sightsavers_news

Höjdpunkter i januari: uppdateringar från hela världen

Carlitos ler efter att ha fått nya glasögon.

Nigeria

Läraren Rakiya undersöker sina elever för att upptäcka synproblem

Rakiya N Jim är låg- och mellanstadielärare i Kaduna i nordvästra Nigeria. I september 2018 utbildade hon sig för att kunna undersöka synen på sina elever och upptäcka eventuella synproblem. Nu har hon gått från teori till praktik och genomför syntest på dem.

Innan Rakiya gick utbildningen hade hon ingen kunskap om ögonhälsa. Nu har hon både utbildat andra lärare på skolan att utföra synundersökningar och undersökt några av de andra lärarna för att kunna upptäcka problem som långsynthet.

Hon berättar att hon tycker om att genomföra undersökningarna och tar sig tid att kolla några barn varje dag. Sedan hon började har hon upptäckt synfel hos flera barn och hänvisat dem vidare för behandling. Rakiyas utbildning finansierades av Fred Hollows Foundation.

Uganda

En patient som lider av lymfatisk filariasis berättar sin historia i radio

41-åriga Bonny Oyuku var med i lokalradion för att diskutera behandlingen han fått mot lymfatisk filariasis för att öka medvetenheten kring sjukdomen och uppmuntra andra att söka vård.

Bonny kommer från Pader-distriktet i norra Uganda. Nyligen opererades han för att mildra symtomen av lymfatisk filariasis. Sjukdomen orsakar ofta att olika kroppsdelar svullnar, även könsorgan, och med operation kan man hjälpa till att lindra symtomen. I många områden är människor dock rädda för att opereras på grund av att de inte vet vad som kommer att ske. Därför var det viktigt att Bonny kunde nå ut i radio för att uppmuntra människor att söka vård.

Sjukvårdspersonal rapporterade en tillströmning av patienter som sökte vård och man har fått finansiering av Storbritanniens Department for International Development. Samma tillvägagångssätt har även använts för att öka medvetenheten kring flodblindhet.

Bonnys medverkan i radio hjälpte till att uppmuntra andra patienter att söka vård.

Nigeria

En ny motorcykel gör att Andrew kan nå avlägsna områden

Andrew Simon Ochohebe är lokal samordnare för försummade tropiska sjukdomar i Agatu i centrala Nigeria. Han måste ofta resa långa sträckor för att kunna leverera livsviktig medicin, sköta pappersarbete och se till att allt flyter på som det ska.

Hans gamla motorcykel hade gått sönder. Det gjorde det ”väldigt svårt” för honom att kunna resa så Sightsavers samarbetspartner gav honom en ny motorcykel för att göra jobbet lite lättare. ”Jag kan använda den här motorcykeln överallt för att få in mina rapporter och leverera läkemedel”, berättar han. Motorcykeln finansierades av Storbritanniens Department for International Development och GiveWell.

Andrews arbete med att förbättra hälsan i sitt lokalområde gör att han följer i sin fars fotspår. Hans pappa brukade göra den 25 mil långa resan tur och retur mellan Agatu och Makurdi för att hämta medicin åt lokalbefolkningen.

Tack vare den nya motorcykeln kan Andrew ta sig runt snabbt i området och lämna in sina behandlingsrapporter.

Moçambique

Över 100 patienter behandlades på tillfällig ögonklinik

Sightsavers satte upp en tillfällig ögonklinik i Moma i nordöstra Moçambique för att kunna diagnostisera och behandla patienter med synrelaterade problem som grå starr.

Kliniken var en del av Sightsavers program CATCH, vilket säkerställer att patienter som kommer till klinikerna för trakomundersökning men också lider av någon annan ögonsjukdom får den behandling de behöver.

Under den senaste kliniken opererade man 71 män och 54 kvinnor för att behandla grå starr. Flera andra patienter fick också glasögon eller läkemedel för att behandla tillstånd som bindhinneinflammation. Kliniken finansierades av Storbritanniens Department for International Development.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här arbetar vi

Fler nyheter

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.