Sightsavers Reports

Stoppa lidandet i Tanzania

Med ditt stöd är vi fast beslutna att eliminera trakom i Tanzania före 2020, rädda syn och förändra liv

Zuhara från Tanzania står utanför sin skola

Tanzania står inför samma utmaningar som andra länder där trakom är endemiskt: brist på ögonspecialister och fattigdomsdrabbade samhällen där man inte kan få eller har råd till vård.

Det råder även bristande kunskap kring trakom, till exempel om hur man förhindrar sjukdomen genom att tvätta händer och ansikte.

Även om vi arbetar hårt för att öka kunskapen kring trakom och ge människor ökad tillgång till rent vatten så har 1 av 10 hushåll i Tanzania fortfarande inga sanitära faciliteter. Trots dessa och andra utmaningar som vi står inför så är vi fast beslutna att eliminera trakom i hela landet före 2020.

Tack vare fantastiska personer som du har vi kunnat arbeta i Tanzania sedan 70-talet. Bara under de senaste två åren har vi utbildat mer än 2 000 lokala volontärer och genomfört över 60 000 undersökningar. Zuhura på bilden ovan och hennes klasskamrater på Nandenje-skolan, bilden nedan, var några av dem som undersöktes.

Halima kan le igen

Vi har också distribuerat mer än 90 000 antibiotikabehandlingar och utfört över 7 000 operationer för att behandla trichiasis, vilket är ett annat namn för långt framskridet trakom. Nu är det dags att avsluta arbetet vi påbörjat och eliminera trakom i Tanzania för gott. Halima Nanyambo är ett levande bevis på vad det kommer att betyda för människor.

Halima bor i Ruangwa med sin man Hamis, två av deras fyra barn och flera barnbarn. För länge sedan började hon få problem med synen men hon visste inte att hon led av trakom. När vi träffade Halima hade hennes ögonfransar vänt sig inåt och hon riskerade att förlora synen. ”Jag kan inte se ordentligt när det är ljust och jag har hemskt ont”, sa Halima. Hon berättade om när tårarna strömmade och hur det var särskilt smärtsamt när vinden blåste damm i ögonen på henne.

 

60 000
människor i Tanzania undersöktes för trakom under 2017–18

Halima blev överlycklig när vi berättade att en rutinoperation både kunde befria henne från smärtan och rädda synen. Vi ordnade så att hon kunde opereras gratis på en av våra tillfälliga uppsökande kliniker. På så sätt skulle hon även spara pengar genom att slippa resa till sjukhuset, vilket familjen inte hade haft råd med. När kirurgen undersökte Halima fann han att i enbart ena ögat hade 10 ögonfransar vänt sig inåt och satt fast i ögongloben. Det är svårt att ens föreställa sig smärtan Halima led av dag ut och dag in men lyckligtvis tillhör det nu det förflutna.

Halima har genomgått en fantastisk förvandling. Hon är fri från smärta, ser mycket bättre, hon är glad, aktiv och arbetar hårt för att hjälpa till att försörja familjen. Halima har till och med börjat fläta hår igen. Det ger en välkommen extrainkomst men innan operationen hade hon svårt att klara det invecklade handarbete som krävs. Hennes historia personifierar vad det betyder att befrias från det obarmhärtiga ok som ett liv med trakom innebär. Och du kan hjälpa fler människor som Halima. Tack.

Halima blev oerhört glad över att ha fått operationen hon behövde: ”Jag är så lycklig! Tack!”

Hjälp oss att göra Tanzania fritt från trakom före 2020

STÖD OSS
En grupp barn i Ghana ler och vinkar till kameran.
Sightsavers Reports

Ghana fritt från trakom

I juni 2018 blev Ghana officiellt fritt från trakom. Det visar vilken verklig skillnad era gåvor gör.

Punkt Slut logo

Punkt. Slut.

Var med och eliminera ögonsjukdomen trakom. Tillsammans kan vi rädda synen för miljontals människor.

Alun led av den värsta formen av långt framskridet trakom jag någonsin sett.

Vad är trakom?

Trakom är den vanligaste smittsamma orsaken till blindhet i världen. Den är en försummad tropisk sjukdom och kan orsaka att ögonfransarna vänder sig inåt.