WHO rapporterar om framsteg i kampen mot trakom

Enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) kunde 85 miljoner människor behandlas med antibiotika under 2016 i kampen mot trakom, den infektion som orsakar mest blindhet i världen.

Sightsavers hjälpte till att leverera cirka 25 miljoner av dessa behandlingar, närmare 30 procent av det totala antalet, och arbetet för att eliminera denna smärtsamma sjukdom fortsätter.

Trakom är en infektionssjukdom som kan leda till trichiasis om man inte får behandling. Tillståndet kan leda till att ögonlocken vänder sig inåt så att ögonfransarna skrapar mot ögat, vilket orsakar smärta och till sist blindhet.

I dag finns det omkring 1,9 miljoner människor runt om i världen som förlorat synen eller lever med en synnedsättning till följd av trakom. Sjukdomen drabbar främst kvinnor och barn; kvinnor löper fyra gånger större risk att förlora synen till följd av trakom än män. Smärtan och det handikapp som trakom innebär resulterar i en ond cirkel med fattigdom, begränsad tillgång till sjukvård, utbildning och arbete. Men för kvinnor som lever i samhällen med traditionella könsroller kan sjukdomen få ännu större konsekvenser; trakom kan leda till förlorad självständighet och det blir svårare att ta hand om familjen.

Sightsavers arbetar med samarbetspartners för att distribuera miljontals antibiotikabehandlingar, som doneras av Pfizer, och genomföra tusentals ögonoperationer för att eliminera trakom, vilket i sin tur hjälper till att förändra liv och samhällen.

 

Antibiotika användes för att behandla Hadizas trakom.
Antibiotika användes för att behandla Hadizas trakom.

Ett exempel är Hadiza Ibrahim i staten Zamfara i nordvästra Nigeria som fick en antibiotikabehandling mot trakom. Hadiza berättar: ”Jag såg dåligt och det kändes som om jag hade grus i ögonen. Jag brukade skrubba dem hårt – de tårade och vätskade. Så hade jag det i två år.”

”Jag brukade arbeta, skörda och ta reda på majs, vete, hirs och bönor. Jag arbetade på fältet. Det var därför jag ville ha bra syn, så att jag kunde göra alla de där sakerna.”

”När jag tog medicinen började jag må bättre. Min syn förbättrades. Jag mår bra nu, jag har ett bra liv – jag känner mig mer avspänd och gladare.”

Världshälsoorganisationens rapport belyser några av de största framstegen som gjorts för att eliminera trakom, men det finns fortfarande mer att göra. Omkring 190 miljoner människor runt om i världen befinner sig fortfarande i riskzonen för att drabbas av den smittsamma sjukdomen och trakom är i dag ett folkhälsoproblem i 42 länder.

Sightsavers och dess samarbetspartners är i akut behov av stöd från bidragsgivare. Regeringarna i de drabbade länderna måste också gå in med mer finansiering för att bekämpa trakom. På så sätt kan vi bidra till bättre hälsa, livskvalitet och en ljusare framtid för miljontals människor.

Också läsa om WHO Alliance for the Global Elimination of Trachoma.

Läs mer om vårt arbete

Försummade tropiska sjukdomar
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.