sightsavers_news

En tillbakablick på 2019: vad vi har uppnått

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen …

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
Barn som ler in i kameran efter den sista kampanjen för trakombehandling i Yendi, norra Ghana.

Januari

Sightsavers började året med att uppmärksammas i en rapport i affärsmagasinet Forbes om vårt arbete i Ghana. Under 2018 skrev Sightsavers och partner historia genom att hjälpa Ghana att bli första land i Afrika söder om Sahara att eliminera trakom och därmed bana väg för fler länder att lyckas med det. Läs hela fallstudien i Forbes (på engelska)

En del av de saker som gick under klubba n på Sightsavers auktion, bland annat signerade skor, skivor och böcker.

Februari

En del av de saker som gick under klubba n på Sightsavers auktion, bland annat signerade skor, skivor och böcker.
Rita Ora, Kate Moss, Stephen Fry och Annie Lennox fanns bland de stora namnen som skänkte priser till vår auktion Experiences (upplevelser) på Ebay, där fans hade chans att vinna backstage-biljetter, signerade souvenirer, studiobesök och mycket mer. Auktionen gick av stapeln 22 februari och gav över 35 000 kr till stöd för vårt arbete.
Peace håller en skylt där det står ”Du kan hjälpa oss att eliminera trakom för gott”.

Februari

Dessutom lanserade vi vår senaste insamlingskampanj The End is in Sight i februari. Den kommer att pågå i ett antal år och målet är att hjälpa till att eliminera trakom. Sightsavers vd Caroline Harper sa: ”Alla som skänker till den här kampanjen, hjälper oss att komma ytterligare ett steg närmare att kunna förpassa den här hemska sjukdomen till historien”.

 

En grupp barn sitter på rad på en bänk i väntan på att undersökas för flodblindhet.

Mars

En grupp barn sitter på rad på en bänk i väntan på att undersökas för flodblindhet.
Sightsavers arbete i Liberia uppmärksammades i en artikel publicerad av nyhetsbyrån Reuters. Rapporten fokuserade på arbetet med att skydda syn i efterdyningarna av Ebolautbrottet och hur landet återhämtat sig från sjukdomen. Arbetet fortsätter nu med att skydda och behandla människor mot flodblindhet. Läs om Liberia fem år senare

Mars

Personal från Sightsavers webb- och designteam höll i en workshop för grafiska designer och människor i kreativa yrken där man belyste inkluderande design och tillgänglighet. Workshoppen gästades av yrkesverksamma från designbyråer, välgörenhetsorganisationer och andra organisationer och stärkte Sightsavers åtagande att vara så inkluderande som möjligt.

En grupp kreativa personer sitter vid ett bord och diskuterar sin uppgift.
Gordane och Suhura håller om varandra och ler utanför sitt hem i Moçambique.

April

Gordane och Suhura håller om varandra och ler utanför sitt hem i Moçambique.
Sightsavers var med i sin andra lotteriinsamling i partnerskap med People’s Postcode Lottery (folkets postkodlotteri), där man samlar in pengar för välgörande ändamål i Storbritannien och runt om i världen. Vi gjorde en film för att fira partnerskapet där vi berättade historien om Gordane och Suhura från Moçambique, som inte hade sett varandras ansikten på flera år. Sightsavers har varit med i fem dragningar under det gångna året och fått in nästan 50 miljoner kronor.
Närbild av priserna där man kan se loggan och ordet ”Winner” (vinnare).

April

Vi fick också fira att två av Sightsavers filmer tagit hem fina priser. Vår film om att vi levererat en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar vann brons på Charity Film Awards och i maj tog vi hem ännu ett brons för en film om vårt arbete, denna gång på Brand Film Festival Awards. Läs om Charity Film Awards.

Sightsavers monter på Science Museum i London.

Maj

Sightsavers monter på Science Museum i London.
I London ställde Sightsavers ut på ett av Science Museums ”Lates”-event, en programserie där museet anordnar särskilda kvällsevenemang för alla över 18 och som är gratis. Tillsammans med The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust lät vi människor pröva att konstruera en så kallad ”tippy tap”, en hemgjord anordning för att människor ska kunna tvätta händerna även när det inte finns tillgång till rinnande vatten. De här kranarna är oerhört viktiga för att kunna bekämpa spridningen av trakom i fattiga länder.
Melua med lapp över ena ögat efter operation.

Juni

Världshälsoorganisationen (WHO) tillkännagav att antalet fall av trakom minskat med 91 % sedan 2002. WHO hyllade över 100 organisationer, inklusive Sightsavers, som arbetat tillsammans för att tackla sjukdomen och visat att det är möjligt att eliminera trakom för gott inom en generation. Läs hela WHO-artikeln (på engelska)

Personal från Post Insurance klädda i gult.

Juni

Personal från Post Insurance klädda i gult.
Den 21 juni höll Sightsavers Irland sin årliga insamlingskampanj Bright for Sight, där företag i Irland uppmuntrar anställda att komma till jobbet klädda i gult och samla in pengar till att rädda syn. Företag som Post Insurance, Dundalk Institute of Technology, Glavloc och Reddy Charlton Solicitors ställde upp i gula färger för att stödja vårt livsförändrande arbete.
Delegater sitter runt ett bord under FN-evenemanget Friends of Vision.

Juli

Sightsavers deltog tillsammans med andra organisationer som arbetar med ögonhälsa i ett event i New York för att främja inkludering och syn för alla. FN:s Friends of Vision stod som värdar och det innehöll bidrag från bland andra Sightsavers Pakistans Munazza Gillani och representanter från FN. Evenemanget organiserades av Clearly, Sightsavers, IAPB och Antigua och Barbudas FN-representation.

