STÖD OSS

Ghana nominerar Sightsavers-anställd till FN:s kommitté för personer med funktionsnedsättning

Gertrude Oforiwa Fefoame. smiling.

Ghanas regering har nominerat Sightsavers globala rådgivare för social inkludering, Gertrude Oforiwa Fefoame, till en plats i FN:s kommitté för rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

Kommittén består av 18 medlemmar från hela världen och bevakar den globala implementeringen av FN-konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning (CRPD).

Konventionen fastslår att samtliga mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning ska skyddas och främjas.

Oforiwa Fefoame är styrelsemedlem i Ghana Federation of Disability Organisations och har länge kämpat för ökad inkludering av människor med funktionedsättning, framför allt kvinnor och flickor.

Oforiwa Fefoame berättar: ”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering. Kvinnor generellt, och kvinnor med funktionsnedsättning i synnerhet, har fortfarande inte den representation som de behöver eller en plats på beslutsfattande nivå. Detta gör att deras problem ofta hamnar i skymundan. Att förändra detta skulle vara ett djärvt steg i att adressera de utmaningar som kvinnor ställs inför och skulle förbättra utsikterna för alla: kvinnor, män, flickor och pojkar. Det här är en fråga som jag brinner för och jag skulle känna mig stolt över att få sitta i kommittén.”

Sedan valet 2016, som resulterade i att 17 män och endast en kvinna valdes in i kommittén, har det hörts starka röster för en bättre kvinnorepresentation. Med nio lediga platser inför valet 2018 finns det möjlighet att skapa bättre balans.

Sightsavers CEO Caroline Harper: ”Jag är nöjd och glad att Ghanas regering har nominerat Gertrude. Jag var chockad över den ojämna könsfördelningen i förra valet. Jag känner starkt att Gertrude förtjänar en plats inte bara för att hon är en kvinna med funktionsnedsättning, utan för att hon har ett passionerat intresse för frågorna och lång erfarenhet av att representera alla personer med funktionsnedsättning.”

Full social inkludering av människor med funktionsnedsättning, vilket CRPD kräver, är ett centralt tema i Sightsavers policykampanj Put Us in the Picture som uppmanar världssamfundet att prioritera rättigheterna för människor med funktionsnedsättning i utvecklingsländer.

www.putusinthepicture.org

”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering”

Läs mer om vårt arbete

Mer om funksjonsnedsettelser
En grupp trakomkirurger i Zambia ler mot kameran, de bär operationskläder.
sightsavers_news

Höjdpunkter i juli: uppdateringar från hela världen

Nyheter från Zambia där kirurger utbildas för att kunna operera trakompatienter. Dessutom uppdateringar från Burkina Faso, Indien och Senegal.

Ögonkirurgen Dr Ndalela undersöker ögonen på ett barn för att leta efter tecken på trakom.
sightsavers_news

Antalet människor som riskerar att drabbas av trakom har minskat med 91 %

2002 riskerade 1,5 miljarder människor i världen att drabbas av denna allvarliga ögonsjukdom som kan orsaka blindhet. Men nya data från WHO visar att den siffran minskat till drygt 142 miljoner.

Skolelever ler framför en väggmålning i Zambia.
sightsavers_news

Höjdpunkter i juni: uppdateringar från hela världen

Nyheter från Zambia där Sightsavers program Super School 5 utbildar tusentals skolelever om hygien. Dessutom uppdateringar från Benin, Kenya, Zimbabwe och mycket mer.