Vi förändrar liv i Moçambique

A team of eye health workers from Mozambique stand together, smiling.

Ett av våra nuvarande program, Coordinated Approach to Community Health (CATCH), har bidragit till att förändra liv i Moçambique genom att erbjuda ögonsjukvård i avlägsna områden.

CATCH-programmet möjliggör för människor som genomgår våra trakomundersökningar att diagnostiseras, få remiss och tillgång till den behandling de behöver för andra ögonsjukdomar som de kanske har. Programmet syftar till att erbjuda omedelbar behandling för mindre ögonåkommor och ge remisser för mer komplexa tillstånd, inklusive gråstarr, till lokala sjudvårdsinstanser där man kan få behandling.

CATCH finansieras av den brittiska regeringen och är just nu verksamt i fem länder. En av de nyaste tillfälliga anläggningarna sattes upp i Moçambique och omfattade över 20 samhällen i distrikten Nacala-Porto och Nacala-a-Velha. På bara 15 dagar utfördes otroliga 185 gråtarrsoperationer av vårt team (på bilden ovan), 43 personer behandlades mot bakteriell bindhinneinflammation och 16 personer fick remiss till en sjukvårdsinrättning.

Vision Spring USA har generöst bidragit med 55 000 läsglasögon, som distribuerats via programmet. Av dessa har 73 delats ut direkt till patienter på anläggningen i Moçambique.

En av dem var Virginia Saquina, en 50-årig lantbrukare. Hon hade haft problem med synen under två års tid, men inte haft råd att resa de 20 milen till Nampula Central Hospital för att hämta ut sina glasögon. Glasögonen som hon fick på anläggningen har förbättrat hennes livkvalitet, underlättat för henne att läsa böcker och läsa och skriva sms på mobilen.

Läs mer om CATCH-programmet.

Läs mer om vårt arbete

Ögonhälsa
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.