Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

En person som tvättar händerna.

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

”Världen står inför en situation som saknar motstycke och som dessutom snabbt förändras. Sightsavers arbetar intensivt för att skydda våra stödmottagare, samarbetspartner och personal på både kort och lång sikt.

Våra bidragsgivare är en väldigt viktig del av Sightsavers verksamhet. Vi förstår att allas liv berörs av den rådande situationen och vi vill försäkra dig om att vi värdesätter ditt fortsatta stöd och kommer att göra allt för att säkerställa att människorna som behöver ditt stöd fortsätter att få det.

Den globala situationen förändras snabbt och vi planerar för olika händelseförlopp. Vi följer riktlinjerna överallt där vi arbetar och samarbetar tätt med våra partnerorganisationer runt om i världen för att säkerställa att vi kan fortsätta genomföra våra projekt på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt.

Vi har stängt kontoren i Europa och Asien och kommer att fortsätta följa råd och riktlinjer i olika länder allteftersom situationen utvecklas. Vi minimerar också internationella resor för att undvika spridning av viruset. Vi har en stark infrastruktur och kraftfulla system som har testats för att kunna säkerställa att vi klarar en situation där vår personal arbetar hemifrån. Vi är övertygade om att vi kan hålla igång verksamheten under den här svåra tiden. Dock kan det ta lite längre tid än vanligt för oss att svara på frågor och hantera gåvor.

Just nu är det omöjligt att förutse hur våra program kommer att påverkas i framtiden, särskilt som viruset sprider sig i Afrika. Vi arbetar nära våra partnerorganisationer och statliga myndigheter runt om i världen och i nuläget fortsätter våra program som vanligt. Vi har ett särskilt fokus på att förbättra tillgången till rent vatten. Vi utbildar samhällen i hur man håller händer och ansikte rena och stärker hälso- och sjukvårdsystemen som helhet, något som är än mer viktigt med tanke på spridningen av covid-19. Personer med funktionsnedsättning lämnas ofta utanför och vi kommer att göra allt för att förhindra det.

Vi är beredda att erbjuda alla våra resurser till länderna där vi arbetar om de drabbas av ett stort utbrott av viruset, som vi också gjorde under Ebolakrisen i Västafrika.

Vi bevakar situationen noggrant och kommer med uppdateringar när vi har mer information.

Sightsavers skulle inte kunna hjälpa utsatta människor i några av världens allra fattigaste länder utan stödet från trogna bidragsgivare. Vi hoppas att du kommer fortsätta stödja oss under dessa osäkra tider så vi kan fortsätta att hjälpa dem som behöver oss.

Till sist vill jag bara önska dig och dina nära och kära god hälsa under de kommande veckorna och jag hoppas att vi alla snart kan återuppta våra vanliga liv igen.”

Artikelförfattare


Caroline Harper.Caroline Harper
Caroline är sedan 2005 Sightsavers globala vd. 2015 emottog hon en CBE för sitt arbete för människor med nedsatt syn.

Frågor?

Ring +46 (8) 470 24 80 för frågor eller problem eller navigera till kontaktsidan på vår webbplats för mer information.

Kontakta oss

Läs mer om vårt arbete

Sightsavers och Ögonhälsa
Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.

En kvinna får sina ögon undersökta av sjukvårdspersonal utomhus under en undersökning i Indien.
Sightsavers Reports

Sightsavers utsett till mest kostnadseffektiva välgörenhetsorganisation inom hälsa

Utvärderingsföretaget ImpactMatters specialiserar sig på välgörenhetsorganisationer och gav Sightsavers fem stjärnor för kostnadseffektivitet – högsta möjliga betyg.