Nigerianskt projekt mot försummande tropiska sjudomar får 50 000 USD

Two men answer questions about their health in Nigeria.

Ett Sightsaversprojekt i Nigeria har fått ett bidrag på 50 000 USD från Sabin Vaccine Institutes projekt END7 för att tackla försummade tropiska sjukdomar.

Det generösa bidraget kommer att ha en stor inverkan på framtiden i samhällena i delstaten Kebbi i Nigeria och göra det möjligt för Sightsavers att komma ett steg närmare att utrota försummade tropiska sjudomar i regionen.

Försummade tropiska sjukdomar kan ha en fruktansvärd effekt på människor i alla åldrar. Symtomen innefattar njursjukdom, blindhet, näringsbrist och blodbrist. De kan till och med leda till döden. Försummade tropiska sjukdomar kan göra det omöjligt för människor att fortsätta arbeta, leva ett självständigt liv eller ens gå i skolan. Många av symtomen kan lindras med hjälp av behandling och bättre sjukvård.

Skolbarn i Ngaski LGA i delstaten Kebbi visar upp urinprov med hematuri (blod i urinen) som är ett symtom på snäckfeber (schistosomiasis) i urinvägarna
Skolbarn i Ngaski LGA i delstaten Kebbi visar upp urinprov med hematuri (blod i urinen) som är ett symtom på snäckfeber (schistosomiasis) i urinvägarna

END7 är en internationell kampanj som vill öka medvetenheten och den finansering som krävs för att kontrollera och eliminera de sju vanligaste försummade tropiska sjudomarna. Kampanjen leds av Sabin Vaccine Institute och har mobilserat ett brett och växande nätverk från hela världen som vill delta i kampen mot dessa sjukdomar.

Sightsavers program för att bekämpa försummade tropiska sjukdomar i delstaten Kebbi fokuserar på att utrota fem av sjukdomarna – snäckfeber, inälvsmask (helminter) som överförs via jord, trakom, flodblindhet och lymfatisk filariasis. Med stöd från END7 arbetar Sightsavers med det federala hälsoministeriet samt det lokala ministeriet i Kebbi för att utbilda över 1 000 sjukvårdare inom primärvården och över 7 000 volontärer för att få till stånd en så kallad Mass Drug Administration (MDA) som kommer att ge skydd till nästan 6 miljoner människor i några av Nigerias fattigaste landsbygdsområden.

Bidraget från END7 kommer även att hjälpa till att utbilda 355 lärare i att hantera MDA i skolan för att skydda barn från snäckfeber. Sightsavers samarbetar med skolministeriet i Kebbi för att förbereda skolor och lärare så att de kan erbjuda behandling till alla inskrivna skolbarn.

Arbetet har redan fått en inverkan på människors liv i Nigeria, som Manir Mamuda – en 15-årig pojke som bor med sina föräldrar i regionen. Manir utbildar sig till snickare, men under det senaste året har han lidit av symtom på snäckfeber. Han besökte den lokala medicinmannen, men symtomen blev inte bättre.

Manir hade turen att höra talas om att gratis behandling fanns att få på hans lokala skola under ett evenemang för ökad medvetenhet kring försummade tropiska sjukdomar i området. Han bestämde sig för att besöka skolan och där fick han den behandling han behövde.

De mätte mig med ett måttband och gav mig fyra tabletter som jag tog direkt, berättar Manir. Efter en vecka hade jag inte längre spår av blod i urinen. Medicinen är bra eftersom den hjälpte mig och jag är glad. Jag hoppas att jag kan fortsätta ta den. Jag mår bra nu och kan gå i skolan utan problem, vilket innebär att jag kan försörja mig i framtiden.

Sightsavers Country Director i Nigeria, Sunday Isiyaku, har också sett den positiva effekt som insatserna haft i samhällen över hela landet.

Tack vare Sabins END7-kampanj under 2016 har vi kunnat skydda de mest utsatta områdena i Kebbi mot dessa smärtsamma och förödande sjukdomar. Projektet kommer att nå människor som normalt sett inte har möjlighet att ta sig vårdanläggningar för att få tillgång till sjukvård, inklusive kvinnor, äldre och personer med funktionshinder. Genom att söka upp behövande och gå från dörr till dörr gör våra hälsoarbetare och volontärer sitt yttersta för att nå dessa grupper.

Sabin har en gedigen bakgrund inom förespråkandet av vaccin och vi är glada att kunna utvidga vårt uppdrag genom vårt bidrag till Sightsavers i Nigeria, säger Amy Finan, CEO för Sabin Vaccine Institute. I ett område där över 5 miljoner människor riskerar att drabbas av försummade tropiska sjukdomar kommer bidraget från Sabin att göra det möjligt för Sightsavers att stärka det nuvarande hälso- och sjuvårdssystemet genom att erbjuda välfungerande och kostnadseffektiva insatser. Projektet har potential att förbättra livskvaliteten för miljontals människor i Nigeria och jag ser fram emot att följa resultaten under de kommande månaderna och åren.

Bidraget från Sabin Vaccine Institute till Sightsavers gör det möjligt att fortsätta med de viktiga insatserna för att kontrollera försummade tropiska sjudomar i Kebbi. Genom att främja hållbara hälso- och sjukvårdssystem i regionen kommer människor som bor i Kebbi och utanför att kunna leva utan risken att drabbas av dessa förödande sjukdomar.

 

Läs mer om vårt arbete

Försummade tropiska sjukdomar
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.