Blogg: Allt från översvämningar till lejonattacker i Zambia

Julia Strong meets with a driver and manager at the start of her trip.

Av Julia Strong, Sightsavers Trust Manager

Svenska PostkodStiftelsen bidrar med 3 miljoner kronor till Sightsavers tvååriga projekt för att eliminera trakom i Zambia. När projektet gick in på sitt andra år med finansiering från stiftelsen åkte jag och projektledaren Moa Stenholm från PostkodStiftelsen dit för att se hur projektet bidrar till att förbättra situationen för tusentals människor.

Måndag

Moa och jag har gått upp tidigt för att träffa Glenda Mulenga, som är Sightsavers landschef i Zambia, och vår chaufför Collins innan vi ger oss av på en 70 mil lång resa där vi under två dagar åker från ena sidan av landet till den andra. Vi reser till den avlägset belägna vårdcentralen Mwase i Lundazi-distriktet i östra Zambia för att se det som senare visar sig vara ett av distriktets sista kirurgiläger för trichiasis – Zambia har nu nästan eliminera sjukdomen.

När vi åker genom den frodiga gröna landsbygden blir det tydligt hur glest befolkat landet är, med bara 15 miljoner människor utspridda över 750 000 km2 – drygt en och en halv gånger så stort som Sverige. Vi passerar många stora majsfält (basnäring för 60 procent av befolkningen) och, lite överraskande, mil efter mil av blommande solrosfält.

Glenda och Moa vid Lwangwa-floden. Vattenståndet i floden var så högt efter regnperioden att byborna som bor längs flodbankarna tvingades att lämna sina hem då vattnet trängde in i husen.
Glenda och Moa vid Lwangwa-floden. Vattenståndet i floden var så högt efter regnperioden att byborna som bor längs flodbankarna tvingades att lämna sina hem då vattnet trängde in i husen.

Great Eastern Road är lång och het, med lite trafik. Här och där passerar vi grupper av kvinnor som säljer sötpotatis och malda nötter vid vägkanten. Precis innan solen går ned över kullarna anländer vi till staden Chipata, där vi ska övernatta.

Tisdag

Vi ger oss av tidigt för de sista 10 milen av vår resa till byn Mwase. I staden Lundazi stannar vi för att plocka upp doktor Zulu, som är sjukvårdschef i distriktet. Mwase kan bara nås via en 3 mil lång och skumpig grusväg och doktor Zulu berättar att under regnperioden kan vägen bli omöjlig att köra på. Då isoleras byarna och invånarna kan inte få tillgång till nödvändig sjukvård.

Vi passerar ett par byggnader med skylten ”health post”. De utgör den första kontaktpunkten för de som vill träffa sjukvårdspersonal. Patienter som inte kan behandlas här remitteras till en av distriktets 49 vårdcentraler, till exempel Mwase, för mer omfattande vård.

Vi kommer fram till vårdcentralen klockan 9 och möts av cirka 40 personer som väntar på syntest och undersökning av ögonåkommor som trichiasis. Ögonklinikchefen Tedson Thomas Mandera berättar att 12 personer redan diagnostiserats med trichiasis och kommer att opereras idag.

Medan Tedson och hans team förbereder operationerna träffar vi några av patienterna som ska opereras. Christina Zulu, en ung mor från byn Mutambla, har diagnostiserats med trichiasis och gråstarr i båda ögonen. Hon berättar att hon har kämpat för att utföra hushållsarbetet, men hon klagar inte. Hon berättar att hennes enda problem är att hennes tvåårige son gråter för mycket.

Christina Zulu med sin tvååriga son.
Christina Zulu med sin tvååriga son.

Vi stannar kvar i rummet under hennes operation, som idag bara utförs på ena ögat. Kirurgen bedövar hennes ögonlock med en bedövningsinjektion, gör ett snitt utefter hennes ögonlock, flyttar ögonfransarna och syr ihop. Stygnen är gjorda av silke, så Christina ska tillbaka till vårdcentralen nästa vecka för att få dem borttagna. Kort efter operationen pratar vi med Christina på den avdelning där hon ska övernatta. Hon säger att hon mår bra och är glad över att hon har genomgått operationen. Hon vill uppmuntra andra att göra samma sak.

Med 12 genomförda trichiasis-operationer har det blivit en lång dag för kirurgerna och vi packar ihop för att åka vid 15-tiden.

Onsdag

Efter att ha tillbringat natten i staden Chipata går vi upp tidigt och återvänder till Mwase för att träffa de patienter som genomgick trichiasis-operationer i går och andra som opererats förra året.

Vi träffar trichiasis-patienter i byn Mwase.
Vi träffar trichiasis-patienter i byn Mwase.

Vi noterar några gemensamma nämnare när vi pratar med gruppen – alla har upplevt att ögonfransarna skrapat mot ögonen, att ögonen vattnats och att synen varit suddig. Flera av dem medger att de har varit rädda för att söka läkarhjälp eftersom de befarat att en operation skulle göra dem blinda.

En av patienterna, Frakson Hara, opererades 2016. När han fick höra att Sightsavers skulle komma på besök ville han träffa oss för att berätta hur operationen förändrat hans liv.

Frakson tillsammans med gråstarr- och trakom/trichiasis-kirurgen Limwanya.
Frakson tillsammans med gråstarr- och trakom/trichiasis-kirurgen Limwanya.

