Stephen Hawking hyllar sin pappas roll i kampen mot försummade tropiska sjukdomar

Professor Stephen Hawking deltog när Sightsavers firade att en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar delats ut.

Den hyllade fysikern Stephen Hawking pratade om sin pappa, doktor Frank Hawking, och hans banbrytande arbete vid ett Sightsavers-event där vi firade att en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar delats ut.

I sitt tal vid eventet i Cambridge den 12 december sa professor Hawking: ”Vi är här i dag för att fira att en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar har delats ut – en monumental milstolpe som få hälsoprogram lyckats med, både vad gäller skala och resultat.

”Samarbete mellan aktörer världen över har under de senaste fem åren fört oss närmare målet att utrota försummade tropiska sjukdomar än någonsin tidigare. Något som gör det till det mest lyckade hälsoinitiativet på senare tid.”

På 1950-talet var Frank Hawking en av de första att bedriva forskning inom behandling mot en försummad tropisk sjukdom känd som lymfatisk filariasis (LF). Han tog fram det förebyggande kemoterapiläkemedlet diethylcarbamazine, som än i dag används i stor utsträckning.

Professor Hawking sa: ”Min fars arbete med försummade tropiska sjukdomar för många år sedan belyste att detta är ett viktigt område som vi måste fokusera på.

”Det faktum att det är fullt möjligt att förebygga och behandla dessa sjukdomar betyder att vi, i dagens läge med alla framsteg inom hälsa och forskning, verkligen borde vara i en position att säga adjö till dessa fruktansvärda sjukdomar en gång för alla.”

En annan talare var den förre detta amerikanska presidenten Jimmy Carter. Han är grundare av Carter Center, som arbetar med att kontrollera och behandla försummade tropiska sjukdomar. Carter sa: ”Sightsavers har varit en viktig partner för Carter Center i kampen mot trakom och flodblindhet i Afrika.

”Det finns ingen organisation som kan hoppas på att utrota försummade tropiska sjukdomar på egen hand. Det kräver samarbete mellan olika typer av aktörer där man kan dra nytta av varandras styrkor.”

Lord Bates, som är minister för internationell utveckling, höll ett tal som fokuserade på hur försummade tropiska sjukdomar påverkar de fattigaste och mest marginaliserade människorna. ”Storbritannien banar vägen genom att skydda miljontals människor från att drabbas av dem”, sa han. ”Ett exempel är hur vi bidrar med bistånd för att hjälpa till i den globala utrotningen av guineamask.

”Genom att investera i icke-statliga organisationer, läkemedelsföretag och våra universitet och forskare i världsklass kan vi få ett slut på dessa sjukdomar. De tillhör förra århundradet.”

Sightsavers CEO doktor Caroline Harper sa: ”Det hade aldrig varit möjligt att leverera en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar utan stöd från alla våra partners runt om i världen. De har alla bidragit till att vi har kunnat göra en verklig skillnad för de människor som nås av våra program.

”Vi måste intensifiera vårt arbete och till varje pris undvika alla former av självbelåtenhet i detta kritiska skede. Vårt mål är att utrota dessa sjukdomar en gång för alla, men vi är inte där än.”

På videoklippet nedan kan du se när den miljardte behandlingen delas ut till Dorcas, en sjuårig flicka i Nigeria (videon är på engelska).

Se hela talet med professor Hawking (videon är på engelska).

Läs mer om vårt arbete

Ögonhälsa och syn

Senaste nytt

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.