STÖD OSS
sightsavers_news

Höjdpunkter i oktober: uppdateringar från hela världen

oktober 2018
En grupp patienter i Kenya skrattar och ler efter att ha genomgått gråstarrsoperation.

Världen

Världssyndagen firad runt om i världen

Den 11 oktober uppmärksammades världssyndagen i många av de länder där Sightsavers arbetar.

I Tanzania gjorde medarbetare från Sightsavers gemensam sak med medlemmar från det brittiska banknätverket Standard Chartered och firade att kampanjen Seeing is Believing fyllde femton år i kampen mot blindhet i världen. Man ställde upp på bild där alla närvarande poserade i form av en ”SIB 15”-logga.

I Koidu i östra Sierra Leone arrangerade man en karavan med bilar som utrustats med högtalarsystem för att informera om ögonhälsa runt om i staden. Flera ledande experter inom ögonvård höll tal och sjukvårdare besökte skolor i området för att berätta om vikten av ögonhälsa.

I Zambia gavs hälsoministern en rundtur på universitetssjukhuset i Lusaka och han bekräftade sitt åtagande att förändra ögonhälsan i landet och förbättra den lokala sjukvården. I Levy-gallerian hjälpte volontärer från Standard Chartered till att utföra gratis ögonundersökningar och man ordnade en parad genom staden.

I Uganda presenterade skolbarn en utställning och sjöng för sjukvårdsministern och man utförde även ögonundersökningar på flera platser runt om i landet.

I Pakistan hjälpte Sightsavers till att genomföra ögonundersökningar bland utsatta och minoritetsgrupper i avlägsna områden. I Haipur-distriktet fick transpersoner tillgång till ögonundersökningar och man arbetar där för att förbättra människors tillgång till och kunskap om ögonvård.

Flera av högtidligheterna finansierades genom Standard Chartereds kampanj Seeing is Believing. I bildgalleriet nedan hittar du bilder från de olika evenemangen.

Kenya

Fyra far-och morfäder var bland de flera hundra som fick behandling på klinik för ögonhälsa

På en tillfällig ögonklinik i Samburu County, Kenya, undersöktes över 1 000 människor.

Fyra far- och morfäder, Leame, Lechamore, Losiana och Sokodi, var bland patienterna som diagnostiserades och behandlades för grå starr genom en rutinoperation för att återställa synen. I bildgalleriet hittar du porträtt på alla fyra.

Kliniken var en del av Sightsavers program CATCH (Coordinated Approach to Community Health – Koordinerad approach för lokal hälsa). Det säkerställer att patienter som kommer till klinikerna för trakomundersökning men också lider av en annan ögonsjukdom får den behandling de behöver. Programmet finansieras av Department for International Development (DFID – Storbritanniens motsvarighet till SIDA) genom UK Aid.

Moçambique

157 människor fick synräddande gråstarrsoperationer

I slutet av oktober sattes CATCH-kliniker upp i distrikten Nacala Porto och Nacala Velha i norra Moçambique för att behandla människor med en rad olika ögonsjukdomar.

Målet var att utföra minst 130 gråstarrsoperationer men man lyckades överträffa detta och genomförde hela 157 synåterställande ingrepp.

Andra patienter behandlades också för en rad olika synrelaterade problem, till exempel bindhinneinflammation och närsynthet.

Undersökningarna och behandlingarna finansierades av Department for International Development (DFID) genom UK Aid och i bildgalleriet nedan kan du bläddra bland ett urval bilder från kliniken.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi

Läs mer om vårt arbete

Carlitos smiles after receiving his new glasses.
sightsavers_news

Höjdpunkter i januari: uppdateringar från hela världen

Lärare i Nigeria utbildas att undersöka synen på sina elever. Uppdateringar från Moçambique, Uganda och mycket mer.

januari 2019
Två sjukvårdare tvättar ögonen på män som är klädda i traditionella afrikanska kläder.
sightsavers_news

Höjdpunkter i november: uppdateringar från hela världen

Nyheter om ett program där över 137 000 glasögon distribuerats i åtta länder. Dessutom reportage från Guinea, Elfenbenskusten, Moçambique och mycket mer.

november 2018
Denise Lopez.
sightsavers_news

Artisten Denise Lopez vill förändra världen med Sightsavers

Artisten Denise Lopez är ny ambassadör för Sightsavers Sverige.

oktober 2018