Ghana nominerar Sightsavers-anställd till FN:s kommitté för personer med funktionsnedsättning

Gertrude Oforiwa Fefoame. smiling.

Ghanas regering har nominerat Sightsavers globala rådgivare för social inkludering, Gertrude Oforiwa Fefoame, till en plats i FN:s kommitté för rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

Kommittén består av 18 medlemmar från hela världen och bevakar den globala implementeringen av FN-konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning (CRPD).

Konventionen fastslår att samtliga mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning ska skyddas och främjas.

Oforiwa Fefoame är styrelsemedlem i Ghana Federation of Disability Organisations och har länge kämpat för ökad inkludering av människor med funktionedsättning, framför allt kvinnor och flickor.

Oforiwa Fefoame berättar: ”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering. Kvinnor generellt, och kvinnor med funktionsnedsättning i synnerhet, har fortfarande inte den representation som de behöver eller en plats på beslutsfattande nivå. Detta gör att deras problem ofta hamnar i skymundan. Att förändra detta skulle vara ett djärvt steg i att adressera de utmaningar som kvinnor ställs inför och skulle förbättra utsikterna för alla: kvinnor, män, flickor och pojkar. Det här är en fråga som jag brinner för och jag skulle känna mig stolt över att få sitta i kommittén.”

Sedan valet 2016, som resulterade i att 17 män och endast en kvinna valdes in i kommittén, har det hörts starka röster för en bättre kvinnorepresentation. Med nio lediga platser inför valet 2018 finns det möjlighet att skapa bättre balans.

Sightsavers CEO Caroline Harper: ”Jag är nöjd och glad att Ghanas regering har nominerat Gertrude. Jag var chockad över den ojämna könsfördelningen i förra valet. Jag känner starkt att Gertrude förtjänar en plats inte bara för att hon är en kvinna med funktionsnedsättning, utan för att hon har ett passionerat intresse för frågorna och lång erfarenhet av att representera alla personer med funktionsnedsättning.”

Full social inkludering av människor med funktionsnedsättning, vilket CRPD kräver, är ett centralt tema i Sightsavers policykampanj Put Us in the Picture som uppmanar världssamfundet att prioritera rättigheterna för människor med funktionsnedsättning i utvecklingsländer.

www.putusinthepicture.org

”Det är en ära att bli nominerad till kommittén av Ghanas regering”

Läs mer om vårt arbete

Mer om funksjonsnedsettelser
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.