Sightsavers hyllar framgångsrikt program i Karibien

Jamaicas hälsominister, Hon. Horace Dalley (vänster); verkställande direktör för Caribbean Council for the Blind, Arvel Grant (mitten); verkställande direktör för Mandeville Regional Hospital, Alwyn Miller (höger).

Sightsavers firar det framgångrika slutförandet av ett betydande program i Karibien, som har resulterat i tusentals lyckade behandlingar och förbättrade ögonvårdssystem.

Programmet har skapat en helomvändning för ögonsjukvården i Guyana, Haiti, Jamaica och St Lucia och uppnått samtliga mål om att utveckla, kartlägga och öka tillgängligheten till sjukvårdstjänster för människor med synnedsättningar.

Målen, som ingår i det globala initiativet Vision 2020 för att utrota blindhet som kan förebyggas, har nåtts genom att stärka organisationer inom länderna så att de kan leverera effektiv, hållbar vård.

Över 9 000 ögonoperationer genomfördes via programmet, som startade 2010 och hade en budget på 5,43 miljoner GBP, till största delen finansierad av EU-kommissionen. Över 400 000 människor uppskattas ha dragit nytta av programmet, varav några inte längre behöver resa från en ö till en annan för att få vård. Människor som lever i fattigdom eller på landsbygden har fått bättre tillgång till synundersökningar och operationer som de har råd med.

Programmet gav också stöd till lanseringen av regionens första kandidatprogram i optometri, där de första studenterna tog examen 2016. Alla fyra länderna har också höjt antalet ögonsjukvårdare betydligt.

Programmet har propagerat för vård för människor med gråstarr, glaukom och diabetsrelaterade ögonsjukdomar samt lanserat leveranser av glasögon till offentliga sjukhus i nästan alla landstingsområden i Guyana och hälften av områdena i Haiti och Jamaica.

Livsförändrande ögonvård

”Vi är mycket glada över att detta ambitiösa program har uppnått samtliga målsättningar och så tydligt bidragit till målen i den karibiska strategiska ramen för Vision 2020”, säger Sightsavers Director of Policy and Programme Strategy Dominic Haslam.

”Det har levererat livsförändrande ögonvård till tusentals människor och lagt grunden till förbättrad ögonsjukvård för framtida generationer. Vi är övertygade om att alla fyra länderna kommer att fortsätta arbetet med att säkerställa att ingen blir blind på grund av orsaker som kan förebyggas och leverera förbättrad ögonsjukvård för hela befolkningen.”

”Programmet lämnar efter sig en modell för att koordinera arbetet på nationell och regional nivå, något som fortsätter att utvecklas. Det har också gjort det möjligt att effektivt leda ett samarbete mellan frivilligorganisationer, organisationer i privat sektor och partners till hälsoministeriet för att leverera ögonsjukvård som folk har råd med till fattiga områden och landsbygden.”

Nyckelstrategier

Programmet innehöll en rad strategier:

  • se till att nationella ögonsjukvårdsplaner finns på plats
  • stärka lokala organisationer så att de kan påverka regeringens politik
  • etablera och stärka nationella Vision 2020-kommitteer för att säkerställa fortlöpande förbättringar i vården
  • förbättra infrastruktur och personalresurser

Resultatet av programmet innebär att alla fyra länderna nu har en kultur av strategisk planering för ögonhälsa.

Samtliga organisationer som deltog i programmet är medlemmar i Caribbean Council for the Blind (CCB), som erbjuder tjänster inom ögonsjukvård samt utbildning för barn och vuxna med synnedsättning. Många lokala vårdcentraler, skolor och till och med kyrkor har en del i framgångssagan.

Även karibiska länder som inte deltog har gynnats av de allmänna förbättringarna inom utbildning, informationsspridning och kommunikation.

Läs mer om vårt arbete

Ögonhälsa
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.