STÖD OSS
sightsavers_news

Sightsavers Gertrude Oforiwa har blivit invald i FN:s Kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning

June 2018
En leende Gertrude Oforiwa Fefoame.

Gertrude Oforiwa Fefoame, Sightsavers rådgivare för social inkludering, har valts in i FN:s Kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD).

Gertrude är en av sex kandidater som valdes in i den första valomgången och av dem är tre kvinnor. Det har skapat en jämnare könsfördelning inom kommittén och den kan komma att förbättras ytterligare i den andra valomgången.

Efter den första omgången berättade Gertrude: “Jag känner mig stolt och hedrad över att ha valts in i CRPD-kommittén. Det gläder mig att kunna representera kvinnor från utvecklingsländer med funktionsnedsättning och jag ser fram emot att komma igång med arbetet för att främja rättigheter och friheter för alla människor med funktionsnedsättning genom CRPD.”

Natasha Kennedy, chef för multilaterala förbindelser och kampanjer, fyllde i: ”Vi är oerhört stolta över vad Gertrude åstadkommit och insatserna som gjorts av Ghanas regering för att tackla obalansen i könsfördelningen hos CRPD-kommittén. Vi kommer att fortsätta vara engagerade i arbetet för ett jämlikt FN som representerar alla människor med funktionsnedsättning och vi hoppas att få se fler kvinnor invalda i kommittén i den andra valomgången.”

De andra två kvinnorna som valdes in var Rosemary Kayess (Australien) och Miyoon Kim (Sydkorea). Tre män valdes också, Jonas Ruskus (Litauen), Danlami Basharu (Nigeria) och Markus Schefer (Schweiz).

Inför valet uppmanade Sightsavers också FN:s medlemsstater att arbeta för en högre representation av kvinnor i CRPD-kommittén genom kampanjen #EqualUN.

“Det gläder mig att kunna representera kvinnor från utvecklingsländer med funktionsnedsättning”

En stor grupp människor från Ghana firar att Gertrude valdes in i kommittén.
Gertrude (mitten) firar tillsammans med representanter från Ghanas regering och Ghanas förbund för organisationer som arbetar med funktionsnedsättning.

Läs mer om vårt arbete

Funktionsnedsättning
Posters for the film event, with the words 'Brand Film Festival 2019'.

Sightsavers vinner brons för film om sitt arbete

En film om Sightsavers globala arbete har prisats på Brand Film Festival Awards.

May 2019
Zuhara från Tanzania står utanför sin skola

Sightsavers mottar gåva på över 12 miljoner kronor för finansiering av livsviktigt arbete med ögonhälsa

Gåvan från välgörenhetsfonden Arcadia gör det möjligt för Sightsavers att fortsätta bekämpa blindhet som kan förebyggas i några av världens allra fattigaste länder.

May 2019
En fyrhjulsdriven jeep korsar en ranglig bro över en flod i regionen Rivercess, Liberia.

Liberia fem år senare: att rädda syn i efterdyningarna av Ebola

Lincoln Gankpala från Liberias hälsodepartement delar med sig av sina erfarenheter av att behandla flodblindhet före, under och efter den förödande ebolaepidemin som krävde tusentals människors liv.

May 2019