Sightsavers Reports

Den här vackra floden förde med sig förödelse

Den här floden i Ghana ger vattnet som människorna behöver för att kunna leva där. Men den utsätter också deras syn, försörjning och lycka för stora risker.

Hundratals människor är beroende av den vackra floden Pru i Asubende. Den ger dem vatten att dricka, laga mat och tvätta i. De fiskar i floden och den är nödvändig för att kunna odla. Utan floden skulle samhället här ha svårt att överleva.

Ett enda bett från de här knotten kan beröva människor både synen och deras möjlighet till försörjning.

Men här myllrar inte längre livet. Övervuxna växter klänger över övergivna hus och en obehaglig stillhet vilar över byn.

Asubende är känd som den ”tysta byn” efter att hundratals familjer flytt i rädsla för en hemsk sjukdom. De vet nu att sjukdomen som kallas flodblindhet gjort många av byborna blinda.

Knotten som frodas i Pru-floden bär på parasitiska maskar. Ett bett från ett infekterat knott räcker för att tusentals larver ska föröka sig under huden. Efter år av plågsam klåda når larverna sedan ögonen och orsakar oåterkallelig blindhet.

Utan behandling riskerar byborna synen varje gång de använder floden. Fiskare drar upp sin fångst ur den, jordbrukare vadar genom den för att komma till sina fält, deras fruar tvättar i dess vatten och deras barn leker längs flodens stränder. Varje dag riskerar ett helt samhälle att drabbas av flodblindhet.

Risken att bli blind var så stor att många av dem som bodde i Asubende bröt upp med sin familj och flyttade till andra byar eller byggde upp nya samhällen på andra platser. Det var inget lätt beslut. De vi talade med berättade: ”Vi lämnade våra hem, allt. Vi var tvungna att bygga nya hus. Vi var främlingar och det var väldigt svårt för oss.”

Bröderna Mamodu och Yeremore står utanför sitt hem i Asubende.

Flodblindhet berövade Mamodu och hans bror Yeremore synen.

Bröderna Mamodu och Yeremore står utanför sitt hem i Asubende.

De som stannade kvar riskerade att förlora synen

Två av byborna som stannade kvar var Mamodu och hans yngre bror Yeremore, ovetande om varför så många människor blev blinda. Som jordbrukare kretsade livet kring den vackra floden men på grund av att knott frodades där, dröjde det inte länge förrän de blev bitna.

Flodblindhet berövade Mamodu och Yeremore synen och tog deras självständighet och försörjning ifrån dem. Nu tvingas de i stället motvilligt att lita till sin redan hårt ansträngda familj för att överleva. Som familjeöverhuvud är inte det vad Mamodu önskat att lämna efter sig. Han berättade för oss om hur han drömt om att hans familj skulle få ärva egendom efter honom och att det gör honom upprörd när han tänker på alla planer han inte längre kan genomföra.

Mamodu och Yeremores 29-årige systerson Kwame är gift och har tre små barn att försörja. Och nu när hans morbröder är blinda så försörjer han dem också. Han berättade för oss att när han ser hur svårt hans morbröder har det ”gör det ont – det smärtar mig. De kan inte arbeta och tjäna en egen inkomst.” Kwame har tagit på sig ansvaret för sina morbröder och sa till oss: ”Vi hjälper dem i deras dagliga liv, vad vi än får tag på.”

Kwame tvingades att sluta skolan när han bara var 12 år gammal för att kunna ta hand om sina morbröder. Han försakade stora delar av sin barndom och möjligheterna som en utbildning skulle ha givit honom. Kwame vill göra allt för att hans barn ska få en ljusare framtid.

Mamodu och Yeremore är också en ständig påminnelse för Kwame om att han och hans familj behöver behandling för att vara säkra. Och det behöver också de hundratals andra som använder floden varje dag.

Mamodu står utanför sitt hus tillsammans med sin bror, syster och systerson.
Kwame (andra från vänster) och hans fru Issah (längst till höger) är beroende av floden för att hämta vatten åt familjen (på bilden tillsammans med Mamodu, Yeremore och deras syster Sanguberi).

Du kan hjälpa det fantastiska teamet att bekämpa flodblindhet

På Sightsavers gör vi allt vi kan för att skydda Mamodu och Yeremores familj från den här försvagande sjukdomen.

Vi utbildar lokala volontärer att gå från hus till hus och distribuera Mectizan®-tabletter. Som betrodda invånare i sina byar vill de se till att deras grannar är säkra och uppmuntrar dem att inte vara rädda för att söka vård så att de kan börja återuppbygga sina samhällen.

När tabletterna tas regelbundet hindrar de infektionen från att spridas och det gör att Kwame inte behöver lida samma öde som sina morbröder. Tabletterna skyddar också hans barn och de ger dem möjligheten att njuta av sin barndom och få den utbildning som deras pappa Kwame gick miste om.

 

 

Med bara två behandlingar per år kan hela samhällen skyddas från sjukdomen och till slut kan även flodblindhet elimineras för gott. Med din hjälp kan vi säkerställa att de synräddande tabletterna når de samhällen som behöver dem.

Kan du skänka en gåva till midsommar för att hjälpa till att leverera tabletterna som räddar syn?

Du kan vara med och förändra liv

Jag vill skänka en
engångsgåva

kan skydda 375 människor mot flodblindhet

kan ge behandling och skydd mot flodblindhet för 150 familjer som Mamodus

kan skydda fyra hela samhällen mot flodblindhet

kr
Tyvärr är den minsta donation vi kan hantera 30 kr
Tyvärr kan vi inte hantera såhär stora donationer online. Hör gärna av dig genom att skicka ett email till [email protected] eller ring till vår givarservice på 08 470 24 80 om du vill veta mer om att skänka gåvor på över 100,000 kr