sightsavers_news

Höjdpunkter i februari: uppdateringar från hela världen

En lokal volontär i Elfenbenskusten lär sig att upptäcka trakom genom att undersöka ögonen på ett barn.

Indien

Prestigefyllda pris till Sightsavers Indien

Sightsavers Indien har fått tre stora priser för sitt arbete. Det hjälper dem att stärka sin profil och synlighet gentemot regering, beslutsfattare och media.

Sightsavers belönades med ICC Social Impact Award i kategorin stora projekt för sitt arbete med att förbättra ögonsjukvården i Sundarbans-regionen. 45 projekt var nominerade och Sightsavers Indien fick pris i Health Domain-kategorin.

Det internationella finansbolaget UBS delade för andra året ut NGO of the Year Award. Priset ges till organisationer som klarar att möta utmaningarna som uppstår i ett föränderligt affärslandskap och kan uppfylla berörda parters förväntningar. Sightsavers fick priset på Corporate Social Responsibility Summit and Awards i Bengaluru.

Till sist kan vi också berätta att Sightsavers Indien fått National Association for the Blind Sarojini Trilok Nath National Awards pris för bästa institution. Priset instiftades till minne av organisationens förra ordförande och syftet är att uppmärksamma betydelsefullt arbete inom utbildning, egenmakt och rehabilitering för människor med nedsatt syn.

Personal från Sightsavers Indien tar emot ICC Social Impact Award.

Nigeria

Tre bröder får synräddande gråstarrsoperation

Tre unga bröder från Sokoto-regionen i norra Nigeria har med hjälp av Sightsavers initiativ för ögonvård för barn fått behandling mot grå starr.

Deras pappa Isah Ibrahim upptäckte att hans son Samaila hade vita prickar i ögonen när sonen bara var tre år gammal. Han tog Samaila till sjukhuset men hade inte råd med behandlingen.

Flera år senare hörde Isah talas om Sightsavers initiativ för ögonvård för barn. Tack vare det kunde den nu tioåriga Samaila gratis få en synräddande gråstarrsoperation i båda ögonen.

Förra året upptäckte Isah att hans två yngsta söner Mulaihamu, åtta år, och Maisaratu, sex år, också börjat utveckla grå starr. Tack vare projektet kunde båda få operationen de behövde. För första gången går nu alla tre pojkarna i skolan och de är fyllda av förväntan över att få en utbildning.

Initiativet finansieras av Fred Hollows Foundation.

Samaila, Maisaratu och Mulaihamu fick behandling med hjälp av Sightsavers program.

Elfenbenskusten

Praktikanter besöker Bogokaya för att lära sig om kartläggning av trakom

En grupp praktikanter deltog i en utbildning i byn Bogokaya nära Boundiali i norra Elfenbenskusten. Här fick de praktisk erfarenhet av att kartlägga spridningen av trakom.

Det bor 1 500 människor i byn och praktikanterna välkomnades av byäldsten. Teamet förklarade anledningen till sitt besök: ”Vi är här för att leta efter en sjukdom som gör att ni blir blinda. Vi kommer att undersöka ögonen på några av era familjemedlemmar. Vi kommer att vända deras ögonlock därför att det är i den röda delen av ögonlocket som sjukdomen börjar.”

Byn delades in i åtta sektioner, så kallade strata, och ett stratum valdes slumpmässigt ut för kartläggning. Praktikanterna undersökte människornas ögon och noterade eventuella problem med sanitet och hygien, vilka kan leda till att trakom sprids.

När teamet skulle resa tillbaka samlades byns kvinnor i en cirkel och framförde sånger och danser. Projektet finansieras av Bill & Melinda Gates Foundation.

Praktikanterna träffar invånarna och byäldsten för att informera om och öka medvetenheten kring trakom.

Senegal

Personal från Sightsavers och organisationer för funktionsnedsatta träffas och diskuterar de Globala målen

Personal från Sightsavers Senegal mötte grupper från civilsamhället och organisationer för personer med funktionsnedsättning för diskussion kring metoder för att säkerställa att FN:s Globala mål omsätts i handling.

Syftet med de Globala målen, även kallade Globala Målen för Hållbar Utveckling är att eliminera fattigdom, skydda planeten och garantera välstånd för alla före 2030. Sightsavers arbetar med ett särskilt fokus på inkludering för personer med funktionsnedsättning, vilket är ett av nyckelmålen.

Sightsavers Senegals landschef Salimata Bocoum sa under mötet: ”Framsteg kan bara nås genom omfattande samråd med institutionerna inom utvecklingsprocessen, nationella program och med en specifik strategi för inkludering av personer med funktionsnedsättning.”

”Dagens möte markerar startpunkten för projektet och skapar förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att själva ta ansvar för Agenda 2030 och komma med konkreta förslag för att deras behov bättre ska tillgodoses i arbetet med att nå de Globala målen.”

De senegalesiska tv-nyheterna och den nationella pressen rapporterade från mötet.

Personal från Sightsavers, grupper från civilsamhället och organisationer för personer med funktionsnedsättning var med på mötet.

Nigeria

Volontärer utbildas att upptäcka symtom på trakom

I Sokoto-regionen i nordvästra Nigeria har man hållit kurser för att utbilda volontärer om trakom och hur man identifierar sjukdomen.

Fatima, 45 år, från Bodinga var en av de volontärer som deltog. Hon har redan arbetat 10 år som lokal sjukvårdsvolontär och distribuerat läkemedel och informerat om olika sjukdomar.

”Jag hörde först talas om trakom när jag utbildade mig till CDD-volontär (community directed distributor)”, berättar hon. ”Jag lärde mig vad trakom är, hur det sprids och hur det kan leda till blindhet. Jag blev utsedd att sköta uppsökande verksamhet i mitt närområde och jag besökte alla hushåll för att undersöka dem som bodde där för att kunna upptäcka trakom, ge råd och hänvisa dem till vidare behandling. Jag lyckades hitta två bekräftade fall som gick med på att opereras.”

Utbildningen finansierades av The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust.

Fatima.
Fatima deltog i utbildningen för att lära sig mer om trakom.

Läs om vårt arbete runt om i världen

Här finns vi

Fler nyheter

En person som tvättar händerna.
sightsavers_news

Covid-19: ett meddelande från Sightsavers globala vd Caroline Harper

Sightsavers följer noggrant utvecklingen av covid-19-utbrottet och gör allt för att skydda både vår personal och samhällena i länderna där vi arbetar.

Sia och hennes barn ler efter en ögonundersökning i Liberia.
sightsavers_news

Vad vi har uppnått 2019

Det har varit ännu ett banbrytande år för Sightsavers. Läs om vad vi har haft för oss, från att sjösätta nya program och konstutställningar till att träffa drottningen.

Människor går av en båt i en hamn.
Sightsavers Reports

Blindheten halverad i det avlägsna Sundarban

I en avlägsen region i östra Indien var tidigare en av 50 människor blind. Genom ett Sightsavers-projekt har man nu reformerat ögonhälsan där och förändrat tusentals människors liv.