Punkt.
Slut.

Var med och eliminera ögonsjukdomen trakom.

Punkt Slut logo

Början till slutet för trakom

Trakom är en ögonsjukdom som gradvis försämrar synen. Behandlas den inte så försvinner synen helt. Idag är omkring 1,9 miljoner människor blinda eller synskadade på grund av sjukdomen trakom och många av de drabbade är barn.

Men det finns hopp. Trakom kan botas med så enkla medel som antibiotika och rent vatten och vi strävar efter att eliminera trakom i de länder vi arbetar. För att lyckas med det behöver vi din hjälp och ditt bidrag. Tillsammans kan vi rädda synen för miljontals människor.

43
länder räknar trakom som ett folkhälsoproblem
157miljoner
människor riskerar att bli blinda på grund av trakom
1,9miljoner
är blinda eller har en synnedsättning på grund av sjukdomen

Tack för att ni stödjer kampen mot trakom:

Essilor
Memira
Bausch+Lomb

Rickhamre Hofmann
TargetAid

D & Company
Double Group

Nema Problema Foundation
Synsam

Effektiv Altruism
News 55

Coast Communications
Synch Law

Vad är trakom?

Trakom är den vanligaste smittsamma orsaken till blindhet i världen och tillhör den grupp parasit- och bakterieinfektioner som kallas försummade tropiska sjukdomar.

Trakom börjar med en bakterieinfektion liknande indhinneinflammation som enkelt kan behandlas. Men om infektionen förblir obehandlad kan det ge upphov till ärrbildning under ögonlocken, vilket får ögon-fransarna att vända sig inåt.

Detta gör att de skrapar mot ögat vid varje blinkning och smärtan blir så intensiv att många människor drar ut sina ögonfransar för att slippa den. Med tiden kan trakom leda till blindhet.

Sjukdomen frodas i flugdrabbade områden och där det råder brist på vatten och god sanitet. Den sprids av infekterade flugor och via beröring av händer, kläder och sängkläder, vilket gör att kvinnor och barn är dem som drabbas allra mest. För kvinnor som bor i samhällen med traditionella könsroller leder trakom till ytterligare förlust av självständighet och gör det väldigt svårt för dem att ta hand om barn och andra familjemedlemmar. Smärtan och funktionsnedsättningen som trakom orsakar kan också leda in i en fattigdomsspiral där många människor förlorar tillgång till hälsovård, utbildning och arbete.

Sightsavers VD Caroline Harper vid TED 2018.
sightsavers_news

Sightsavers VD presenterar en plan för att eliminera trakom i sitt TED Talk

Caroline Harper uppmanade världens filantroper att stötta det så kallade Audacious-projektet som nyligen lanserats.

Namukolo och hennes bror bär vattenhinkar genom byn där de bor.
Sightsavers Reports

Namukolos berättelse

Inget barn ska tvingas sluta skolan på grund av ögonsjukdomar som kan förebyggas. Men för Namukolo kunde det ha blivit så.

En ung pojke håller upp sin hand mot kameran och visar tabletterna han fått mot trakom.
Sightsavers Reports

Utrotningen av trakom

Trakom är en smärtsam sjukdom som kan leda till blindhet och som oftast drabbar utsatta människorna Tack var dig är vi nära att eliminera trakom i Malawi.

Varför ge till Sightsavers?

Hur du kan hjälpa till