STÖD OSS
sightsavers_news

Ghana nominerar Sightsavers-anställd till FN:s kommitté för personer med funktionsnedsättning

February 2018
Gertrude Oforiwa Fefoame. smiling.

Ghanas regering har nominerat Sightsavers globala rådgivare för social inkludering, Gertrude Oforiwa Fefoame, till en plats i FN:s kommitté för rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

Kommittén består av 18 medlemmar från hela världen och bevakar den globala implementeringen av FN-konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning (CRPD).

Konventionen fastslår att samtliga mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning ska skyddas och främjas.

Oforiwa Fefoame är styrelsemedlem i Ghana Federation of Disability Organisations och har länge kämpat för ökad inkludering av människor med funktionedsättning, framför allt kvinnor och flickor.

Oforiwa Fefoame berättar: ”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering. Kvinnor generellt, och kvinnor med funktionsnedsättning i synnerhet, har fortfarande inte den representation som de behöver eller en plats på beslutsfattande nivå. Detta gör att deras problem ofta hamnar i skymundan. Att förändra detta skulle vara ett djärvt steg i att adressera de utmaningar som kvinnor ställs inför och skulle förbättra utsikterna för alla: kvinnor, män, flickor och pojkar. Det här är en fråga som jag brinner för och jag skulle känna mig stolt över att få sitta i kommittén.”

Sedan valet 2016, som resulterade i att 17 män och endast en kvinna valdes in i kommittén, har det hörts starka röster för en bättre kvinnorepresentation. Med nio lediga platser inför valet 2018 finns det möjlighet att skapa bättre balans.

Sightsavers CEO Caroline Harper: ”Jag är nöjd och glad att Ghanas regering har nominerat Gertrude. Jag var chockad över den ojämna könsfördelningen i förra valet. Jag känner starkt att Gertrude förtjänar en plats inte bara för att hon är en kvinna med funktionsnedsättning, utan för att hon har ett passionerat intresse för frågorna och lång erfarenhet av att representera alla personer med funktionsnedsättning.”

Full social inkludering av människor med funktionsnedsättning, vilket CRPD kräver, är ett centralt tema i Sightsavers policykampanj Put Us in the Picture som uppmanar världssamfundet att prioritera rättigheterna för människor med funktionsnedsättning i utvecklingsländer.

www.putusinthepicture.org

”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering”

Läs mer om vårt arbete

Mer om funksjonsnedsettelser
Posters for the film event, with the words 'Brand Film Festival 2019'.

Sightsavers vinner brons för film om sitt arbete

En film om Sightsavers globala arbete har prisats på Brand Film Festival Awards.

May 2019
Zuhara från Tanzania står utanför sin skola

Sightsavers mottar gåva på över 12 miljoner kronor för finansiering av livsviktigt arbete med ögonhälsa

Gåvan från välgörenhetsfonden Arcadia gör det möjligt för Sightsavers att fortsätta bekämpa blindhet som kan förebyggas i några av världens allra fattigaste länder.

May 2019
En fyrhjulsdriven jeep korsar en ranglig bro över en flod i regionen Rivercess, Liberia.

Liberia fem år senare: att rädda syn i efterdyningarna av Ebola

Lincoln Gankpala från Liberias hälsodepartement delar med sig av sina erfarenheter av att behandla flodblindhet före, under och efter den förödande ebolaepidemin som krävde tusentals människors liv.

May 2019