Han hade trichiasis i tre år och brukade plocka bort sina ögonfransar för att lindra smärtan, men när de växte ut igen blev smärtan ännu värre. När hans ögon tårades blev hans syn så suddig att han behövde ett snöre som kunde leda honom från hemmet till latrinen utanför bostadsområdet. Han berättar att det värsta ögonblicket var när han till slut var tvungen att ge upp en av sina favoritsysselsättningar – läsning.

Till slut fick Frakson en diagnos av sjukvårdspersonal och remitterades till en operation med stöd från Sightsavers. Han kan inte nog betona hur mycket det har hjälpt honom. Han berättar att han nu kan ta hand om sig själv (i dag är han propert kostymklädd). Och viktigast av allt, han kan läsa igen.

Mwase Basic Primary School

Vi tillbringar första delen av eftermiddagen på en grundskola i Mwase för att se det hygienfrämjande arbete som projektet stöder. För Sightsavers är det viktigt att förbättra vatten-, sanitets- och hygienfaciliteterna eftersom detta har en nära koppling till spridningen av försummade tropiska sjukdomar, bland annat trakom.

Vi träffar rektorn Mwale Saviour, som berättar att han har inrättat en skolhygienkommitté och ser till att två lärare främjar god hygien i klasserna. Varje dag kontrolleras barnens ansikten, naglar och hår vid registreringen och vid skolans veckosamling ingår hygienupplysning som ska lära barnen vikten av att hålla sig rena.

Barn vid grundskolan i Mwase tvättar sina händer.
Barn vid grundskolan i Mwase tvättar sina händer.

Lundazi District Hospital eye department

Efter att vi lämnat Mwase åker vi tillbaka till Lundazi för att besöka distriktssjukhusets ögonavdelning där trichiasis-operationer utförs. För tillfället har avdelningen bara ett litet rum där patienter från ett samhälle med 332 000 invånare behandlas. Med finansiering från Svenska PostkodStiftelsen har en ny flygel byggts intill det befintliga rummet. Det gör avdelningen dubbelt så stor.

Trakomkartläggningen har visat att förekomsten av trichiasis i Lundazi-distriktet nu är så liten att det inte behövs några kirurgiläger. Kvarvarande trichiasis-patienter kommer därför att behandlas på sjukhuset och det utökade utrymmet kommer att göra det möjligt för personalen att placera in en särskild säng för mindre ögonoperationer, bland annat trichiasis-kirurgi.

Gråstarr- och TT-kirurgen Limwanya.
Gråstarr- och TT-kirurgen Limwanya.

Vi avslutar vårt besök på sjukhuset med att tala med gråstarr- och TT-kirurgen Limwanya. För att beskriva utmaningarna med att erbjuda ögonsjukvård på landsbygden berättar han om sköterskan Mandera. Han reste ensam på sin motorcykel till en avlägsen vårdcentral för att leverera medicin. Plötsligt stod han öga mot öga med ett lejon. När lejonet anföll svimmade han och motorcykeln föll över honom. Som tur var valde lejonet att retirera och lokala bybor rusade fram för att hjälpa honom. Han repade sig, hoppade upp på motorcykeln och återgick till arbetet. Det kan man kalla hängivenhet.

Torsdag

Vår resa närmar sig sitt slut och vi reser tillbaka till Sightsavers kontor i Lusaka, där vi träffar doktor Mwale, hälsoministeriets chef för provinssjukvård. Han är också huvudutredare i landets trakomprogram, som representant för hälsoministeriet. Som huvudutredare inom Tropical Data Mapping Project i Zambia kan han berätta om resultaten av den senaste kartläggningen i 44 distrikt.

Han förklarar att kartläggningen, som leds av hälsoministeriet och stöds av Sightsavers med finansiering från The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust, visade att Sightsavers projekt når sitt mål att minska eftersläpningen inom trichiasis-kirurgin. Trichiasis finns därför inte i någon större utsträckning i de fyra distrikt där Sightsavers har stöttat kirurgin genom läger finansierade av Svenska PostkodStiftelsen. Den totala nationella eftersläpningen inom trichiasis-kirurgin beräknas nu ligga på 4 495 personer – mycket färre än man tidigare trott.

Kartläggningen visade också att förekomsten av den smittsamma formen av sjukdomen, trachoma follicular, är högre i två av projektets distrikt – Kasama och Mungwi – än man tidigare trott. Vi kan nu omfördela Sightsavers stöd till distribution av medicin i dessa distrikt medan Zambia tar ännu ett steg närmare att eliminera trakom som ett nationellt hälsoproblem.

 Zambia: fakta

  • Zambia ligger i det afrikanska inlandet och har stora naturtillgångar, bland annat Afrikas största kopparfyndigheter. Två tredjedelar av den zambiska befolkningen på 16,2 miljoner människor lever dock fortfarande i fattigdom. Medellivslängden är bland de lägsta i världen, 57 år, och hälsoläget är allvarligt
  • Ögoninfektioner är den sjunde största orsaken till sjukhusbesök och står för nästan en tredjedel av alla öppenvårdspatienter inom den allmänna sjukvården. I en RAAB-undersökning (Rapid Assessment of Avoidable Blindness) som gjordes i 2011 uppskattades att 2,3 procent av befolkningen är blinda och 8,7 procent har en synnedsättning.
  • Sightsavers arbetar för att eliminera trakom i Zambia senast 2020. Svenska PostkodStiftelsen har finansierat implementeringen av SAFE-strategin i fem distrikt runtom i landet.

Läs mer om vårt arbete

Ögonhälsa
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.