STÖD OSS
sightsavers_news

Sightsavers VD presenterar en plan för att eliminera trakom i sitt TED Talk

april 2018
Sightsavers VD Caroline Harper vid TED 2018.
© Bret Hartman/TED

Under konferensen TED 2018 den 11 april presenterade Sightsavers VD Caroline Harper en ambitiös plan för att eliminera den smärtsamma sjukdomen trakom.

Caroline Harper uppmanade världens filantroper att stötta det så kallade Audacious-projektet som nyligen lanserats, vilket skulle kunna bidra till att eliminera trakom och bli en milstolpe för global hälsa och sjukdomsbekämpning.

Audacious syfte är att främja samarbete kring djärva ideer och stöttas av ledande filantroper och välgörenhetsorganisationer, till exempel Virgin Unite, Skoll Foundation, Dalio Foundation och Bridgespan Group. Varje år kommer fem globala projekt att väljas ut och få finansiellt stöd för ideer som kan skapa positiv förändring för många människor.

Nästan 2 miljoner människor i världen är blinda eller har en synnedsättning på grund av trakom, och ytterligare 182 miljoner människor är i riskzonen för att smittas. ”Trakom fångar de mest sårbara i en ond cirkel av fattigdom. Tillsammans kan vi förpassa denna fruktansvärda sjukdom till historieböckerna där den hör hemma. Vi kan befria miljoner människor i världens allra fattigaste områden från detta gissel” sa Caroline Harper i sitt framförande.

Hon förklarade att de gamla nubierna, som levde längs Nilen för tusentals år sedan, skapade väggmålningar för att beskriva de smärtsamma effekterna av trakom. Än idag finns smittan i Sudan och Egypten samt i 37 andra länder. Internationella ansträngningar har bidragit till att sex länder nu är nära att eliminera sjukdomen och ytterligare arton länder har gjort framsteg. Fortsatt stöd skulle innebära ännu större framgångar i kampen mot trakom.

TED är uppkallat efter sitt fokus på teknik, underhållning och design (technology, entertainment, design) men lyfter också fram vetenskap, ekonomi, kultur och globala frågor. Deras föredrag finns att se gratis på deras hemsida.

Titta på Carolines TED Talk nedan (på engelska).

182
miljoner människor riskerar att drabbas av trakom

Läs mer om vårt arbete

Sightsavers och trakom
Carlitos smiles after receiving his new glasses.
sightsavers_news

Höjdpunkter i januari: uppdateringar från hela världen

Lärare i Nigeria utbildas att undersöka synen på sina elever. Uppdateringar från Moçambique, Uganda och mycket mer.

januari 2019
Två sjukvårdare tvättar ögonen på män som är klädda i traditionella afrikanska kläder.
sightsavers_news

Höjdpunkter i november: uppdateringar från hela världen

Nyheter om ett program där över 137 000 glasögon distribuerats i åtta länder. Dessutom reportage från Guinea, Elfenbenskusten, Moçambique och mycket mer.

november 2018
En grupp patienter i Kenya skrattar och ler efter att ha genomgått gråstarrsoperation.
sightsavers_news

Höjdpunkter i oktober: uppdateringar från hela världen

I oktober uppmärksammade man världssyndagen i flera av de länder där Sightsavers arbetar. Dessutom nyheter från Kenya, Moçambique och mycket mer.

oktober 2018