STÖD OSS
sightsavers_news

Höjdpunkter i september: uppdateringar från hela världen

September 2018

Zambia

Sightsavers hjälper Felix att ta sin examen i oftalmologi

En nyutexaminerad ögonläkare i Kalomo i södra Zambia kan nu behandla över 30 patienter i månaden efter att ha slutfört sina studier med hjälp av ett stipendium från Sightsavers.

När Felix Kabongwe började sin karriär inom allmänmedicin var han också intresserad av ögonvård men hade inte råd att betala utbildningen. 2015 accepterade han ett stipendium från Sightsavers och 2017 kunde han slutföra sin tvååriga specialistexamen.

Stipendiet täckte kursavgifter, boende och andra kostnader och gjorde det möjligt för honom att skaffa de specialistkunskaper som krävs för att kunna behandla sjukdomar som orsakar blindhet.

Han arbetar nu på det nybyggda distriktssjukhuset i Kalomo och försöker också sprida information om ögonkliniken där för att kunna ta sig an fler patienter. I framtiden vill han fortbilda sig för att även kunna utföra gråstarrsoperationer.

Felix in a white coat sitting behind some ophthalmology equipment.
Efter att ha slutfört sin utbildning arbetar Felix nu på sjukhuset i Kalomo.

Guinea

Sjukvårdspersonal utbildas att samla in information om sjukdomar

24 sjukvårdare har utbildats att identifiera och samla in information om inälvsmask och schistosomiasis, två av de försummade tropiska sjukdomar som Sightsavers behandlar.

Under en tvådagarskurs på biblioteket i N’zérékoré i sydöstra Guinea fick deltagarna lära sig hur man fyller i frågeformulär för att samla in information och bästa praxis ute i fält, samt en generell översikt över sjukdomarna. Efter utbildningen besökte de närliggande byar och undersökte 3 300 barn i mer 1 450 hem.

Efter utbildningen besökte sjukvårdarna närområdet för att samla in information om sjukdomsspridning.

Togo

Volontärer skyddar sin hemby mot flodblindhet

Två volontärer hjälper till att distribuera läkemedel i sin hemby för att skydda människorna där mot flodblindhet. Och det är en by som har drabbats ovanligt hårt av sjukdomen.

Byn Kpodji Cope ligger cirka 15,5 mil från Togos huvudstad Lomé. Den är den enda byn i distriktet med en prevalens av flodblindhet på över 5 %. I ett försök att bekämpa spridningen bad ett ögonvårdsteam byns byäldste att välja ut två volontärer för att distribuera läkemedel.

Komlanvi Afangnibo, 31, och Daniel Meou, 42, valdes ut och gavs utbildning för att kunna gå dörr till dörr i byn och distribuera antibiotika, samt utbilda människorna om sjukdomen.

”Vi lovar att nästa studie ska visa en låg prevalens i vår by”, säger Komlanvi. ”Stort tack till Sightsavers och andra partner som stödjer oss så att vi kan skydda vårt folk mot blindhet som kan undvikas.”

Komlanvi och Daniel arbetar lokalt med att distribuera läkemedel.

Kenya

Studenter utbildas i ögonhälsa på lokala sjukhus

Två studenter ges yrkesutbildning stödd av Sightsavers på lokala sjukhus som en del av deras specialistutbildning inom ögonhälsa.

Alex Sowuani Lolmodooni från Samburu-distriktet gör sin sista månad på utbildningen på Sabatia Eye Hospital. Så här långt har han utfört 78 gråstarrsoperationer under överinseende av kirurger och han ska utföra 22 operationer till innan han i slutet av året återvänder till universitet för att slutföra sin examen.

Elizabeth Akiru från Turkana-distriktet i nordvästra Kenya studerar sex månader på Kwale Eye Hospital. Hon jobbar på kliniken för nedsatt syn och på öppenvårdsavdelningen, där hon hjälper till att undersöka patienterna. I mars 2019 återvänder hon till universitetet.

Tre ytterligare studenter har redan tagit examen och återvänt till sina hemdistrikt för att praktisera ögonhälsa. Det här initiativet är en del i Sightsavers åtagande att åstadkomma förbättringar inom hälso- och sjukvården som är hållbara på lång sikt genom att utbilda och stödja människor lokalt.

Alex gör sin sista månad på utbildningen på Sabatia Eye Hospital.

Côte d’Ivoire

Läkemedel distribueras för att skydda mot sjukdom

I Mankono i centrala delen av Elfenbenskusten genomfördes en kampanj för att distribuera läkemedel som skyddar mot försummade tropiska sjukdomar.

I den här kampanjen med massdistribution av läkemedel (MDA) distribuerade man medicin mot lymfatisk filariasis, flodblindhet och inälvsmask som sprids genom mark- och jordbruk i 20 hälsodistrikt. Utrustade med doseringsstavar reste lokala volontärer från hus till hus för att mäta människors längd och därigenom kunna administrera rätt dos. Runt om i lokalsamhällena blev människorna lyckliga över att få behandling och många visade sin glädje genom att sjunga.

På vårdcentralen Tiéningboué, som ligger nära Mankono Town, träffade teamet en 34-årig kvinna som led av lymfatisk filariasis. Hon hade sökt hjälp av medicinmän som praktiserar traditionell läkekonst men de hade inte kunnat behandla sjukdomen så nu hade hon kommit till sjukhuset. Personalen kunde där ge henne medicin och berätta för henne hur hon kan sköta hygienen för att minska smärtan och svullnaderna.

Volontärer mätte människors längd för att kunna ge rätt dos.

Läs mer om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi

Fler nyheter

Ett barn i Elfenbenskusten får sina ögon undersökta för trakom.
/ Nyheter /

Höjdpunkter i april: uppdateringar från hela världen

Sammandrag från det senaste arbetet som dina gåvor hjälper till att stödja och nyheter från Pakistan, Liberia och Elfenbenskusten.

May 2019
Posters for the film event, with the words 'Brand Film Festival 2019'.

Sightsavers vinner brons för film om sitt arbete

En film om Sightsavers globala arbete har prisats på Brand Film Festival Awards.

May 2019
Zuhara från Tanzania står utanför sin skola

Sightsavers mottar gåva på över 9 miljoner kronor för finansiering av livsviktigt arbete med ögonhälsa

Gåvan från välgörenhetsfonden Arcadia gör det möjligt för Sightsavers att fortsätta bekämpa blindhet som kan förebyggas i några av världens allra fattigaste länder.

May 2019