Sightsavers Reports

Kämpar för jämlikhet

Taonere Banda

Den synskadade idrottaren Taonere Banda visar världen att nedsatt funktion inte betyder nedsatt förmåga.

2016 blev Taonere historisk när hon blev Malawis första paralympier och förra året tävlade hon i de paralympiska spelen i Tokyo. Hon deltog i T13-klassen i damernas 400 m och 1 500 m och gjorde säsongsbästa på 1 500 m. Taonere tränar nästan hela tiden men på fritiden arbetar hon för Sightsavers Equal World-kampanj genom att berätta sin fantastiska historia och hjälper till att bryta stigmat och förändra missuppfattningarna om funktionsnedsättning.

“Jag vill att barn med funktionsnedsättning ska se mig som en synskadad person som tävlar, reser och presterar, och att de ser att det är möjligt”, berättar Taonere. “De här barnen ska inte se ner på sig själva som jag tvingades göra. De ska titta på mig och tro på att de också kan lyckas.”

“Kampanjen Equal World arbetar för att upprätthålla rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och regeringar och organisationer uppmanas att visa ledarskap i arbetet med inkludering. Taonere talar från hjärtat om de här frågorna på grund av utmaningarna hon mötte under sin uppväxt. Som barn försökte hon att gå i skolan men kunde inte se svarta tavlan och skickades hem och blev tillsagd att komma tillbaka när hon var äldre och mer läskunnig. “Det fick mig att känna att utbildning inte var för mig”, berättar hon. “Att springa gör mig lycklig.”

När Taonere var 10 år gammal kom hon tillbaka till skolan och började med löpning. Men eftersom hon hade nedsatt syn fick hon inte vara med på idrottslektionerna. Som tur var upptäcktes hon av organisationen NICE (National Initiative for Civic Education) och de såg hennes potential. Taonere började tävla under gymnasiet och tog alla med överraskning. Hon blev sedan uttagen till en lokal tävling och vann. “Efter det började jag springa nationella och internationella lopp”, säger hon. “Det var ordföranden för Malawis paralympiska kommitté, James Chiutsi, som berättade för mig om de paralympiska spelen. Sedan träffade jag representanter från Sightsavers som kom till min by och sa att de skulle hjälpa mig.”

Sightsavers stöd inkluderade finansiell hjälp så att Taonere kunde åka på ett intensivt träningsläger inför de paralympiska spelen i Rio 2016. Vi hjälpte henne sedan att förbereda sig inför spelen i Tokyo med ytterligare finansiellt stöd till träning och genom att bistå med sådant hon behövde själv och till hushållet så att hon kunde koncentrera sig på löpningen.

Tyvärr hålls miljoner barn tillbaka, särskilt flickor, på grund av negativa föreställningar om kön och funktionsnedsättning. Med hjälp av personer som Taonere och med ditt fantastiska stöd, kommer vi att fortsätta arbeta för en mer inkluderande värld där personer med funktionsnedsättning respekteras, inkluderas och ges samma möjligheter som alla andra.

Fler nyheter

En flicka med munskydd använder en skrivmaskin.
Sightsavers Reports

”Utan utbildning skulle min framtid bli svårare”

Sightsavers projektledare Eric Musa besöker Marie, som är blind sedan födseln, för att ta reda på hur hon kunnat fortsätta sin utbildning under covid-19-pandemin.

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijah’s berättelse

Sexåriga Khadijah hamnade i problem i skolan när hon inte kunde följa med i skolarbetet. Men efter en ögonoperation kan hon nu knappt hålla sig tills hon får lära sig att läsa och skriva.