sightsavers_news

Höjdpunkter i september: uppdateringar från hela världen

Indien

Judoutövare som stöds av Sightsavers vinner brons

Sarita Choure började träna judo under ett Sightsaversprojekt för inkludering för personer med funktionsnedsättning och har nu tävlat i Samväldesmästerskapet i judo, vilket gick av stapeln 25 september i Walsall i Storbritannien.

Sarita, som representerar Indien, tävlade under mästerskapets första dag mot andra idrottare med nedsatt syn.

Hon började träna judo för fem år sedan under ett projekt för egenmakt i Indien som stöds av Sightsavers. I projektet Chhattisgarh Social Inclusion Programme utbildar man kvinnor med nedsatt syn i självförsvar och judo så att de ska kunna känna sig säkrare när de vistas ensamma på offentliga platser.

Tack vare det hon lärde sig under projektet har Sarita kunnat tävla både nationellt och internationellt.

Sarita Choure på judomästerskapet.
Sarita har tränat judo de senaste fem åren som en del av ett Sightsaversprojekt i Chhattisgarh.

Kenya

Föräldrar utbildas i teckenspråk för att lära sig kommunicera

Över 100 föräldrar till barn med hörselnedsättning deltog i en utbildning i teckenspråk i Homa-bay County.

Kursen organiserades av Kenyas utbildningsdepartement som en del av Sightsavers projekt för inkluderande utbildning i regionen. I projektet arbetar man för att barn med funktionsnedsättning ska kunna gå i skolan tillsammans med jämnåriga och delta helt i samhället.

Utbildningen anordnades efter att föräldrar med barn med funktionsnedsättning berättat att de ofta hade svårt att kommunicera och interagera med sina barn.

Läraren Lilian visar föräldrarna hur man tecknar bokstaven G under teckenspråksutbildningen i Kenya.

Tanzania

Premiärministern träffar personal från Sightsavers program

Tanzanias premiärminister Kassim Majaliwa hörde talas om Sightsavers arbete med att förebygga trakom i landet under sitt besök i Lindi-regionen.

Besöket sammanföll med lanseringen av ett nytt trakomprojekt i Lindi med målet att bekämpa trakom genom att använda Världshälsoorganisationens SAFE-strategi. Förkortningen står för Surgery (kirurgi), Antibiotics (antibiotika), Facial cleanliness (ansiktshygien) och Environmental improvements (förbättringar i närmiljön), en erkänt effektiv strategi för att behandla och förebygga sjukdomen. Projektet finansieras av UK Department for International Development och The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust.

Under sitt besök upprepade Majaliwa sitt stöd till ögonhälsa i landet och tackade Sightsavers för arbetet med partnerskap, vidare försäkrade han att hans regering kommer att fortsätta att prioritera ögonsjukvård där det är möjligt.

Kassim Majaliwa (till vänster) hälsar på programpersonal från Sightsavers Tanzaniakontor.

Zambia

Projektet Seeing is Believing ökar antalet patienter som söker ögonvård

Sightsavers partnerskap med Standard Chartered, som en del av projektet Seeing is Believing, har bidragit till en dramatisk ökning av antalet personer som behandlas för grå starr i Muchinga-provinsen i nordöstra Zambia.

Genom projektet har man hjälpt till att utbilda 126 lokala sjukvårdare och gjort det möjligt för dem att kunna erbjuda enklare synundersökningar och öka medvetenheten kring ögonrelaterade problem i samhället. Detta hjälper till att försäkra människor om fördelarna med behandling och slå hål på en del av de myter om ögonoperationer som existerar, vilket uppmuntrar patienter att söka vård.

Som ett direkt resultat av projektet har antalet gråstarrsoperationer i området ökat dramatiskt, från knappt 300 under tremånadersperioden juli till september 2016 till 660 under samma period 2019.

Med projektet har man också kunnat säkerställa tillgång till bättre uppföljande behandling så att patienterna återhämtar sig snabbare och inte drabbas av andra ögonrelaterade problem.

En patient undersöks efter att ha genomgått en gråstarrsoperation som en del av projektet Seeing is Believing.

Zimbabwe

Kirurger och personal utbildas för att hitta och behandla trakom

Sex kirurger, två handledare och nästan 400 så kallade Case Finders har utbildats av lokala experter för att hitta och behandla trakompatienter, vilket gör det möjligt för fler distrikt att kunna erbjuda behandling till människor i behov av vård.

Totalt kan nu sju distrikt i Zimbabwe erbjuda behandling av långt framskridet trakom och vart och ett av dessa distrikt har en utbildad handledare som kan stötta vårdpersonalen. Kirurgerna har utbildats i att använda Trabut-tekniken, en typ av ögonkirurgi som används för att återställa ögonfransar som vänts inåt på grund av upprepad ärrbildning orsakad av trakominfektioner.

Mellan juli och september 2019 opererades 116 personer med långt framskridet trakom med den här tekniken. Arbetet är en del av Accelerate-programmet för att eliminera trakom i flera länder.

Nu kan man behandla trakom i sju distrikt i Zimbabwe.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här finns vi

Fler berättelser från fältet

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.