Projekt för global kartläggning av trakom inspirerar till nytt initiativ

Det är nu ett år sedan det banbrytande treåriga projektet Global Trachoma Mapping (GTMP) avslutades.

Det var den största kartläggningen av en infektionssjukdom någonsin med hundratals människor som samlade in och spred data från 2,6 miljoner personer i 29 länder med hjälp av Android-telefoner.

I genomsnitt undersöktes en person var 40:e sekund under de tre år som projektet pågick.

Arvet från GTMP lever nu vidare genom initiativet Tropical Data, som leds av Världshälsoorganisationen (WHO) och lanserades i juli 2016.

Med hjälp av samma metod stödjer Tropical Data hela kartläggningsprocessen, från planering och protokollutveckling till datahantering och analys.

Förra månaden kartlades 200 hushåll från fyra områden i staten Adamawa i Nigeria av samarbetspartnern Helen Keller International.

Treåriga Mohammad Salihu Shuaib som bor tillsammans med sina föräldrar och två syskon i samhället Gerei diagnostiserades med trachomatousinflammation (TF) i båda ögonen – ett tidigt tecken på den smittsamma ögonsjukdomen. Han fick antibiotika för att behandla infektionen.

Sjuåriga Aisha Lawan från det närliggande samhället Daneyl undersöktes hemma av en ögonsjuksköterska och diagnostiserades med TF i båda ögonen. Hon hade haft flera ögoninfektioner under det senaste halvåret, så kartläggningsteamet gav henne en remiss till närmaste vårdcentral. Där fick hon antibiotika, som hennes mamma nu applicerar två gånger dagligen.

I nuläget är initiativet antingen igång, godkänt eller i väntan på att bli godkänt i 190 områden i 14 länder, med 100 fler områden i pipeline.

Än så länge har över 415 800 personer undersökts och 12,2 miljoner uppgifter har registrerats via initiativet.

För mer information gå till: www.tropicaldata.org

Läs mer om vårt arbete

Försummade Tropiska Sjukdomar
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.