STÖD OSS
sightsavers_news

Ghana nominerar Sightsavers-anställd till FN:s kommitté för personer med funktionsnedsättning

februari 2018
Gertrude Oforiwa Fefoame. smiling.

Ghanas regering har nominerat Sightsavers globala rådgivare för social inkludering, Gertrude Oforiwa Fefoame, till en plats i FN:s kommitté för rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

Kommittén består av 18 medlemmar från hela världen och bevakar den globala implementeringen av FN-konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning (CRPD).

Konventionen fastslår att samtliga mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning ska skyddas och främjas.

Oforiwa Fefoame är styrelsemedlem i Ghana Federation of Disability Organisations och har länge kämpat för ökad inkludering av människor med funktionedsättning, framför allt kvinnor och flickor.

Oforiwa Fefoame berättar: ”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering. Kvinnor generellt, och kvinnor med funktionsnedsättning i synnerhet, har fortfarande inte den representation som de behöver eller en plats på beslutsfattande nivå. Detta gör att deras problem ofta hamnar i skymundan. Att förändra detta skulle vara ett djärvt steg i att adressera de utmaningar som kvinnor ställs inför och skulle förbättra utsikterna för alla: kvinnor, män, flickor och pojkar. Det här är en fråga som jag brinner för och jag skulle känna mig stolt över att få sitta i kommittén.”

Sedan valet 2016, som resulterade i att 17 män och endast en kvinna valdes in i kommittén, har det hörts starka röster för en bättre kvinnorepresentation. Med nio lediga platser inför valet 2018 finns det möjlighet att skapa bättre balans.

Sightsavers CEO Caroline Harper: ”Jag är nöjd och glad att Ghanas regering har nominerat Gertrude. Jag var chockad över den ojämna könsfördelningen i förra valet. Jag känner starkt att Gertrude förtjänar en plats inte bara för att hon är en kvinna med funktionsnedsättning, utan för att hon har ett passionerat intresse för frågorna och lång erfarenhet av att representera alla personer med funktionsnedsättning.”

Full social inkludering av människor med funktionsnedsättning, vilket CRPD kräver, är ett centralt tema i Sightsavers policykampanj Put Us in the Picture som uppmanar världssamfundet att prioritera rättigheterna för människor med funktionsnedsättning i utvecklingsländer.

www.putusinthepicture.org

”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering”

Läs mer om vårt arbete

Mer om funksjonsnedsettelser
Carlitos smiles after receiving his new glasses.
sightsavers_news

Höjdpunkter i januari: uppdateringar från hela världen

Lärare i Nigeria utbildas att undersöka synen på sina elever. Uppdateringar från Moçambique, Uganda och mycket mer.

januari 2019
Två sjukvårdare tvättar ögonen på män som är klädda i traditionella afrikanska kläder.
sightsavers_news

Höjdpunkter i november: uppdateringar från hela världen

Nyheter om ett program där över 137 000 glasögon distribuerats i åtta länder. Dessutom reportage från Guinea, Elfenbenskusten, Moçambique och mycket mer.

november 2018
En grupp patienter i Kenya skrattar och ler efter att ha genomgått gråstarrsoperation.
sightsavers_news

Höjdpunkter i oktober: uppdateringar från hela världen

I oktober uppmärksammade man världssyndagen i flera av de länder där Sightsavers arbetar. Dessutom nyheter från Kenya, Moçambique och mycket mer.

oktober 2018