STÖD OSS
sightsavers_news

Höjdpunkter i oktober: uppdateringar från hela världen

October 2018
En grupp patienter i Kenya skrattar och ler efter att ha genomgått gråstarrsoperation.

Världen

Världssyndagen firad runt om i världen

Den 11 oktober uppmärksammades världssyndagen i många av de länder där Sightsavers arbetar.

I Tanzania gjorde medarbetare från Sightsavers gemensam sak med medlemmar från det brittiska banknätverket Standard Chartered och firade att kampanjen Seeing is Believing fyllde femton år i kampen mot blindhet i världen. Man ställde upp på bild där alla närvarande poserade i form av en ”SIB 15”-logga.

I Koidu i östra Sierra Leone arrangerade man en karavan med bilar som utrustats med högtalarsystem för att informera om ögonhälsa runt om i staden. Flera ledande experter inom ögonvård höll tal och sjukvårdare besökte skolor i området för att berätta om vikten av ögonhälsa.

I Zambia gavs hälsoministern en rundtur på universitetssjukhuset i Lusaka och han bekräftade sitt åtagande att förändra ögonhälsan i landet och förbättra den lokala sjukvården. I Levy-gallerian hjälpte volontärer från Standard Chartered till att utföra gratis ögonundersökningar och man ordnade en parad genom staden.

I Uganda presenterade skolbarn en utställning och sjöng för sjukvårdsministern och man utförde även ögonundersökningar på flera platser runt om i landet.

I Pakistan hjälpte Sightsavers till att genomföra ögonundersökningar bland utsatta och minoritetsgrupper i avlägsna områden. I Haipur-distriktet fick transpersoner tillgång till ögonundersökningar och man arbetar där för att förbättra människors tillgång till och kunskap om ögonvård.

Flera av högtidligheterna finansierades genom Standard Chartereds kampanj Seeing is Believing. I bildgalleriet nedan hittar du bilder från de olika evenemangen.

Kenya

Fyra far-och morfäder var bland de flera hundra som fick behandling på klinik för ögonhälsa

På en tillfällig ögonklinik i Samburu County, Kenya, undersöktes över 1 000 människor.

Fyra far- och morfäder, Leame, Lechamore, Losiana och Sokodi, var bland patienterna som diagnostiserades och behandlades för grå starr genom en rutinoperation för att återställa synen. I bildgalleriet hittar du porträtt på alla fyra.

Kliniken var en del av Sightsavers program CATCH (Coordinated Approach to Community Health – Koordinerad approach för lokal hälsa). Det säkerställer att patienter som kommer till klinikerna för trakomundersökning men också lider av en annan ögonsjukdom får den behandling de behöver. Programmet finansieras av Department for International Development (DFID – Storbritanniens motsvarighet till SIDA) genom UK Aid.

Moçambique

157 människor fick synräddande gråstarrsoperationer

I slutet av oktober sattes CATCH-kliniker upp i distrikten Nacala Porto och Nacala Velha i norra Moçambique för att behandla människor med en rad olika ögonsjukdomar.

Målet var att utföra minst 130 gråstarrsoperationer men man lyckades överträffa detta och genomförde hela 157 synåterställande ingrepp.

Andra patienter behandlades också för en rad olika synrelaterade problem, till exempel bindhinneinflammation och närsynthet.

Undersökningarna och behandlingarna finansierades av Department for International Development (DFID) genom UK Aid och i bildgalleriet nedan kan du bläddra bland ett urval bilder från kliniken.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi

Läs mer om vårt arbete

Posters for the film event, with the words 'Brand Film Festival 2019'.

Sightsavers vinner brons för film om sitt arbete

En film om Sightsavers globala arbete har prisats på Brand Film Festival Awards.

May 2019
Zuhara från Tanzania står utanför sin skola

Sightsavers mottar gåva på över 12 miljoner kronor för finansiering av livsviktigt arbete med ögonhälsa

Gåvan från välgörenhetsfonden Arcadia gör det möjligt för Sightsavers att fortsätta bekämpa blindhet som kan förebyggas i några av världens allra fattigaste länder.

May 2019
En fyrhjulsdriven jeep korsar en ranglig bro över en flod i regionen Rivercess, Liberia.

Liberia fem år senare: att rädda syn i efterdyningarna av Ebola

Lincoln Gankpala från Liberias hälsodepartement delar med sig av sina erfarenheter av att behandla flodblindhet före, under och efter den förödande ebolaepidemin som krävde tusentals människors liv.

May 2019