Vad är flodblindhet?

Flodblindhet, även kallad onchocerciasis, är en parasitinfektion som kan orsaka kraftig hudirritation, klåda, nedsatt syn och på lång sikt även leda till oåterkallelig blindhet.

Emmanuel fiskar i Prufloden. Han står i knädjupt vatten och håller ett fiskenät i handen.

Flodblindhet sprids via bett från smittbärande knott som förökar sig i snabbt strömmande floder och infektionen tillhör gruppen försummade tropiska sjukdomar.

Kopplingen till floder gav också upphov till namnet ”flodblindhet”, vilket myntades av Lady Jean Wilson, som var gift med Sightsavers grundare Sir John Wilson.

Knotten (även kallade simuliumknott) överför larver med sina bett, vilka utvecklas till maskar som kan leva i upp till 15 år. Vuxna honmaskar utsöndrar varje dag tusentals larver, så kallade ”mikrofilarier”. Dessa sprids sedan i kroppen på den som drabbats och kan överföras till andra människor. När mikrofilarierna dör orsakar det en reaktion i kroppen med stark hudirritation, inflammation och intensiv klåda som följd. Om larverna når ögonen kan det också leda till synskada eller blindhet.

Utöver smärta, blindhet och det sociala stigmat förknippat med sjukdomen, kan flodblindhet också leda till förödande sociala och samhälleliga konsekvenser. Människor måste ibland lämna de bördiga flodområden där sjukdomen är vanlig och i brist på ny mark lämpad för jordbruk kan de tvingas in i fattigdom.

120
miljoner människor riskerar att drabbas av flodblindhet
37
miljoner lider av flodblindhet
500,000
människor är blinda på grund av sjukdomen

Hur behandlas flodblindhet?

Närbild av en hand som håller fyra Mectizantabletter.

Läkemedel

Mectizan®-tabletter kan förhindra att sjukdomen sprids. Även om de inte kan bota blindhet så kan de förhindra ytterligare förlust av synen.

En volontär som distribuerar läkemedel.

Volontärer

Mectizan® som donerats av Merck Sharpe & Dohme distribueras av lokala så kallade CDD-volontärer (community-directed distributors).

En man undersöker knottlarver från Agogofloden i norra Uganda.

Knottbekämpning

Genom att utrota knotten som bär på smittan kan man förebygga att smittan sprids, en metod man ofta kallar vektorkontroll.

Vad vi gör

Sightsavers arbetar för att flodblindhet ska vara eliminerat 2025 i de länder där vi är aktiva.

Flodblindhet och lymfatisk filariasis påträffas ofta i samma områden och kan båda behandlas med Mectizan®-tabletter. Tidigare har de behandlats var för sig men nu behandlar Sightsavers båda sjukdomarna tillsammans.

Under 2018 hjälpte Sightsavers till att distribuera nästan 40 miljoner behandlingar mot flodblindhet. Sedan vi började vårt arbete under 1950 sedan har vi levererat över 478 miljoner behandlingar för att skydda människors syn över hela världen.

I november 2017 nådde vi en milstolpe i vårt arbete med att hjälpa människor utsatta för försummade tropiska sjukdomar. När sjuåriga Dorcas från Kaduna i Nigeria fick antibiotika mot flodblindhet och lymfatisk filariasis betydde det att vi distribuerat en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar.

Emmanuel ler.

Emmanuels berättelse

Möt 60-åriga Emmanuel. När han försörjde sig som fiskare förlorade han synen på grund av flodblindhet.

Läs hans berättelse
En pojke håller en tablett som används för att behandla försummade tropiska sjukdomar.

Evans berättelse

Evan Anim bor i Ashantiregionen i Ghana, ett område som plågats svårt av flodblindhet. Sjukdomen sprids av knott och orsakar intensiv klåda, hudirritation och kan leda till blindhet.

Sjukdomen går dock att behandla. Läkemedlet Mectizan® hindrar infektionen från att spridas och med regelbunden behandling kan barn som Evan få växa upp utan att lida.

Men så har det inte alltid varit. När Evans pappa Kwaku drabbades av flodblindhet fanns det inte tillgång till Mectizan®. ”Jag levde länge med sjukdomen som ung”, säger Kwaku. ”Jag kunde inte arbeta eftersom jag hela tiden var tvungen att stanna upp för att klia mig. Klådan höll mig också vaken om nätterna och när jag badade gjorde vattnet ibland så ont att jag inte kunde tvätta mig. Kliandet skadar huden och gör den hård och väldigt öm.” Men det är inte bara klådan som plågar den som drabbats. ”Jag känner folk som blivit helt blinda på grund av sjukdomen”, berättar Kwaku.

Till slut hörde Kwaku talas om hur Sightsavers utbildar lokala volontärer i att distribuera Mectizan® för att bekämpa flodblindhet. ”När jag fick behandling första gången mådde jag bättre direkt och huden blev också bättre”, berättar han. ”Knotten finns här fortfarande men det här är vårt hem. Utan tillgång till behandling skulle vi tvingas flytta. Det vore inte längre säkert för min familj att bo här.”

”Innan jag fick medicin var jag väldigt orolig och rädd för att bli blind. Nu behöver jag inte längre vara det. Mina barn är små och tack vare behandlingen kommer de att växa upp utan blindhet.”

Läs mer om andra sjukdomar vi behandlar

Försummade tropiska sjukdomar

Mer om flodblindhet

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

En fyrhjulsdriven jeep korsar en ranglig bro över en flod i regionen Rivercess, Liberia.
sightsavers_news

Liberia fem år senare: att rädda syn i efterdyningarna av Ebola

Lincoln Gankpala från Liberias hälsodepartement delar med sig av sina erfarenheter av att behandla flodblindhet före, under och efter den förödande ebolaepidemin som krävde tusentals människors liv.

Sightsavers Reports

Mariams berättelse

Mariam älskar sitt arbete. Hon har utbildats av Sightsavers och hjälper till att skydda människorna i sitt lokalsamhälle mot flodblindhet.

Vill du höra från oss via mejl?