Vi har nått en milstolpe tillsammans

Simon och Dorcas.
Tack vare ditt stöd kan vi bekämpa sjukdomar och det har förändrat livet för Simon och Dorcas.

Tillsammans med dig har vi nått en verklig milstolpe och distribuerat en miljard behandlingar som skyddar människor mot försummade tropiska sjukdomar.

Dessa sjukdomar är en grupp smärtsamma och försvagande infektioner som drabbar omkring 1,5 miljarder människor runt om i världen. Hit räknas bland annat flodblindhet (onchocerciasis) som orsakar extrem klåda och även kan leda till blindhet, och lymfatisk filariasis, vilken är den vanligaste orsaken till fysisk funktionsnedsättning i världen.

Sjukdomarna drabbar samhällets allra fattigaste och mest utsatta men idag kan vi tack vare din hjälp och över en miljard behandlingar skydda miljontals människor mot försummade tropiska sjukdomar. Du har varit med och skrivit historia. Var stolt!

En grupp CDD-volontärer i Nigeria står utanför byggnaden där de får sin utbildning.
Volontärer distribuerar medicin i sitt lokalsamhälle och hjälper oss att skydda invånarna mot försvagande sjukdomar.

Lokala eldsjälar

Vi är också väldigt tacksamma för det arbete som utförs av volontärer med att distribuera de behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar som donerats av globala läkemedelsföretag. De så kallade CDD-volontärerna (Community Directed Distributors) väljs i sina lokalsamhällen och är oerhört engagerade människor som spelar en viktig roll för att vi ska kunna nå dem med störst behov.

Volontärerna vet av egen erfarenhet vilka förödande konsekvenser försummade tropiska sjukdomar kan ha för den som drabbas. De tar på sig det stora ansvaret att administrera behandlingarna. Till sin hjälp har de doseringsstavar.

Tillsammans med våra partnerorganisationer har vi utbildat hundratusentals lokala volontärer runt om i Afrika, något som också Världshälsoorganisationen uppmärksammat som en av de mest framgångsrika strategierna för att bekämpa sjukdomar i Afrika till en låg kostnad. Och vi hade aldrig klarat det utan din hjälp.

Dorcas får sin behandling.
Bybor i Kudaru firar när Dorcas behandlas, vilket också betydde att vi distribuerat en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar.

En miljard behandlingar

När sjuåriga Dorcas från Kaduna i Nigeria i november förra året behandlades betydde det att vi distribuerat en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar.

Dorcas farfar Simon drabbades av flodblindhet för nästan 30 år sedan. Han är nu helt blind och har aldrig fått se Dorcas och hennes syskon, men lyckligtvis ser barnbarnens framtid ljusare ut.

Idag är Simon den enda i byn som förlorat sin syn på grund av flodblindhet. Med hjälp av ditt stöd har vi kunnat genomföra projekt med massdistribution av förebyggande läkemedel för att förhindra fler fall. Det betyder att Dorcas och andra barn kan gå i skolan och få leva sina liv utan det hot som försummade tropiska sjukdomar utgör.

Dorcas leder sin farfar genom byn.
Dorcas leder sin farfar genom byn.
Alla bilder © Sightsavers/Graeme Robertson.

Din hjälp kan göra stor skillnad

Vi arbetar intensivt för att inte bara förebygga och kontrollera spridningen av försummade tropiska sjukdomar utan också för att helt utrota dem i de länder där vi arbetar. Det kostar bara 74 öre att skydda en person mot flodblindhet under ett år. Och om ett helt samhälle kan behandlas under en period på 16 till 18 år elimineras risken att drabbas. Stöd oss gärna idag med en extra gåva och hjälp oss att utrota försummade tropiska sjukdomar för gott.

Du kan hjälpa fler människor som Dorcas

STÖD OSS
A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.

Mercia laughs and celebrates with a trachoma surgery patient after her bandages have been removed.
Sightsavers Reports

Mercias berättelse

Mercia från Moçambique har arbetat för Sightsavers i nio år. Hon är fast besluten att se till så att alla har tillgång till god ögonvård.