Tre män med käppar står arm i arm.

Juli

Tre män med käppar står arm i arm.
Tillsammans med partner startade Sightsavers Inclusion Works, ett innovativt program med målsättningen att göra det möjligt för miljontals personer med funktionsnedsättning att få vanliga jobb. I programmet, som finansieras av UK Aid och leds av Sightsavers, kommer man att under de kommande tre åren pröva nya sätt att skapa arbetstillfällen för över 2 000 personer med funktionsnedsättning i Nigeria, Kenya, Uganda och Bangladesh. Om Inclusion Works
Barn på en skola firar att vi nådde en miljard behandlingar mot försummade tropiska sjukdomar.

Augusti

En del av Nigeria där flodblindhet en gång var oerhört utbredd är nu helt fri från sjukdomen. Över 4,2 miljoner människor är nu skyddade mot flodblindhet i delstaterna Plateau, Nasarawa och Kaduna. Man har inte funnit några nya fall i regionen, vilket gör att sjukdomen är ett steg närmare att helt elimineras.

Ett barn dricker vatten ur en mugg under en kampanj för distribution av läkemedel i Nigeria.

September

Ett barn dricker vatten ur en mugg under en kampanj för distribution av läkemedel i Nigeria.
Sightsavers och partner sjösatte det banbrytande programmet Ascend med målsättningen att skydda 200 miljoner människor över hela världen mot försvagande sjukdomar. Det kommer att tackla sex av världens värsta sjukdomar (lymfatisk filariasis, onchocerciasis, schistosomiasis, inälvsmask, visceral leishmaniasis och trakom) i 25 av världens fattigaste länder.
En sjukvårdare undersöker ögonen på en kvinna.

Oktober

På världssyndagen (10 oktober) presenterade Världshälsoorganisationen nya siffror som visar att minst en miljard människor har en synnedsättning som hade kunnat förebyggas eller kan behandlas. I WHO:s världsrapport om syn säger man att antalet förväntas stiga dramatiskt på grund av världens åldrande befolkning. Läs artikeln om WHO-rapporten

Samson Lokele pratar med drottning Elizabeth på Buckingham Palace.

Oktober

Samson Lokele pratar med drottning Elizabeth på Buckingham Palace.
Personal från Sightsavers träffade drottningen på Buckingham Palace som en del av ett evenemang för att fira framgångar i kampen för att eliminera trakom. Omkring 200 gäster var inbjudna till mottagningen för att uppmärksamma framstegen man nått med The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trusts Trachoma Initiative (trakominitiativ), vilket samordnades av Sightsavers tillsammans med ett nätverk av samarbetspartner.

Fhoto © Lemon Imaging

Oktober

Vår interaktiva fotoutställning BLINK visades på gallery@oxo på South Bank i London för att öka medvetenheten om vår kampanj End is in Sight för att bekämpa trakom. Medan besökarna tittade på de digitala bilderna så förändrade de dem med varje blinkning, vilket gjorde att bilderna till slut helt hade omskapats. Resultaten blev till konstnärliga tolkningar av den synförlust som trakom kan orsaka.

Sightsavers utställning BLINK i London med BLINK-logga och Sightsavers-logga.
Samson Lokele ställer upp på bild bredvid fotografiet av honom på Science Museum i London.

November

Samson Lokele ställer upp på bild bredvid fotografiet av honom på Science Museum i London.
En ny permanent utställning tillägnad medicin presenterades på Science Museum i London där Sightsavers arbete med att eliminera trakom finns med. Besökare kan där läsa om Samson Lokele, en av Sightsavers ögonkirurger, som reser till avlägsna områden i Kenya för att ge människor behandling. Utställningen är världens största medicinska galleri och kommer att visas i minst 30 år.

November

Sightsavers arbetsgrupp för social inkludering välkomnade Lee Spencer att som lunchtalare hålla föredrag om sina erfarenheter. Lee är den första personen med ena benet amputerat som rott ensam över Atlanten och dessutom krossade han rekordet för icke funktionsnedsatta med över en månad. Hans mål är att visa att ingen ska behöva definieras utefter sin funktionsnedsättning. Mer om Lee (på engelska)

Lee Spencer håller upp sina certifikat från Guinness rekordbok.
Personal från Sightsavers håller upp en skylt i FN där det står ”Vi uppmanar Förenta Nationerna att upprätthålla rättigheterna för personer med funktionsnedsättning”.

December

Personal från Sightsavers håller upp en skylt i FN där det står ”Vi uppmanar Förenta Nationerna att upprätthålla rättigheterna för personer med funktionsnedsättning”.
Sightsavers namninsamling #EqualWorld (jämställd värld) för att stödja rättigheter för personer med funktionsnedsättning, med över 50 000 underskrifter, lämnades över till FN:s undergeneralsekreterare Ana Maria Menendez i New York. Med namninsamlingen uppmanas FN och dess medlemsstater att upprätthålla rättigheterna för personer med funktionsnedsättning i hela världen. Läs nyhetsartikeln om #EqualWorld

Vi blickar framåt

2020 kommer att bli ett än mer intensivt år för Sightsavers när vi fortsätter vårt banbrytande arbete. 5 januari firar vi vår 70-årsdag, vilket betyder att sju decennier gått sedan Sir John Wilson grundade The British Empire Society for the Blind (Sightsavers ursprungliga namn). Håll utkik på sociala medier för att få reda på hur vi kommer att fira. Vår historia

Sightsavers grundare Sir John Wilson.

Vad mer har Sightsavers gjort under förra året?

Läs våra nyheter och bloggar