STÖD OSS
sightsavers_news

WHO rapporterar om framsteg i kampen mot trakom

July 2017

Enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) kunde 85 miljoner människor behandlas med antibiotika under 2016 i kampen mot trakom, den infektion som orsakar mest blindhet i världen.

Sightsavers hjälpte till att leverera cirka 25 miljoner av dessa behandlingar, närmare 30 procent av det totala antalet, och arbetet för att eliminera denna smärtsamma sjukdom fortsätter.

Trakom är en infektionssjukdom som kan leda till trichiasis om man inte får behandling. Tillståndet kan leda till att ögonlocken vänder sig inåt så att ögonfransarna skrapar mot ögat, vilket orsakar smärta och till sist blindhet.

I dag finns det omkring 1,9 miljoner människor runt om i världen som förlorat synen eller lever med en synnedsättning till följd av trakom. Sjukdomen drabbar främst kvinnor och barn; kvinnor löper fyra gånger större risk att förlora synen till följd av trakom än män. Smärtan och det handikapp som trakom innebär resulterar i en ond cirkel med fattigdom, begränsad tillgång till sjukvård, utbildning och arbete. Men för kvinnor som lever i samhällen med traditionella könsroller kan sjukdomen få ännu större konsekvenser; trakom kan leda till förlorad självständighet och det blir svårare att ta hand om familjen.

Sightsavers arbetar med samarbetspartners för att distribuera miljontals antibiotikabehandlingar, som doneras av Pfizer, och genomföra tusentals ögonoperationer för att eliminera trakom, vilket i sin tur hjälper till att förändra liv och samhällen.

 

Antibiotika användes för att behandla Hadizas trakom.
Antibiotika användes för att behandla Hadizas trakom.

Ett exempel är Hadiza Ibrahim i staten Zamfara i nordvästra Nigeria som fick en antibiotikabehandling mot trakom. Hadiza berättar: ”Jag såg dåligt och det kändes som om jag hade grus i ögonen. Jag brukade skrubba dem hårt – de tårade och vätskade. Så hade jag det i två år.”

”Jag brukade arbeta, skörda och ta reda på majs, vete, hirs och bönor. Jag arbetade på fältet. Det var därför jag ville ha bra syn, så att jag kunde göra alla de där sakerna.”

”När jag tog medicinen började jag må bättre. Min syn förbättrades. Jag mår bra nu, jag har ett bra liv – jag känner mig mer avspänd och gladare.”

Världshälsoorganisationens rapport belyser några av de största framstegen som gjorts för att eliminera trakom, men det finns fortfarande mer att göra. Omkring 190 miljoner människor runt om i världen befinner sig fortfarande i riskzonen för att drabbas av den smittsamma sjukdomen och trakom är i dag ett folkhälsoproblem i 42 länder.

Sightsavers och dess samarbetspartners är i akut behov av stöd från bidragsgivare. Regeringarna i de drabbade länderna måste också gå in med mer finansiering för att bekämpa trakom. På så sätt kan vi bidra till bättre hälsa, livskvalitet och en ljusare framtid för miljontals människor.

Också läsa om WHO Alliance for the Global Elimination of Trachoma.

Läs mer om vårt arbete

Försummade tropiska sjukdomar
Ett barn i Elfenbenskusten får sina ögon undersökta för trakom.
/ Nyheter /

Höjdpunkter i april: uppdateringar från hela världen

Sammandrag från det senaste arbetet som dina gåvor hjälper till att stödja och nyheter från Pakistan, Liberia och Elfenbenskusten.

May 2019
Posters for the film event, with the words 'Brand Film Festival 2019'.

Sightsavers vinner brons för film om sitt arbete

En film om Sightsavers globala arbete har prisats på Brand Film Festival Awards.

May 2019
Zuhara från Tanzania står utanför sin skola

Sightsavers mottar gåva på över 9 miljoner kronor för finansiering av livsviktigt arbete med ögonhälsa

Gåvan från välgörenhetsfonden Arcadia gör det möjligt för Sightsavers att fortsätta bekämpa blindhet som kan förebyggas i några av världens allra fattigaste länder.

May 2019