Trakom eliminerat i Ghana

En grupp barn i Ghana som ler och vinkar åt kameran.
Barn som firar när det sista programmet för behandling av trakom genomfördes i Yendi, norra Ghana. © Sightsavers/Ruth McDowall

Världshälsoorganisationen har bekräftat att Ghana är det första landet i Afrika söder om Sahara som eliminerat trakom.

När Sightsavers började sitt arbete i Ghana år 2000 uppskattades att 2,8 miljoner människor riskerade att drabbas av trakom. Den 13 juni 2018 gick Världshälsoorganisationen (WHO) ut med ett officiellt meddelande om att landet nu eliminerat sjukdomen som folkhälsoproblem.

Enligt den senaste statistiken riskerar omkring 200 miljoner människor i 41 länder att drabbas av trakom och de flesta av dem lever i Afrika. Ghanas behandlingsframgång visar att det är möjligt att eliminera sjukdomen och man hoppas nu att den ska bana väg för många andra länder.

Simon Bush, Sightsavers ansvarige för försummade tropiska sjukdomar, berättar: ”Tack vare samarbete, beslutsamhet och hårt arbete har Ghana eliminerat en smärtsam ögonsjukdom som under åratal förstört livet för miljoner av de mest sårbara människorna och detta trots att sjukdomen kan förebyggas och är fullt behandlingsbar. Det är en bedrift som varit möjlig endast tack vare ett globalt nätverk som arbetat tillsammans. Från olika statliga organ och internationella organisationer som oss, till finansiärer, läkemedelsbolag och inte minst lokalsamhällena själva.”

”Det är självklart viktigt att uppmärksamma att vi nått den här milstolpen inom global hälsa men kampen kan inte sluta här. Flera andra länder är mycket nära att nå utrotning och måste fortsätta ansträngningarna för att eliminera trakom och andra försummade tropiska sjukdomar över hela världen.”

En äldre kvinna sitter med ett litet barn i knät.
Ayishetu från Ghana sitter vid ett träd. Hon har ett förband över högra ögat efter att ha genomgått en trakomoperation.

Trakom är en smittsam sjukdom som sprids via knott och mänsklig beröring. Den är starkt sammankopplad med fattigdom och bristen på tillgång till rent vatten och sanitet. Den börjar som en bakterieinfektion och om den inte behandlas kan den orsaka att ögonfransarna vänder sig inåt och skrapar mot ögat, vilket orsakar intensiv smärta och med tiden kan trakom leda till oåterkallelig blindhet.

Kvinnor löper fyra gånger högre risk att drabbas av trakom än män. Ayishetu Abdulai från Yendi i Ghana arbetar som barnmorska och led av trakom. Under det sista programmet med trakomoperationer intervjuades hon om sin situation. Sjukdomen påverkade allvarligt hennes syn, vilket gjorde det svårt för henne att utföra arbetet med förlossningsvård i sin hemby.

Efter behandlingen berättade hon: ”Jag kommer inte ihåg hur länge jag haft det här problemet – mer än ett år. Det kändes som jag hade något i ögat, en stickande känsla och mycket smärta.”

”Jag kunde hjälpa nyblivna mammor att bada sina barn men jag kunde inte längre hjälpa till vid förlossningar som innan. Det var svårt att se mammor med värkar och inte kunna hjälpa till och jag hade problem med att utföra vardagssysslor. Ibland när jag gick såg jag bara en suddig oskärpa framför mig och var tvungen att stanna och vänta på att tårarna skulle sluta rinna.”

”Jag visste inte att problemet kunde lösas, jag gick bara och väntade på att bli blind. När de berättade att vi kunde få hjälp blev jag glad och det kändes som om mina böner hade besvarats.”

Trakom utrotades i Ghana tack vare ett brett samarbete mellan Ghanas social- och hälsodepartement, lokalsamhällen, läkemedelsbolag, WHO, finansiärer, över 20 internationella organisationer och medlemmar av ICTC (International Coalition of Trachoma Control), inklusive ITI (International Trachoma Initiative), Sightsavers, Cartercentret, USAID:s program END in Africa och FH1360.

Tillsammans levererade de Världshälsoorganisationens SAFE-strategi där kirurgi, antibiotika, ansiktshygien och förbättringar av närmiljön ingår. Det resulterade i att man kunde behandla över 6 000 människor i Ghana med potentiellt synräddande kirurgi för att avhjälpa smärta, samt behandla och förebygga infektion med hjälp av 3,3 miljoner doser Zithromax® som donerats av läkemedelsbolaget Pfizer.

Läs mer om vårt arbete

Sightsavers och trakom
En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.