Sightsavers Gertrude Oforiwa har blivit invald i FN:s Kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning

En leende Gertrude Oforiwa Fefoame.

Gertrude Oforiwa Fefoame, Sightsavers rådgivare för social inkludering, har valts in i FN:s Kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD).

Gertrude är en av sex kandidater som valdes in i den första valomgången och av dem är tre kvinnor. Det har skapat en jämnare könsfördelning inom kommittén och den kan komma att förbättras ytterligare i den andra valomgången.

Efter den första omgången berättade Gertrude: “Jag känner mig stolt och hedrad över att ha valts in i CRPD-kommittén. Det gläder mig att kunna representera kvinnor från utvecklingsländer med funktionsnedsättning och jag ser fram emot att komma igång med arbetet för att främja rättigheter och friheter för alla människor med funktionsnedsättning genom CRPD.”

Natasha Kennedy, chef för multilaterala förbindelser och kampanjer, fyllde i: ”Vi är oerhört stolta över vad Gertrude åstadkommit och insatserna som gjorts av Ghanas regering för att tackla obalansen i könsfördelningen hos CRPD-kommittén. Vi kommer att fortsätta vara engagerade i arbetet för ett jämlikt FN som representerar alla människor med funktionsnedsättning och vi hoppas att få se fler kvinnor invalda i kommittén i den andra valomgången.”

De andra två kvinnorna som valdes in var Rosemary Kayess (Australien) och Miyoon Kim (Sydkorea). Tre män valdes också, Jonas Ruskus (Litauen), Danlami Basharu (Nigeria) och Markus Schefer (Schweiz).

Inför valet uppmanade Sightsavers också FN:s medlemsstater att arbeta för en högre representation av kvinnor i CRPD-kommittén genom kampanjen #EqualUN.

“Det gläder mig att kunna representera kvinnor från utvecklingsländer med funktionsnedsättning”

En stor grupp människor från Ghana firar att Gertrude valdes in i kommittén.
Gertrude (mitten) firar tillsammans med representanter från Ghanas regering och Ghanas förbund för organisationer som arbetar med funktionsnedsättning.

Läs mer om vårt arbete

Funktionsnedsättning
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.