Sightsavers Reports

Ghana fritt från trakom

I juni 2018 blev Ghana officiellt fritt från trakom. Det visar vilken verklig skillnad era gåvor gör

Kampen mot trakom går från land till land, by till by, person till person och vi hade inte klarat det utan din hjälp.

Den 13 juni 2018 möttes vi av riktigt goda nyheter: Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade att Ghana eliminerat trakom som folkhälsoproblem. Ghana är det första landet i Afrika söder om Sahara som klarat av detta och med ditt fortsatta stöd kan vi se till att fler länder når samma framgång i kampen mot sjukdomen.

Konkreta bevis

Ghanas viktiga genombrott visar att det är möjligt att befria världen från trakom och för de hängivna medicinska teamen och de lokala volontärerna är det också ett kvitto på att allt deras hårda arbete lönar sig. Det visar även återigen att Världshälsoorganisationens SAFE-strategi fungerar. SAFE står för Surgery (kirurgi), Antibiotics (antibiotika), Facial cleanliness (ansiktshygien) och Environmental improvements (närmiljön). Strategin används i arbetet med att åtgärda orsakerna till och effekterna av sjukdomen för att säkerställa att länderna förblir fria från trakom även i framtiden.

I den nordliga provinsen Yendi utförde våra lokala sjukvårdare de sista undersökningarna och behandlingarna som återstod innan man helt hade eliminerat trakom i Ghana. De gick från dörr till dörr för att hitta dem som fortfarande behövde behandling. Tack vare deras stora ansträngningar och starka engagemang kan nu mödrar ta hand om sina familjer igen, barn gå i skolan och människor som Barikisu och Ayishetu har kunnat återvända till jobbet.

”När de sa att vi kunde få hjälp blev jag så lycklig och jag kände att mina böner besvarats”, berättar Ayishetu.

Passionerade barnmorskor

Barikisu och Ayishetu är systrar och arbetade som barnmorskor. Tyvärr led de båda av synfel utan att veta att de även hade trakom. Deras syn försämrades allt mer och när våra sjukvårdare träffade dem kunde de inte längre se tillräckligt bra för att kunna förlösa barn. Ayishetu berättar att de båda var olyckliga och kände sig modfällda. ”Det var jobbigt att se kvinnor föda utan att kunna hjälpa dem”, säger Ayishetu. ”Jag hade svårt att klara dagliga sysslor och kunde bara se suddigt.”

Lyckligtvis såg våra sjukvårdare till att Barikisu och Ayishetu fick den synräddande operation de behövde. De här begåvade och handlingskraftiga kvinnorna är nu tillbaka på jobbet och förlöser barn och ser till att de får en säker och frisk start i livet.

Hjälp oss att eliminera trakom för gott

STÖD OSS
Zuhara från Tanzania står utanför sin skola
Sightsavers Reports

Stoppa lidandet i Tanzania

Med ditt stöd är vi fast beslutna att eliminera trakom i Tanzania före 2020, rädda syn och förändra liv.

Punkt Slut logo

Punkt. Slut.

Var med och eliminera ögonsjukdomen trakom. Tillsammans kan vi rädda synen för miljontals människor.

Alun led av den värsta formen av långt framskridet trakom jag någonsin sett.

Vad är trakom?

Trakom är den vanligaste smittsamma orsaken till blindhet i världen. Den är en försummad tropisk sjukdom och kan orsaka att ögonfransarna vänder sig inåt.