Sightsavers Reports

Tanzanias bortglömda mammor

I Tanzania lärde sig Sophie Moore hur viktigt det är för Sightsavers att nå de samhällen som ofta glöms bort.

Aluna, Mayasa och Bibi framför sitt hus som är byggt i lera

Jag reste nyligen tillsammans med ett läkarteam till ett avlägset område i Tanzania.

Under ett besök i ett extremt avlägset samhälle träffade vi två generationer mödrar i samma familj som båda hade svåra plågor – de led av långt framskridet trakom.

Deras hem var så avlägset att det var en ren slump att vi fann det. En äldre kvinna från en grannby berättade för oss om familjen, annars hade vi aldrig fått veta att de behövde vår hjälp.

Aluna, mormor i familjen, led av den värsta formen av trakom jag någonsin sett. Hennes ögon var helt röda, hon hade inga synbara ögonfransar och ögongloberna var extremt svullna.

Hon berättade att hon haft problem med ögonen sedan innan hennes dotter föddes för över 29 år sedan. Hon sa att hon inte ens kunde minnas en tid utan smärtan från trakom.

Hon berättade också att det gjorde henne upprörd att även hennes dotter Mayasa led av den här försvagande sjukdomen.

Mayasa var väldigt tystlåten och använde få ord när hon pratade med mig. Det var uppenbart att hon hade ont på grund av långt framskridet trakom, och det såg allvarligt ut.

Hennes ögon var så infekterade att det var svårt att se dem. De var nästan stängda och hon var tvungen att kisa när hon såg på mig. När hon talade lutade hon huvudet åt ena sidan och tittade genom ögonvrån, det verkade vara enda sättet för henne att kunna se mig.

Läkaren vi reste med förklarade att tragiskt nog löper mammor som Mayasa, vilka ofta är hemma med barnen, fyra gånger så hög risk än män att behöva operation på grund av långt framskridet trakom. Vad värre är, så kan de också lätt föra sjukdomen vidare till sina barn.

Mayasas 18 månader gamla dotter Bibie undersöktes av läkaren, som upptäckte att hon led av trakom i ett tidigt stadium. Läkaren föreskrev antibiotika för att behandla infektionen.

Lyckligtvis för de här mammorna gjorde det generösa stödet från givare det möjligt för dem att få den operation de behövde, stödd av Sightsavers, för att få lindring från den ständiga smärta som trakom innebär. Tragiskt nog finns det fortfarande tusentals mammor och barn i avlägsna samhällen som Mayasas som akut behöver vårt stöd.

 

Gör något fantastiskt i dag

Jag vill skänka
engångsgåva
en gåva

Kan behandla 28 familjer så de slipper drabbas av den smärtsamma sjukdomen trakom.

Kan ge en skola två braille-kit så barn med synnedsättning kan lära sig läsa och räkna med punktskrift.

Kan ge tre vuxna familje-försörjare en synåterställande gråstarrsoperation.

kr
Tyvärr är den minsta donation vi kan hantera 30 kr
Tyvärr kan vi inte hantera såhär stora donationer online. Hör gärna av dig genom att skicka ett email till [email protected] eller ring till vår givarservice på 08 470 24 80 om du vill veta mer om att skänka gåvor på över 100,000 kr