andra som Zamurrad

STÖD OSS

Fler berättelser

Taonere Banda
Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

Amina håller handen för ena ögat och ler efter gråstarrsoperation.
Sightsavers Reports

“Många människor som hade blivit blinda har fått synen återställd”

Projektkoordinatorn Magdalena Focus berättar om utmaningarna de mött och framgångarna de nått under 2020.

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.