Specs Appeal – kändisauktion på eBay

Kate Moss's glasses from the auction.

Vår kändisauktion på eBay, där man hade chansen att buda på hundratals glasögon och solglasögon som tillhört en känd person, har nu avslutats.

Auktionen gick fantastiskt bra och drog in över 100 000 kronor som kommer att hjälpa oss att fortsätta genomföra synundersökningar och distribuera glasögon i några av världens fattigaste länder.

Om du någonsin drömt om att äga något som tillhört din favoritkändis har du nu chansen att se din dröm gå i uppfyllelse. Sightsavers lanserar Specs Appeal 2016 (länk till sida på engelska), en internationell kampanj med över 100 par glasögon och solglasögon som skänkts av kända personer.

Över 50 personer deltar, bl. a. Meryl Streep, Ringo Starr från The Beatles, popstjärnorna will.i.am och Rita Ora, Harry Potter-skådespelarna Daniel Radcliffe, Emma Watson och Robbie Coltrane samt stilikonerna Kate Moss (på bild) och Vivienne Westwood. Som budgivare har du chansen att lägga vantarna på en unik julklapp till dina nära och kära. Eller dig själv.

Auktionen öppnar fredag 25 november och stänger måndag 5 december.

Hit går pengarna

Alla pengar som samlas in kommer att hjälpa Sightsavers att genomföra synundersökningar i några av världens fattigaste områden och distribuera glasögon till de som behöver dem.

Brittiska skådespelerskan och Sightsavers-ambassadören Sunetra Sarker har skänkt ett par glasögon och har också sett Sightsavers arbete på plats i Indien. Hon säger: ”Om jag kan hjälpa en enda person att se igen så är det värt det.”

Tony Robinson, stjärna i kult-komediserien Svarte Orm, har skänkt ett par läsglasögon och säger: ”Jag vill ge någon möjlighet till bättre syn och att se lika cool ut som jag.”

A pair of glasses and a card from the auction.

Skådespelaren och Twitter-kändisen Stephen Fry har skänkt sina ikoniska sköldpaddsmönstrade glasögon tillsammans med budskapet ”Vi måste alla bli mer klarsynta”.

Han har rätt. Det finns omkring 124 miljoner människor runt om i världen som är i behov av glasögon. I utvecklingsländer där behovet är som störst kan det vara svårt att få en synundersökning eller köpa ett par glasögon. Oftast beror det på att det finns för få oftalmologer, otillräckligt med utrustning eller att människor helt enkelt inte har råd med glasögon. I praktiken innebär det att de får leva som blinda eller med en synnedsättning, vilket påverkar deras möjlighet till försörjning, deras familjer, skolgång och livskvalitet.

Läs mer om vårt arbete

Ögonhälsa
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.