Sightsavers utsett till mest kostnadseffektiva välgörenhetsorganisation inom hälsa

En kvinna får sina ögon undersökta av sjukvårdspersonal utomhus under en undersökning i Indien.
Sightsavers prisades för sitt arbete tillsammans med samarbetspartner för att förebygga blindhet i Sundarban-regionen i Indien.

Sightsavers toppar lista på ideella organisationer som inverkar mest på människors liv. Listan sammanställdes av utvärderingsföretaget ImpactMatters som specialiserar sig på välgörenhetsorganisationer.

ImpactMatters gav Sightsavers fem stjärnor för kostnadseffektivitet, vilket är högsta möjliga betyg.

Utvärderingen baserades på en oberoende studie av ett Sightsavers-projekt för ögonhälsa i Sundarban i Indien och visade att det kan kosta så lite som 50 $ (38 £) att återställa någons syn. Genom att arbeta tillsammans med partner för att stärka ögonhälsa inom primärvården så har existerande fall av blindhet halverats på fem år.

Med projektet åstadkom man också varaktiga effekter i Sundarban genom etablerandet av en självbärande infrastruktur för hälso- och sjukvård med bland annat 17 ögonsjukhus och ett program för undersökningar i skolan. Projektet finansierades genom Standard Chartereds program Seeing is Believing.

Sightsavers vd doktor Caroline Harper sa: “Vi är väldigt glada över att ImpactMatters givit Sightsavers högsta betyg med fem stjärnor för kostnadseffektiviteten hos vårt projekt för ögonhälsa i Sundarban i Indien. Tillsammans med partner har vi kunnat halvera fallen av blindhet under de senaste fem åren.

“Nya data från Världshälsoorganisationen visar att minst en miljard människor i hela världen lider av en synförlust som kunde ha behandlats, förebyggts eller som fortfarande kan åtgärdas. Den här typen av programmodell kan få genomslag på en av världens mest underrapporterade utmaningar inom hälso- och sjukvården.”

Det amerikanska utvärderingsföretaget ImpactMatters specialiserar sig på välgörenhetsorganisationer. På deras nya webbplats rankas tusentals ideella organisationer inom hälso- och sjukvård, fattigdom och djurskydd. För att skapa sina utvärderingar samlar de in data från den ideella organisationen ifråga och beräknar deras kostnadseffektivitet med avseende på bästa resursanvändning och störst genomslag i människors liv. De sätter sedan ett betyg på en till fem stjärnor för att hjälpa människor att välja vem eller vilka de vill stödja.

Läs mer om betygssystemet på ImpactMatters webbplats (på engelska) eller läs artikeln i New York Times.

Debola och Nami.

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I den här avlägsna regionen i östra Indien har ett projekt i Sightsavers regi hjälpt till att förändra både liv och ögonhälsa.

Läs berättelsen

Läs alla de senaste nyheterna

Nyheter från Sightsavers

Senaste nytt

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.