sightsavers_news

Höjdpunkter i november: uppdateringar från hela världen

Nigeria

Änkling planerar nytt bröllop efter behandling för lymfatisk filariasis

Usman Jatau, en 60-årig bonde och skomakare, har tack vare Sightsavers fått livsförändrande behandling mot lymfatisk filariasis (LF).

Han är bara en av de många människor i delstaten Kebbi i Nigeria som fått hjälp genom ett behandlingsprogram för LF.

Usman levde med sjukdomen i över 20 år och den gjorde att han hade svårt att gå och arbeta med jordbruket. Hans fru hjälpte och stöttade honom ända fram tills hon gick bort för sju år sedan.

För två år sedan fann Usman dock kärleken igen men hans tillstånd har gjort att han hittills inte kunnat gifta sig.

Men Usman fick goda nyheter av byäldsten, som berättade för honom om att man nu kunde genomgå en undersökning för försummade tropiska sjukdomar i byn. Han undersöktes och diagnosticerades med hydrocele (vattenbråck), ett av symtomen på lymfatisk filariasis, och opererades.

Nu har Usman fullt upp med att planera bröllopet och han har lovat att bjuda in hela teamet från behandlingsprogrammet. Han har även utbildat andra i lokalsamhället om vikten av att behandla infektioner med läkemedel och att sova under myggnät.

Usman ler efter ögonoperationen.
Usman planerar sitt bröllop efter att ha fått behandling för lymfatisk filariasis.

Senegal

Hälsodepartementet får läkemedel mot trakom och utrustning

Sightsavers och partner har levererat läkemedel och utrustning till Senegals hälsodepartement som en del av projektet Accelerate, där man arbetar för att eliminera trakom och stärka lokala hälso- och sjukvårdssystem.

Man anordnade en ceremoni för att fira gåvan av läkemedel och utrustning, vilken gjordes möjlig genom ett projekt finansierat av Irish Aid. Utrustningen kommer att hjälpa hälsoministeriet att fortsätta kampen mot sjukdomar, säkerställa att människor kan få vård och att förbättra förhållandena för hälso- och sjukvårdspersonal.

Samarbetspartner i Accelerate-projektet är bland andra: Bill & Melinda Gates Foundation, Children’s Investment Fund FoundationThe ELMA FoundationUK aid och Virgin Unite.

Fatoumata Diouf, chef för Sightsavers Västafrika, överlämnar utrustningen till medlemmar av hälsoministeriet.

Zambia

Sjubarnsmamma opereras för trakom efter att ha trott att hon varit ett offer för trolldom

Catherine, från byn Chibesa i norra Zambia, kunde genomgå en synräddande och livsnödvändig operation för trakom tack vare ett Sightsavers-projekt för uppsökande behandling.

När Catherine var ung började hennes mammas ögonlocken vänder sig inåt, ett symtom på trakom. Men i lokalsamhället trodde man att det var på grund av trolldom och Catherine och hennes familj tvingades att flytta till Chibesa.

När Catherine var 23 började hon och hennes systrar att uppleva samma symtom som sin mamma. Traditionella helare sa till dem än en gång att även de drabbats av trolldom men medicinerna de fick hjälpte inte alls. Catherine blev så sjuk att hon inte kunde arbeta eller sköta sina sysslor i hemmet.

Men så en dag besökte en grupp lokala sjukvårdare Catherine och hennes familj. De tog med dem på en undersökning som var en del av ett program finansierat av Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust.

Trots att familjen först inte litade på sjukvården som erbjöds dem så fick de rådgivning. Det ledde till att Catherine gick med på att låta sig opereras och hon övertygade även sina systrar att göra detsamma.

Nu är alla tre fria från smärtan av trakom och Catherine kan både arbeta och ta hand om sina sju barn igen.

Indien

Sightsavers Indien belönas för sitt arbete med ögonhälsa

Sightsavers Indien har vid ett evenemang i New Delhi fått priset Mahatma Award for Social Good 2019 för sitt arbete med att förebygga blindhet.

Sightsavers Indiens vd RN Mohanty tog emot priset från den ansedda filantropen Rajashree Birla och Amit Sachdeva, Mahatma Awards grundare.

Vid 2019 års upplaga av de indiska Mahatma Awards högtidlighöll man även Mahatma Gandhis 150-årsdag och Liveweek och Charitnation delade på värdskapet. Sightsavers nominerades för sina goda resultat och för sin höga standard när det gäller etik, integritet och samhälleligt och socialt ansvar i sitt arbete.

Mr Mohanty sa: ”Jag är väldigt glad över att vi får det här priset tillsammans med många andra gedigna organisationer som har gjort ett fantastiskt arbete på gräsrotsnivå. En sådan ära skänker oss uppmuntran att dubbla våra ansträngningar och åstadkomma mer.”

Bland det senaste arbetet i Indien märks programmet som halverade blindheten i Sundarban, en av landets fattigaste regioner.

Sightsavers Indien har vid ett evenemang i New Delhi fått priset Mahatma Award for Social Good 2019 för sitt arbete med att förebygga blindhet.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi