Den här julen kan du stoppa lidandet

Nalukena i famnen på sin pappa

Förändra livet till det bättre

STÖD OSS

Du kan skriva historia den här julen.

Kan du föreställa dig att ha så ont att du inte vågar öppna ögonen? Varje blinkning känns som sandpapper som långsamt skrapar mot ögat tills du blir blind. Kan du föreställa dig att livet alltid varit så? Ett liv i smärta och lidande.

Utan behandling skulle detta kunnat bli tvååriga Nalukenas öde. Vi träffade henne i en avlägsen by på Zambias landsbygd, hon hade haft trakom sedan födseln och det var tydligt att hon led svårt. Hennes föräldrar förstod att hon hade väldigt ont men de visste inte varför.

Trakom börjar med en bakterieinfektion liknande bindhinneinflammation som enkelt kan behandlas. Men om infektionen förblir obehandlad kan det ge upphov till ärrbildning under ögonlocken, vilket får ögonfransarna att vända sig inåt så att de skrapar mot ögat vid varje blinkning. Till slut kan det leda till blindhet.

Vi reste runt i Zambia med Mr Ndalela, en av de kirurger som Sightsavers stödjer. Han besöker isolerade samhällen och gör synundersökningar för att upptäcka trakom och utför synräddande kirurgi som hjälper människor med svåra smärtor. Han distribuerar också antibiotika som hjälper till att eliminera den här hemska sjukdomen för gott.

Efter att Nalukena behandlats berättade hennes pappa för oss: ”Om vi kan utplåna trakom så kommer landet att gynnas eftersom det får en utbildad generation, som kan gå i skolan och sedan arbeta. Jag skulle vilja att min dotter blir läkare.”

Punkt Slut logo

Du kan skriva historia den här julen. Vi strävar efter att eliminera trakom i de länder vi arbetar före 2025. För att lyckas med det behöver vi din hjälp och ditt bidrag. Tillsammans kan vi rädda synen för miljontals människor.

Punkt. Slut. För trakom. #punktslutförtrakom

 

Du kan vara med och förändra liv

Jag vill ge en
engångsgåva

Kan behandla 28 familjer så de slipper drabbas av den smärtsamma sjukdomen trakom.

Kan ge en skola två braille-kit så barn med synnedsättning kan lära sig läsa och räkna med punktskrift.

Kan ge tre vuxna familje-försörjare en synåterställande gråstarrsoperation.

kr
Tyvärr är den minsta donation vi kan hantera 30 kr
Tyvärr kan vi inte hantera såhär stora donationer online. Hör gärna av dig genom att skicka ett email till [email protected] eller ring till vår givarservice på 08 470 24 80 om du vill veta mer om att skänka gåvor på över 100,000 kr

Tack för att ni stödjer kampen mot trakom:

Essilor
Memira
Bausch+Lomb

Rickhamre Hofmann
TargetAid

D & Company
Double Group

Nema Problema Foundation
Synsam

Effektiv Altruism
News 55

Coast Communications
Synch Law