sightsavers_news

Höjdpunkter i augusti: uppdateringar från hela världen

Pakistan

Lärare utbildade till projekt i skolor för att främja ögonhälsa

En halvdagsutbildning har hållits i Islamabad för att utbilda lärare i att undersöka sina elever och kunna upptäcka synproblem och ögonsjukdomar.

Sammanlagt deltog 32 lärare i utbildningen (bilden ovan) som en del i Sightsavers program SHIP, där man hjälper lärare att identifiera synproblem som brytningsfel och vanliga ögonsjukdomar. De barn som identifieras med synproblem kan sedan hänvisas till en optiker för diagnos och behandling.

Under de kommande tre åren hoppas man kunna utbilda 1 500 lärare i Pakistan så att de kan undersöka över 200 000 barn i 422 skolor i Islamabadregionen.

Under halvdagsutbildningen välkomnade man 32 lärare.

Moçambique

Sightsavers programansvariga Cristina får utmärkelse

Cristina Abudo Pires, som arbetar på Sightsavers Moçambiquekontor, har utsetts till bästa student på sin masterutbildning i utvecklingshantering.

Cristina studerade på Catholic University of Mozambique i Beira och tog examen 17 augusti 2019, då hon även fick sitt diplom som bästa student.

Cristina arbetar på vårt Moçambiquekontor.

Nigeria

Sightsavers hjälper till att utveckla nationell policy för ögonhälsa

Sightsavers har arbetat tillsammans med Nigerias hälsodepartement för att ta fram en nationell policy för ögonhälsa.

Med policyn vill man säkerställa mer samarbete inom ögonhälsa i landet och nu inväntar man ett slutgiltigt godkännande från landets nationella hälsoråd innan den formellt kan antas. Förhoppningen är att det ska leda till mer samarbete för att så många människor som möjligt kan få behandling mot synproblem och ögonsjukdomar, särskilt i landets fattigare delar.

Policyn kommer troligen att gynna personer som 45-åriga Hajiya Luba från Tambagarka i norra Nigeria. De senaste sex åren har hon arbetat som lokal volontär och distribuerat läkemedel för att hjälpa till att behandla och skydda människor mot trakom.

”Vi förespråkar ansiktshygien och en ren närmiljö och hjälper till att utbilda människor, särskilt kvinnor, om dess betydelse”, säger Hajiya. ”Vi ber för dem som stödjer oss med gratis läkemedel och operationer och hoppas att deras stöd fortsätter.”

Hajiya har arbetat ideellt i sex år och hjälpt till att distribuera läkemedel som skyddar människor mot blindhet och trakom i Nigeria.

Indien

Organisation för personer med funktionsnedsättning väljer ny kommitté

En lokal organisation för personer med funktionsnedsättning i Mahasamund-distriktet i Chhattisgarh har utsett nya medlemmar att leda arbetet för funktionsnedsattas rättigheter.

Usha Kiran Divyang Sangh-gruppen grundades i februari 2019 men man hade svårt att utveckla arbetet och få genomslag. I juni höll man val till en ny kommitté, vilket resulterade i att ny ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör och två verkställande medlemmar utsågs.

Den nya kommittén kommer att träffas en gång i månaden och har som mål att rekrytera nya medlemmar och öka medvetenheten om organisationen bland personer med funktionsnedsättning i distriktet. Man hoppas kunna hjälpa medlemmarna med frågor som att få ut sin pension och säkerställa tillgång till hjälpmedel. Kommittén kommer även att samarbeta med statliga organ, till exempel departementen för social rättvisa och hälsa.

Medlemmar från Mahasamund-gruppen träffas nu en gång i månaden för att öka medvetenheten om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi

Fler berättelser från fältet

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.